Alpha Universe-verhaal in detail
Het licht komt tot leven met de α7S II

Steve Collins

Als Steve Collins tegen een probleem aanloopt, lost hij het op. Hij zegt: “Als ik iets tegenkom dat niet werkt zoals ik wil, probeer ik snel een oplossing te vinden, anders raak ik geïrriteerd.”

Dit mantra bracht Steve ertoe om het Live Aurora Network te ontwikkelen, samen met zijn broer Tony. Hiermee kan iedereen ter wereld de aurora borealis in uitstekende beeldkwaliteit live bekijken via een app op zijn of haar smartphone.

steve collins sony alpha 7SII schitterende vertoning van de aurora borealis die uit een beschaduwde berg lijkt te komen

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Steve zag het noorderlicht voor het eerst toen hij samen met zijn vrouw op huwelijksreis was. Hij zette zijn wekker elk uur en controleerde elk uur opnieuw of de aurora al te zien was. “Na een paar nachten zag ik eindelijk het noorderlicht,” lacht hij, “maar het zag er niet uit zoals op foto's. Er was geen kleur. Het was meer een soort mistige, witte wolk.”

steve collins sony alpha 7SII een zachtgroene aurora borealis die wordt weerspiegeld in een rustige zee

© Steve Collins | Sony α7S II + 24mm f/1.4 GM | 2s @ f/1.4, ISO 5000

Steve en Tony waren vastberaden om de aurora borealis in al zijn glorie te zien en boekten al snel een reisje naar Tromsø in Noorwegen. Steve downloadde alle voorspellingsapps die hij kon vinden, maar geen enkele kon het noorderlicht goed voorspellen. Toen ging hij op zoek naar webcams.

Dankzij deze webcams kon hij comfortabel en warm binnen blijven zitten totdat het zover was. Hij ging pas naar buiten als hij de aurora op de webcam zag. “We hebben het perfect getimed! We hebben vijf nachten achter elkaar een prachtige show gehad”, vertelt hij enthousiast.

Hij legt uit: “Deze reis bracht me op het idee voor het Live Aurora Network. Ik wilde een app maken die mensen op basis van livebeelden een seintje zou geven als de aurora te zien was.”

steve collins sony alpha 7SII dansend noorderlicht boven de bergen in de verte en de met sneeuw bedekte wegen

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 4s @ f/1.6, ISO 1200

Hoe stel je nu eigenlijk een reeks camera's in op verschillende continenten en in verschillende landen, die op afstand een livestream van de avondlucht mogelijk maken? Steve kwam met het idee om een algoritme te ontwikkelen waarmee de helderheid, kleur, dichtheid en beweging van de lucht in de nacht kunnen worden gemonitord en dat hem een seintje geeft als het noorderlicht te zien is.

steve collins sony alpha 7SII aurora en sterren boven een houten gebouw in ijsland

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 2s @ f/2.0, ISO 1250

Hij begon met een CCTV-camera in een huis in IJsland, voor een experiment met het monitoren van de lucht. Toen hij eenmaal had bewezen dat dit werkte, werd het idee snel verder uitgebreid. Steve begon met het gebruik van Sony α7S-camera's, waarvan de full-frame sensor een veel betere beeldkwaliteit oplevert dan de CCTV-camera's die hij eerder gebruikte.

steve collins sony alpha 7SII feed van live aurora network laat zien hoe een zacht groen licht boven een berg danst

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 3.2s @ f/1.4, ISO 800

Hij ontdekte dat het Live Aurora Network pas echt zou werken als de camera's op verder gelegen locaties met donkere luchten werden geplaatst. Steve vond een bedrijf in de VS dat een speciale behuizing voor de α7S-camera voor hem kon bouwen en samen met een ventilator, een verwarmingselement, een computer met Windows 10 en een 4G-router kon er een netwerkverbinding worden opgezet voor de weergave van beelden en bediening van de camera.

Naarmate het project zich verder ontwikkelde, werd de α7S II Steves voorkeurscamera voor het Live Aurora Network, samen met de uitzonderlijk scherpe FE 24 mm f/1.4 G Master-lens. Het project is niet altijd makkelijk geweest en er kwamen veel obstakels op Steves pad. Hij moest bijvoorbeeld een manier vinden om alle belichtingsinstellingen op de camera's op afstand te bedienen. “We hebben de nieuwste camera's op een relais geïnstalleerd zodat we kunnen wisselen tussen videostreaming en het gebruik van de software van de Sony-camera op locatie”, legt hij uit. “Hierdoor kunnen we de instellingen wijzigen en foto's maken.”

steve collins sony alpha 7SII intens groen noorderlicht boven een waterval in ijsland

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Voorheen waren alle foto's van Steve momentopnamen uit de livestream en daardoor redelijk korrelig. Nu hij echter handmatig kan overschakelen naar de cameramodus van de α7S II, kan hij jpeg-afbeeldingen maken met een resolutie die zelfs hoog genoeg is om voor advertentiedoeleinden te gebruiken.

Het indrukwekkende project heeft al een archief van meer dan 450.000 foto's van de aurora borealis opgeleverd, evenals videomateriaal. Deze beelden zijn afkomstig van de vijf camera's die van Noorwegen tot IJsland zijn geplaatst. Steve wil binnenkort nog twee camera's activeren: eentje op de golfbaan Lofoten Links op de Noorse eilandengroep Lofoten en eentje in de buurt van Anchorage in Alaska. Uiteindelijk is het doel om een internationaal netwerk op te zetten met 24 camera's op het volledige noordelijke halfrond.

steve collins sony alpha 7SII pijlvormig noorderlicht boven een rotsachtig strand

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

De app zelf is een groot succes. Elke avond kijken maar liefst 14.000 mensen naar de aurora borealis. Hoewel het project oorspronkelijk was bedoeld om mensen ook op reis van het noorderlicht te laten genieten, zodat ze het nooit te hoeven missen, is het Live Aurora Network inmiddels een eigen leven gaan leiden.

“Sommigen kijken thuis op hun telefoon naar de aurora of ze streamen hem naar hun televisie”, legt Steve uit. “Het is zo bemoedigend als mensen me bedanken omdat ze het noorderlicht nu kunnen zien en zo kunnen afstrepen wat er bovenaan hun bucketlist stond. Ik ben trots dat ik hieraan heb kunnen bijdragen.”

En wat misschien nog wel het intrigerendste aan Steves verhaal is: “Hiervoor was ik helemaal geen fotograaf, maar nu wel!”

Uitgelichte producten
ILCE-7SM2
Alpha 7S II-camera met e-bevestiging en full-frame sensor

ILCE-7SM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Gerelateerde artikelen


x