Alpha Universe-verhaal in detail
Alpha Universe-verhaal in detail
Hoe ik fotografeer
Buitengewone landschappen met Michael Schaake 

Voor landschapsfotografie is het het belangrijkst dat je geduldig bent en van je tijd in de natuur geniet. Je bent vaak een groot deel van de dag aan het wandelen en aan het wachten op het juiste licht, dus je moet het wel fijn vinden om veel buiten te zijn.

michael schaake sony alpha 7RM3 een met sneeuw bedekt landschap met bergen in de verte die verlicht worden door roze licht

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Planning en voorbereiding

Als ik een landschapsfoto maak, wil ik de kijker mee op reis nemen en de landschappen laten zien zoals ik ze zag. Ik wil dat ze net zo onder de indruk zijn als ik was toen ik de foto maakte. Een manier om dat voor elkaar te krijgen, is door zo min mogelijk onderzoek te doen naar een locatie. Als ik te veel foto's van andere fotografen zie, verpest dat het gevoel van verwondering dat je ervaart als je een plek voor het eerst ziet.

De omgeving verkennen

Sommige van de prachtigste plekken zijn lastig bereikbaar. De meeste van mijn foto's zijn gemaakt in noordelijk gelegen landen, dus ik moet vaak flinke stukken lopen om op de gewenste plek te komen. Ik onderschat nooit hoe uitdagend dat kan zijn, dus het is voor mij heel belangrijk dat ik een lichte camera heb. Alle Sony Alpha-camera's zijn dat. Dankzij het geringe gewicht kan ik gemakkelijk op verkenningstocht.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 een stormachtige lucht boven de bergen en de zee met de zon die in de verte doorkomt

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

Als ik klaar ben, wandel ik door het landschap. Ik ga niet actief op zoek naar iets om te fotograferen, maar zie vanzelf wat mijn aandacht trekt. Er zijn verschillende elementen die goed werken op een foto, alleen of gezamenlijk. Denk bijvoorbeeld aan de richting en de kwaliteit van het licht en hoe dat vorm geeft aan het landschap, interessante structuren en leidende lijnen. Qua kleur zijn de ochtend en de avond natuurlijk het interessantst, dus ik plan mijn shoots vooral op die momenten.

michael schaake sony alpha 7RM4 twee schuren met een rieten dak die uitkijken over een natuurlijke baai in de oceaan

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/13, ISO 250

Een van mijn favoriete foto's is gemaakt in een oud dorp van het Sami-volk in Zweden. Er worden alleen ceremonies gehouden en de rest van de tijd is het dorp onbewoond. Ik overnachtte er in mijn busje en werd om 7 uur wakker om te zien hoe het licht zich zou ontwikkelen. Het was die dag erg mistig en er hing een onbeschrijflijk mooie sfeer. Achteraf gezien is dit een van de rustgevendste en wonderbaarlijkste plekken waar ik ooit ben geweest.

Ik zag de prachtige gebogen lijn van de kust die naar de blokhut leidde. Het meer lag er rustig bij in de mist en de zon zorgde voor een mooie balans in de compositie van de foto. Ik moest dat shot gewoon maken. Ik wachtte zo'n tien minuten totdat de zon boven de mist vandaan kwam en dat was het perfecte moment om te beginnen met fotograferen.

michael schaake sony alpha 7RM4 een watervalletje vanaf een klif aan de oceaan

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

De camera instellen

Ik gebruik verschillende Sony-camera's en welke ik kies, is volledig afhankelijk van wat ik fotografeer en waar ik naartoe reis. Er zijn talloze redenen waarom ik zo graag met deze camera's werk, van het grote dynamische bereik van de sensoren tot de lange batterijlevensduur en de hoge resolutie.

michael schaake sony alpha 7RM4 een stormachtige lucht boven een hoekige klif aan zee

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Ik gebruik de Sony α7R IV als hoofdcamera. Deze is favoriet vanwege de resolutie van 61 megapixels. Daarnaast gebruik ik de Sony α7R III, de α9 en de α6400. Deze camera's combineer ik met veel verschillende lenzen, maar als ik lange stukken moet lopen, telt elke gram. Ik wil mijn energie sparen en zo licht mogelijk reizen, dus vaak neem ik alleen de α7R IV met de FE 16-35 mm f/4 ZA OSS-lens mee.

Als ik een paar dagen op pad ga, stop ik vaak ook nog de FE 24-105 mm f/4 G OSS-lens in mijn tas. Deze biedt me de flexibiliteit om details in een landschap naar voren te halen.

michael schaake sony alpha 7RM4 een rij bomen langs de horizon van een sneeuwlandschap

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5.6, ISO 250

Voor de belichting gebruik ik vaak de modus 'Diafragmaprioriteit'. Ik stel de gevoeligheid in op 'Auto ISO' en gebruik de maximale sluitertijd. Ik fotografeer ook vaak in de modus 'Handmatige belichting', afhankelijk van hoe de camera het licht op de locatie meet. Vaak gebruik ik de meetmodus 'Matrix' om de omgeving te inventariseren of ik meet op basis van de hooglichten zodat ik daar zo veel mogelijk details in behoud.

 

Kleur en in RAW fotograferen

Ik fotografeer altijd in RAW. Daarmee leg ik zo veel mogelijk detail vast, waardoor ik meer vrijheid heb tijdens het nabewerken.

Deze werkwijze zorgt wel voor een heel vlakke beginfoto die ik nog flink moet bijschaven. Een tip die ik je wil geven als je in RAW fotografeert, is om de Creative Style 'Natuurlijk' op de camera te gebruiken. Pas deze verder aan door het contrast en de kleur zo laag mogelijk in te stellen. Als je dan door de zoeker kijkt, zie je een vlakke foto die lijkt op het uiteindelijke RAW-beeld. Dat ziet er misschien niet zo mooi uit, maar je ziet hierdoor wel veel meer detail in de hooglichten en schaduwen, dus je weet dan waarmee je in het RAW-bestand gaat werken.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 een rij coniferen in een sneeuwlandschap bij zonsondergang

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

Als ik de RAW-bestanden nabewerk, probeer ik altijd het plaatje na te maken dat ik in mijn herinnering terugzie. Ik speel weleens met het contrast om een bepaald gevoel te creëren, maar ik probeer de kleur wel zo natuurlijk en realistisch mogelijk te houden. Zo wil ik dat mensen mijn foto's zien.

 

Uitgelichte producten
ILCE-7RM4
α7R IV full-frame camera van 35 mm met 61,0 MP

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm full-frame-camera met autofocus

ILCE-7RM3

ILCE-9
α9 met full-frame gestapelde CMOS-sensor

ILCE-9

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24-105 mm F4 G OSS 

SEL24105G

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Gerelateerde artikelen
Michael Schaake
alpha universe

Michael Schaake

Duitsland

'Het kan inspirerend en ontzettend persoonlijk zijn als je leeft in het moment en de dramatische schoonheid van de natuur ervaart. Door mijn foto's te delen, hoop ik anderen met me mee te nemen op deze reis.'

Profiel bekijken


x