Diepte in de schaduwen

José M. Mercado

José M. Mercado heeft een passie voor het fotograferen van mensen, of dat nu voor een persoonlijk project of een editorial is. “Ik kan me niet voorstellen iets anders dan mensen te fotograferen. Zij vormen de kern van al het werk dat ik doe”, vertelt hij ons.

De manier waarop José licht gebruikt in zijn portretfoto's, is kenmerkend voor zijn fotografiestijl. Dit is niet iets dat hij op het moment zelf bepaalt: om het verhaal en karakter van zijn subjecten zo goed mogelijk in beeld te brengen, plant hij alles vanaf het begin nauwkeurig. Sterker nog: tegen de tijd dat José klaar is om de sluiterknop in te drukken, is het meeste werk al gedaan. 

jose m mercado sony alpha 9 vrouw met een wollen muts tegen een zwarte achtergrond

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Sonnar T* 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/200s @ f/5.6, ISO 100

Hij legt uit: “Er ligt aan elk van mijn foto's een uitgebreid creatief proces ten grondslag. Soms kost dat maanden werk. Elke opdracht is anders, maar mijn modus operandi is altijd hetzelfde.”

In de onderzoeksfase verzamelt hij informatie over het thema waaraan hij werkt, zodat hij zijn visie vorm kan geven. Vervolgens maakt hij in de creatieve fase tekeningen om de lichtopstelling en indeling voor de uiteindelijke foto te bepalen. En de uiteindelijke uitvoering? “Dan is het werk bijna gedaan”, zegt hij schouderophalend. “Dan hoef ik de foto die ik in mijn hoofd heb, of het beeld dat ik heb getekend, alleen nog maar over te brengen naar de camera.”

jose m mercado sony alpha 99 in een rode doek gedrapeerde dame die aan de trapeze hangt

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/500s @ f/5.0, ISO 400

José doet dit met behulp van Sony Alpha-camera's. Hij gebruikt verschillende camera's en lenzen van Sony en maakt voor elke specifieke opdracht een zorgvuldige selectie. Voor studiowerk met sporters gebruikt hij de Sony α9, waarmee hij dankzij de snelle autofocus en opnamesnelheid van 20 fps goed beweging kan vastleggen. Hij gebruikt de Sony α7R III met de sensor van 42,4 megapixels als hij de allerbeste beeldkwaliteit nodig heeft. Voor zijn eigen reizen en persoonlijke straatfotografieprojecten gebruikt José de α7S, waarbij hij profiteert van de zeer gevoelige sensor en stille sluiter.

Welke lens hij gebruikt, hangt vaak af van het soort opdracht. José gebruikt onder andere de FE 70-200 mm f/4 G OSS, de FE 85 mm f/1,4 GM, de Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS en de E 35 mm f/1.8 OSS, maar de lens die hij het vaakst gebruikt, is de FE 24-105 mm f/4 G OSS.

jose m mercado sony alpha 99 ballerina die naast een raam tegen de muur leunt en zichzelf in de spiegel bewondert

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/60s @ f/3.5, ISO 1250

Als je door Josés uitgebreide portfolio met portretfoto's bladert, zie je zijn stijl en visie overal in terug. Het draait allemaal om de belichting. Er is vaak sprake van een verfijnd samenspel tussen licht en schaduw, waarbij er in de meer belichte delen details te zien zijn die José bewust benadrukt om ons iets over het subject te vertellen.

jose m mercado sony alpha 9 basejumper die van het dak van het Telefónicagebouw springt

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/9.0, ISO 100

“Ik vind het belangrijk om te weten hoe je kunstmatig of natuurlijk licht naar je hand kunt zetten om een beeld te creëren”, reflecteert hij. “Dat geldt ook voor de compositie. Fotografie is mogelijk dankzij licht en de compositie is bepalend voor de manier waarop verschillende elementen een beeld vormen. Als we als fotografen in staat zijn controle uit te oefenen over deze twee concepten, kunnen we ons veel beter uitdrukken.”

jose m mercado sony alpha 7S violiste die formeel tegen een zwarte achtergrond poseert

© José M. Mercado | Sony α7S | FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/125s @ f/7.1, ISO 100

Om echt te leren begrijpen hoe licht werkt, bestudeert José zijn omgeving en bekijkt hij hoe verschillende perspectieven en lichtbronnen een ruimte of iemands gezicht kunnen oplichten en hoe ze voor schaduwen zorgen. Dit zien we in veel van zijn foto's terug. “Ik houd echt van licht, maar ik heb eerlijk gezegd nog veel liever schaduwen”, zegt hij.

In een poging om meer over licht te leren, ontwikkelde José een paar jaar geleden een project waarbij hij in de metro, de bus of de kroeg voorbijgangers observeerde die opvielen door de manier waarop ze werden verlicht.

“Als je mensen langere tijd observeert en goed naar de schaduwen kijkt, moet je raden door welk licht ze worden verlicht, wat voor type licht het is en vanuit welke hoek het komt”, legt hij uit. “Hierdoor heb ik echt geleerd nauwkeuriger te observeren en heb ik het lichtgebruik in mijn foto's verbeterd.”

jose m mercado sony alpha 99 portret en profil van een Americanfootballspeler

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/200s @ f/11, ISO 100

De camera's van Sony bieden José de vrijheid om creatief te zijn. Het is zijn passie om zichzelf uit te drukken door middel van fotografie en het motiveert en inspireert hem om foto's te blijven maken. Voor hem is dit geen werk, maar iets dat hij gewoon móet doen.

“Toen ik de wereld van de fotografie betrad, had ik nooit verwacht dat ik er ooit mijn werk van zou maken. Zo zie ik dat trouwens nog steeds niet: ik fotografeer omdat ik voel dat dat is wat ik moet doen en omdat het voelt alsof ik zonder fotografie een deel van mezelf zou verliezen. Ik moet mijn gevoelens uiten en op dit moment doe ik dat door middel van fotografie.” 

jose m mercado sony alpha 9 man springt bij zonsopkomst over een smalle gracht

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 100

Hij vervolgt: “Het is niet mijn doel om iets na te laten: ik maak foto's omdat ik dat graag doe en kijk nooit te ver vooruit. Ik geniet van elke foto die ik maak en daardoor wil ik blijven fotograferen.”

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-7S
α7S-camera met E-bevestiging en full-frame sensor

ILCE-7S

ILCE-9
Full-frame systeemcamera Sony α9 met CMOS-sensor

ILCE-9

SLT-A99V
α99 35mm Digital SLR Camera

SLT-A99V

SAL2470Z2
Vario-Sonnar® T* 24-70mm F2.8 ZA SSM II

SAL2470Z2

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24–105 mm F4 G OSS-lens

SEL24105G


x