De volledig vernieuwde α9 | Firmwareversie 5.0

Mine Kasapoğlu 

De bekroonde α9 is met de release van firmwareversie 5.0, die gratis kan worden gedownload, volledig vernieuwd. De camera beschikt hiermee over meer dan twintig nieuwe functies en aanzienlijke verbeteringen voor bestaande functies.

Door AI aangestuurde autofocus

De veelgeprezen autofocus beschikt nu ook over realtime tracking op basis van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Hiermee is snelle scherpstelling met ongeëvenaarde nauwkeurigheid mogelijk.

Realtime AF-tracking werkt samen met Realtime oog-autofocus (ook inbegrepen bij de update). Dit is de nieuwste versie van de toonaangevende oog-autofocustechnologie van Sony, waarvoor ook objectherkenning op basis van AI wordt gebruikt. Gebruikers kunnen hiermee ongekend snel en nauwkeurig scherpstellen op de ogen van het subject en deze focus vasthouden. Gebruikers hoeven realtime oog-autofocus bovendien niet meer met een aangepaste knop in te schakelen: de functie wordt automatisch geactiveerd als de sluiterknop voor de helft wordt ingedrukt. De focustracking blijft zelfs nauwkeurig als de ogen van het subject tijdens het vastleggen even iets donkerder zijn.

mine kasapoglu sony alpha 9 twee hordenlopers in actie

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/4.5, ISO 400

Videografen kunnen ook gebruikmaken van de nieuwe Fast Hybrid AF voor videobeelden. Deze functie zorgt voor stabielere en nauwkeurigere autofocus tijdens video-opnamen, zelfs als er bewegende voorwerpen voor het subject langskomen.

 

In de praktijk

Professioneel sportfotograaf Mine Kasapoğlu heeft versie 5.0 van de firmware onlangs getest en was zwaar onder de indruk van de verbeteringen voor haar favoriete camera.

Verfijnde beheerfuncties 

Zelf functies toewijzen aan knoppen met My Dial

Je kunt nu functies toewijzen aan de draaiknoppen aan de voor- en achterzijde en aan het bedieningswieltje, zodat je veelgebruikte functies altijd binnen handbereik hebt. De toewijzingen kunnen met een speciale knop ook worden in- en uitgeschakeld.

sony alpha 9 My Dial-menu

Eenvoudigere menu-instellingen voor aangepaste knoppen en functies

Er zijn afbeeldingen van de geselecteerde functies toegevoegd aan het instellingenscherm voor het aanpassen van knopfuncties, zodat je tijdens het toewijzen makkelijker kunt zien welke knop er is geselecteerd. We hebben ook de menu-instellingen voor functies vereenvoudigd.

sony alpha 9 menu voor aangepaste knoppen

Beeldkwaliteit

De bijgewerkte firmware maakt aanzienlijk betere beeldverwerking mogelijk, waardoor de mogelijkheden van de full-frame sensor optimaal worden benut. De camera legt subtiele veranderingen in het licht nu nog nauwkeuriger vast, waardoor kleurovergangen vloeiender en natuurlijker worden en de automatische witbalans beter wordt.

mine kasapoglu sony alpha 9 hordenloper die voor een wedstrijd aan het stretchen is

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 135mm f/1.8 GM OSS | 1/10000s @ f/1.8, ISO 400

Mobiele toepassingen

Nadat we Imaging Edge Mobile in januari aankondigden als opvolger van PlayMemories Mobile, is de toepassing nu uitgebracht als aanvulling op de nieuwe firmware, samen met de add-on Transfer & Tagging.

Mine Kasapoğlu

Met Imaging Edge Mobile kunnen beelden tijdens het fotograferen of filmen direct van de camera naar een verbonden mobiel apparaat worden overgedragen. Gebruik hiervoor de nieuwe functie voor automatische overdracht naar een smartphone op de achtergrond en deel inhoud vervolgens rechtstreeks vanaf je telefoon op socialemediaplatformen. De app biedt ook ondersteuning voor de overdracht van 4K-videobeelden en bediening op afstand.

De add-on Transfer & Tagging heeft een workflow voor directe overdracht waarmee gebruikers inhoud van de camera via FTP-overdracht op de achtergrond naar hun mobiele apparaat kunnen overzetten, zonder te hoeven stoppen met fotograferen of filmen. Er is ook een optie waarmee spraak wordt omgezet naar tekst en bijschriften. Hiermee wordt de communicatie en samenwerking tussen fotografen en andere teamleden gestroomlijnd. Ook is er een onlinefunctie beschikbaar waarmee je de woordenlijst voor bijschriften kunt synchroniseren tussen verschillende apparaten.

Meer gebruiksgemak en een betere workflow

Met firmwareversie 5.0 beschikt de a9 nu ook over verschillende functies die door klanten zijn aangevraagd:

Verbeterde touchpadfunctionaliteit
Verbeterde functionaliteit voor twee geheugenkaarten
Optie om te kiezen tussen RAW- en JPEG-kwaliteit
Mogelijkheid om het scherm rechtstreeks met de weergaveknop uit te schakelen
Een overzichtsweergave van continu-opnamen

Verbeterde gebruiksvriendelijkheid

De contrastpunten van de autofocus zijn verhoogd van 25 naar 425
De continue autofocus werkt met een diafragma tot f/16 en is flink verbeterd bij f/11

Ga voor meer informatie over de nieuwe firmware en softwaretoepassingen naar de ondersteuningspagina

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-9
Full-frame systeemcamera Sony α9 met CMOS-sensor

ILCE-9

SEL135F18GM
FE 135mm F1.8 GM

SEL135F18GM

SEL400F28GM
FE 400 mm F2.8 GM OSS

SEL400F28GM

Mine Kasapoğlu
alpha universe

Mine Kasapoğlu

Turkije

Zoeken naar licht, energie en emotie en deze precies op het juiste moment vastleggen.

Profiel bekijken


x