Alpha Universe-verhaal in detail
Hoe ik fotografeer | Een modeverhaal creëren

Ki Price

Voordat je met de shoot begint, is er achter de schermen al veel gepland. Het creatieve aspect van de shoot is soms het lastigst te bedenken, al weet je nooit waar en wanneer je zomaar inspiratie kunt opdoen.

Inspiratie

Voor een van mijn recente shoots werd ik geïnspireerd tijdens een bezoekje aan de tandarts. Ik zag een gave ruimte genaamd 'Banging Dental' en dacht: dat zou een fantastische plek zijn voor een shoot. Ik zoek graag grenzen op en vind het geweldig om vreemde, originele locaties te vinden. Het wordt echter steeds moeilijker om plekken en ideeën te bedenken die nog niet eerder zijn gebruikt.

Ki Price Sony alpha 9 - Model dat met haar benen over elkaar op een fluwelen roze stoel zit

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.5, ISO 100

Toen de keuze op deze gave tandartsenpraktijk was gevallen, was het tijd om het verhaal achter de shoot te bedenken. Ik, 46 jaar oud, was daar voor mijn gebit en plotseling kwam het idee 'Lady en de Vagebond' in me op. Hiermee kon ik verschillende modestijlen laten zien en ook van de ruimte een belangrijk element maken. Het is zo'n vreemde combinatie. Waarom zou je foto's maken in een tandartsenpraktijk? De meeste mensen zouden dat eng vinden.

Ki Price Sony alpha 9 - Mannelijk model dat in de tandartsstoel zit en nors naar de camera kijkt terwijl een dame naast hem de lamp van de tandarts vasthoudt

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/3.2, ISO 100

Samenwerking

Als het concept eenmaal vaststaat, is het tijd om de juiste mensen met wie ik wil samenwerken te vinden. Ik heb niet alleen een eigen fotografiestijl, maar werk ook graag met stylisten, kappers en visagisten die een eigen stijl hebben. Hun stijl moet natuurlijk wel bij de mijne passen, zodat we samen naar het einddoel toe kunnen werken. Voor het tandartsproject werkte ik samen met Amy Still voor de styling en Tom Gillian voor haar en make-up. Zij sluiten zich aan bij mijn visie en concept en voegen daar hun eigen stijl aan toe.

Ki Price Sony alpha 9 - Jong stel dat door een glazen deur van de tandartsenpraktijk gluurt

© Ki Price | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/2.8, ISO 50

Het is belangrijk om goed samen te werken als team. Daarom zijn er een paar dingen die ik tijdens mijn shoots altijd doe. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat ik als eerste aanwezig ben en neem ik de tijd om met iedereen te praten. Daarna haal ik koffie. Dat laat ik niet door een assistent doen. Ik wil een geweldige sfeer creëren op de set en dat begint bij mij.

Mijn geheime wapen

Het kan lastig zijn als je in je dagelijks leven veel aan je hoofd hebt, maar het is zo belangrijk om vrolijk en gemotiveerd op de set aan te komen. De foto maken is misschien nog wel het minst belangrijke onderdeel. Een van de manieren waarop ik sfeer creëer, is met muziek. Naast mijn Sony α7R III heb ik altijd een bluetoothspeaker in mijn cameratas. Die neem ik overal mee naartoe en is net een geheim wapen. Ik ben bijna altijd degene die kiest welke muziek er op de set wordt gedraaid en heb een paar afspeellijsten voor verschillende soorten shoots.

Ki Price Sony alpha 7RM3 - Mannelijk en vrouwelijk model in Boheemse kleding poseren voor de camera

© Ki Price | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/5.0, ISO 320

Apparatuur

Qua apparatuur gebruik ik het liefst de α7R III, want ik werk veel met flits en kan de mechanische sluiter op 10 fps instellen voor de flitser. Dat klinkt misschien vreemd, aangezien de α9 vaak wordt geassocieerd met het fotograferen van snelle bewegingen, maar voor actiebeelden met flits gebruik ik doorgaans de α7R III.

De lens die ik waarschijnlijk het meest gebruik, is de Sony Zeiss Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA-lens. Dat is mijn favoriet. Hij is licht, heel scherp en de achtergronden zien er prachtig uit. Deze lens stop ik altijd als eerste in mijn cameratas. Ik gebruik ook graag de Sony FE 85 mm f/1.4 GM-lens. Die is super, ik kan er niet over ophouden. Als ik op een kleine set fotografeer en niet de ruimte heb om ver genoeg naar achteren te stappen voor de juiste compositie, dan pak ik de lens van 55 mm. Hiermee krijg je ongeveer hetzelfde effect, maar dan iets breder.”

Ki Price Sony alpha 9 - Jonge man die op een fluwelen roze stoel zit terwijl zijn vriend naast hem staat en met een knie op de stoel leunt

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.5, ISO 100

Mijn laatste favoriet is de FE 70-200 mm f/2.8 GM-lens. Die gebruik ik eigenlijk alleen voor catwalkshows, als ik veel verschillende shots moet maken. Jammer wel, want ik zou hem graag vaker gebruiken.

Ki Price Sony alpha 7RM4 - Model in kleurrijke kleding poseert terwijl haar arm op een kledingrek rust

© Ki Price | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/3.2, ISO 800

Een paar laatste tips

Mijn advies voor iedereen die net begint, heeft te maken met mensen en verbinding maken. Assisteer een fotograaf, neem contact op met de fotoafdeling van tijdschriften, gebruik Instagram om mensen aan te spreken. Tag de stylisten, visagisten en modellen. Tag de tijdschriften en foto-editors. En wees niet bang om de telefoon te pakken. Als je geen reactie krijgt, blijf dan proberen. Blijf dingen maken! Het draait allemaal om de juiste contacten en het maken van content.

Uitgelichte producten
ILCE-9
α9 met full-frame gestapelde CMOS-sensor

ILCE-9

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm full-frame-camera met autofocus

ILCE-7RM3

ILCE-7RM4
α7R IV full-frame camera van 35 mm met 61,0 MP

ILCE-7RM4

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

SEL55F18Z
Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA

SEL55F18Z

Gerelateerde artikelen
Ki Price
Alpha Universe

Ki Price

Verenigd Koninkrijk

"Iedereen kan tegenwoordig een foto maken met zijn telefoon, maar er zijn maar weinig mensen die echt een beeld kunnen creëren."

Profiel bekijken


x