Alpha Universe-verhaal in detail
Hoe ik fotografeer | De stad als
speeltuin van de fotograaf

Bertrand Bernager

Ik heb het geluk gehad om in de straten van Parijs op te groeien en hier te leren fotograferen. Grote steden zijn een fantastische plek voor straatfotografie doordat er veel gebeurt en er verschillende typen gebouwen en locaties te vinden zijn. Hierdoor krijg je de kans om allerlei dingen uit te proberen en het fotograferen snel onder de knie te krijgen.

In de afgelopen jaren heb ik niet alleen in Parijs gefotografeerd, maar ook in andere steden in de rest van de wereld. Eerst gebruikte ik de Sony α6000 en nu de α7R III.

bertrand bernager sony alpha 7riii dame in het rood loopt voor een historisch gebouw

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

De stad is een speeltuin

Steden zijn net een soort doolhof. Ik zie elke dag als een kans, een nieuwe uitdaging om locaties te vinden en plekken te fotograferen die nog niet eerder op beeld zijn vastgelegd. Mijn eerste advies is dus om simpelweg van de stad te genieten en rond te lopen. Verken je dorp of stad en kijk er met een frisse blik naar.

bertrand bernager sony alpha 7riii dame op een blauw bankje voor een toren

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/8.0, ISO 50

Als ik denk dat ik iets heb gevonden wat ik wil fotograferen, sta ik graag even stil om een paar seconden te observeren voordat ik de foto neem. Ik ben op zoek naar iets magisch. Misschien het licht, of misschien een element dat de sfeer van de stad op dat moment goed overbrengt. Het kan van alles zijn, maar je moet wel even stoppen en goed kijken voordat je fotografeert.

Vermijd standaardplaatjes

Ik vind het het belangrijkst om de sfeer en energie van een stad over te brengen. Het DNA van een stad, als het ware. Het is makkelijk om een standaardplaatje te schieten van een stad als New York. En het resultaat kan best mooi zijn, maar we hebben zulke beelden allemaal al 1000 keer eerder gezien. Ga in plaats daarvan op zoek naar interessante composities of kleuren en probeer op die manier originele foto's te maken. Voeg iets eigens toe aan elk van je foto's.

bertrand bernager sony alpha 7riii weerspiegeling van een rode taxi in een japanse straat

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 400

Een oefening die je kunt doen om jezelf aan te leren de omgeving te verkennen en op zoek te gaan naar iets speciaals, is door eerst het voor de hand liggende shot te maken en dan vanuit daar verder te kijken. Fotografeer bijvoorbeeld eens vanuit een lagere of hogere positie, of kijk in de andere richting. Ga op zoek naar een ander soort foto. Na verloop van tijd leer je automatisch op zoek te gaan naar verschillende composities die afwijken van de standaardkiekjes die je als toerist zou maken.

 

bertrand bernager sony alpha 7riii geel gebouw vanuit vogelperspectief

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/80s @ f/5.0, ISO 500

Alles draait om timing

Net als bij elk ander soort fotografie is het licht erg belangrijk. Ik maak veel foto's bij zonsopkomst en zonsondergang. Het liefst word ik 's ochtends vroeg wakker, zo rond 5 à 6 uur, zodat ik het eerste licht op straat kan benutten. Ik fotografeer graag op dit tijdstip omdat het licht dan magisch is en er bijna niemand op straat is.

bertrand bernager sony alpha 7riii rode lantaarnpaal in een zonnige straat

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

Een van de manieren waarop ik een beetje sfeer en magie toevoeg, is door volledig tegen de zon in te fotograferen. Ik speel graag met het licht en de manier waarop het voor weerspiegelingen, zonnevlammen en stervormige stralen zorgt. Sommige mensen houden er niet van en proberen dit effect te vermijden, maar wat mij betreft voegt het echt energie toe.

bertrand bernager sony alpha 7riii drie mensen die de champs-élysées oversteken

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 400

Om het beste licht te vinden, gebruik ik apps die bijhouden waar de zon zich in de lucht bevindt op verschillende momenten van de dag. Vervolgens probeer ik op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Ik weet dan nog niet precies welke foto ik ga nemen, maar ik weet wel dat het licht vanuit een bepaalde hoek op een gebouw of straat schijnt en dan is het mijn taak om het effect daarvan zo veel mogelijk te benutten.

Besteed genoeg tijd aan de nabewerking

Ik besteed bijna net zo veel tijd aan de nabewerking als aan het fotograferen. Een volle dag fotograferen levert genoeg foto's op om een hele dag te bewerken.

 

bertrand bernager sony alpha 7riii zwart-witfoto vanuit het midden van een gebouw

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/40s @ f/5.6, ISO 400

Tijdens de nabewerking richt ik me op het contrastniveau om de krachtige zwart- en wittinten naar voren te brengen. Daarna kijk ik naar de kleur en de vorm. Ik houd van oranjetinten in mijn foto's, dus ik speel met de beelden om deze kleur naar voren te brengen. Het is belangrijk om te bepalen welke kleuren je wilt benadrukken en de contrasten zo in te stellen dat de balans klopt.

 

Geef jezelf een project

Ik houd me graag bezig met persoonlijke projecten waarbij ik probeer een reeks foto's te maken die goed bij elkaar passen. Toen ik laatst naar Singapore ging, bedacht ik een architectuurproject voor mezelf. Ik veranderde mijn werkwijze en gebruikte de FE 12-24 mm f/4 G-lens samen met de α7R III om abstracte, minimalistische zwart-witfoto's te maken. Ik ging op zoek naar heel eenvoudige composities met veel lineaire elementen.

bertrand bernager sony alpha 7riii japanse tempel met zonlicht

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

Als je aan een project werkt, ben je ergens gericht mee bezig en heb je een reden om jezelf uit te dagen en iets nieuws te proberen. Hierdoor word je een betere fotograaf.

Uitgelichte producten
ILCE-7RM3
Alpha 7R III-camera van 35 mm met full-frame en autofocus

ILCE-7RM3

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL55F18Z
Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA

SEL55F18Z

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

Gerelateerde artikelen
Bertrand Bernager
Alpha Universe

Bertrand Bernager

Frankrijk

Ik probeer door middel van fotografie het licht te volgen, de beweging te sublimeren en het moment vast te leggen.

Profiel bekijken


x