Alpha Universe-verhaal in detail
Een positieve verandering

Manuel Lopez

 

“Ik hoop gewoon dat het helpt”, begint Manuel Lopez. Hij heeft het niet alleen over zijn meest recente project, over de klimaatcrisisdemonstraties in zijn thuisland Zwitserland, maar over de beweging zelf.

De marsen en demonstraties brachten 100.000 mensen de straten van Bern op. “Dat is behoorlijk veel voor een land met acht miljoen inwoners”, merkt Manuel op. “Ik weet zeker dat goede foto's mensen kunnen mobiliseren en een positief gevoel kunnen verspreiden. We hebben nog nooit zo veel mensen bij elkaar gehad en voor Zwitserland is dat sensationeel.”

manuel lopez sony alpha 9 jonge vrouw die protesteert met een megafoon

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/2.8, ISO 800

Manuel is sinds het begin van 2019 betrokken bij de demonstraties. “In Zwitserland begonnen alle klimaatbewegingen met jonge mensen die de straat op gingen”, legt hij uit. “Ik ging gewoon met ze mee en maakte foto's. Ze gebruikten deze foto's vervolgens voor hun digitale campagnes, dus ik bleef en stak er meer tijd en energie in. Nu houd ik me veelal bezig met activisme. Afgezien van de uiteindelijke doelen is het ook emotioneel dankbaar werk en ik vind het heel betekenisvol.”

Verandering is essentieel, maar Manuel hoefde niet van camera te veranderen toen hij de protesten begon vast te leggen. De α9 is namelijk net zo geschikt voor reportage- en nieuwsfotografie als voor… Ja, eigenlijk alles.

“Het is een geweldige camera”, zegt hij enthousiast. “Ik heb hem nu twee jaar en voor mij was de overgang naar deze camera een grote stap vooruit, vooral omdat ik de functies naar wens kan instellen. Ik kan de camera precies aan mijn behoeften aanpassen en word dus niet beperkt door vaste instellingen. Dat maakt werken in tijdgevoelige en stressvolle situaties veel makkelijker.”

manuel lopez sony alpha 9 demonstrerende jongeren fridays for future

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Hoe past hij de functies dan naar wens aan? “Eerst schakel ik bijna alle knoppen uit, zodat ik of iemand anders ze niet per ongeluk kan indrukken”, vertelt hij. “Dat is belangrijk als je in zo'n omgeving werkt, want de camera kan flink wat te verduren krijgen. Ik heb ook ISO op het achterste wieltje, samen met de nieuwe aangepaste functies, waardoor ik sneller aanpassingen kan maken. Vervolgens stel ik één knop in voor het vergrendelen van afzonderlijke foto's, zodat ik die snel naar mijn computer kan downloaden en de foto's sneller met de wereld kan delen.”

Manuel vindt ook dat de α9 fysiek stevig in elkaar zit: “Meestal ziet mijn camera er na twee jaar intensief gebruik behoorlijk slecht en gehavend uit,” lacht hij, “maar de α9 houdt het erg goed vol.”

manuel lopez sony alpha 9 demonstrant spuwt vuur tijdens klimaatmars

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.6, ISO 100

Eigenschappen als de stille sluiter en de kleine omvang van de camera zijn ook nuttig voor zijn reportagewerk. “Dankzij de stillesluitermodus van Sony stoor ik nauwelijks iemand tijdens het fotograferen,” zegt hij, “wat vooral handig is in situaties waarin mensen niet altijd een camera in de buurt willen hebben. Het formaat maakt ook een verschil, want ik voel me hierdoor veel meer onderdeel van de groep. Je begint makkelijker met fotograferen, denk ik, dan wanneer je een grotere camera gebruikt. Je kunt hiermee gewoon veel onopvallender te werk gaan en dat levert uiteindelijk betere shots op.”

 

Het formaat en ontwerp van de α9 helpen Manuel de protesten ook vanuit een interessantere hoek te fotograferen. “Ik fotografeer niet alleen op straatniveau,” vertelt hij, “maar ik probeer altijd zo hoog mogelijk te komen, bijvoorbeeld op bruggen, rotsen, gebouwen of zelfs verkeersborden, zodat ik meer vanuit vogelperspectief kan fotograferen en de mensenmassa op beeld kan krijgen. Dankzij het uitklapbare scherm kan ik de camera ook op armlengte houden en met één hand fotograferen. Dat maakt echt een verschil.”

 

manuel lopez sony alpha 9 bovenaanzicht van een klimaatmars

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Hij wil zijn shots er altijd 'kleurrijk, vredig en vrolijk' uit laten zien. Manuel legt uit: “Dat is een bewuste keuze. Ik wil de positiviteit bevorderen. Kleur en vriendelijkheid zijn kenmerken van de hele beweging, evenals openheid en inclusiviteit. Maar ik fotografeer eigenlijk altijd graag zo: licht en helder zonder te veel nabewerking in Photoshop. Ik wil het beste uit de situatie naar voren halen. Dat is de essentie van fotografie. Het dynamische bereik van mijn camera speelt daarin een grote rol, met name wanneer mensen in de buurt van grote gebouwen staan en de lucht op de achtergrond fel is.”

manuel lopez sony alpha 9 grote groep mensen die voor het parlementsgebouw demonstreert voor het klimaat

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Manuel heeft zowel klein- als grootschalige evenementen gefotografeerd, variërend van een paar mensen die met borden bij de Braziliaanse ambassade staan om mensen te vragen geen regenwouden meer plat te branden, tot de grote, landelijke staking in Bern. Hij zegt dat het project hem een andere kijk op de wereld en op fotografie heeft gegeven.

Hij legt uit: “Ik maak voor het eerst een beetje onderdeel uit van een groep. We gaan samen de straat op en maken deel uit van iets dat groter en belangrijker is dan wijzelf. Ik leg alles vast terwijl het gebeurt.”

Uitgelichte producten
ILCE-9
Alpha 9 met full-frame gestapelde CMOS-sensor

ILCE-9

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Gerelateerde artikelen
Manuel Lopez
Alpha Universe

Manuel Lopez

Zwitserland

Meer is minder.

Profiel bekijken


x