De zoektocht naar de perfecte camera 

Tomasz Tomaszewski

De Poolse Tomasz Tomaszewski is al meer dan 30 jaar professioneel fotograaf en hij zegt al sinds dag één op zoek te zijn naar de perfecte camera. Hij denkt hem nu eindelijk te hebben gevonden in de Sony RX1R II.

RX1R II

"Als je terugkijkt in de geschiedenis, zul je merken dat 90% van de beroemdste foto's zijn gemaakt met een lens van 35 mm. Daarom houd ik zoveel van de RX1R - en vanwege de prachtige beelden. Ik gebruik momenteel voornamelijk die camera." 

Tomaszewski noemt de RX1R II de perfecte camera en wel om meerdere redenen. Met de stille modus kan hij naadloos verdwijnen in de situatie die hij fotografeert. Ook is hij openlijk geobsedeerd door de beeldkwaliteit en kan hij in de RAW-bestanden die de camera produceert, alle gewenste details naar voren laten komen. Soms kiest hij echter toch voor zijn α7R II, als hij de flexibiliteit van een verwisselbare lens nodig heeft.

© Tomasz Tomaszewski

© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1R II | 1/250s @ f/8, ISO 250

Slide 1
© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R II + 24-70mm f/2.8 G Master | 1/250s @ f/8, ISO 250

"Ik heb nooit veel gevoeld voor zoomlenzen. Voor het werk dat ik doe, heb ik altijd liever een prime-lens. Maar deze G master-zoomlenzen zijn een ander verhaal. Ze zijn perfect voor situaties waarin ik meer flexibiliteit nodig heb. Ik gebruik dan graag de 24-70 mm f/2,8- en 70-200 mm f/2,8 G Master-lenzen."

© Tomasz Tomaszewski

 © Tomasz Tomaszewski | Sony α9 + 24-70mm f/2.8 G Master | 1/125s @ f/8, ISO 1000

Omdat hij regelmatig bijdragen levert aan National Geographic, heeft hij voor zijn werk de hele wereld over gereisd. Zijn fotoverslagen zijn onder andere gepubliceerd in The New York Times, Paris Match, Stern, Time, Fortune Elle & Vogue. Ook heeft hij een aantal boeken geschreven en individuele tentoonstellingen gehouden in de VS, Canada, Israël, Japan, Brazilië, Madagaskar, Nederland, Duitsland, Italië, Indonesië en Polen.

Slide 1
© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1 | 1/500s @ f/8, ISO 200

"Ik wil dat mijn foto's een verhaal vertellen, ze moeten een boodschap overbrengen op de lezer. Het draait niet alleen om mij en mijn visuele perspectief, maar ik probeer de wereld op een simpele en visuele manier weer te geven, zodat de foto's overal en door iedereen worden begrepen. Henri Cartier-Bresson zei ooit dat we op zoek moeten zijn naar een bepalend moment. Bij mij uit zich dat in een verlangen om eerlijkheid vast te leggen in mijn foto's, zodat mensen de situatie begrijpen zonder erover na te hoeven denken. Het zou voor mij als een gemis voelen, als ik mijn opstelling op voorhand zou vastleggen. Ik probeer juist de niet-gearrangeerde waarheid om me heen in beeld te brengen."

Als hij terugbladert door zijn foto's van alle situaties en locaties die hij heeft vastgelegd, vindt hij het nog steeds een mysterie waarom sommige mensen goed zijn; waarom sommige mensen geweldige dingen doen, zonder duidelijke reden.

"Volgens mij doen ze het niet eens omdat ze er later een onderscheiding voor krijgen, maar gewoon omdat het goede mensen zijn en dat is iets geweldigs om mee te mogen maken. Als ik die goedheid met mijn foto's weet te vangen, groei ik daarvan."

© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1R II | 1/250s @ f/7.1, ISO 320

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-9
Full-frame systeemcamera Sony α9 met CMOS-sensor
ILCE-7RM2
α7R-II met full-frame back-illuminated beeldsensor
DSC-RX1RM2
RX1R II professionele compactcamera met 35mm-sensor
SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM
Tomasz Tomaszewski
Alpha Universe

Tomasz Tomaszewski

Polen

Voor mij is het bij fotografie niet belangrijk wat een foto weergeeft en presenteert, maar eerder welke vragen de foto oproept en de reflectie die dit teweegbrengt bij de aanschouwer.

Profiel bekijken

TEST


x