Een verschil maken

Kaisa Lappalainen

"Doe meer." Dat is het beste advies dat je natuurfotografen kunt geven, en we zien deze methodologie duidelijk terug in het werk van Kaisa Lappalainen. Zo ook in haar nieuwste project, dat gericht is op de koude regenwouden van Tasmanië en de wezens die er wonen.

Maar meer doen van wat? En hoe? Voor Kaisa draait het om verder reizen, creatiever werken en op politiek vlak meer bereiken met haar foto's.

kaisa lappalainen sony alpha 9 klein zoogdier dat gehurkt in de jungle zit

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 2000

Kaisa is een ervaren reisleider voor safaritochten die talloze tours door Afrika heeft gegeven. Ze fotografeert de natuur al sinds haar vijftiende. Aanvankelijk met een oude DSLR-camera, maar sinds kort met de Sony α9.

Toch bracht iets heel anders haar naar Tasmanië. Ze vertelt: "Ik ging naar Australië voor de bruiloft van een vriendin en ik dacht: als ik toch al twintig uur moet vliegen, kan ik de reis het beste combineren met iets anders. Ik was nog nooit eerder in Tasmanië geweest, maar raakte gefascineerd door de omgeving. Er zijn maar weinig plaatsen ter wereld met regenwouden waar het zo koud is. Ik wilde dit zelf zien en ervaren."

 

kaisa lappalainen sony alpha 9 een klein zoogdier in een open veld

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/2.0, ISO 100

Kaisa voelde zich meteen verbonden met Tasmanië. Dat kwam door het natuurbehoudprobleem in het gebied. "Tasmanië wordt flink bedreigd als gevolg van de houtkap," legt ze uit, "en we hebben dat probleem eigenlijk ook in Finland. We laten bossen groeien en maken er vervolgens toiletpapier van. Het grote verschil in Tasmanië is dat er bedrijven zijn die bomen komen kappen die al duizend jaar oud zijn, met als doel om daar dan meer eucalyptus te kunnen planten. De bossen zijn anders, maar de problematiek is hetzelfde. En veel diersoorten worden bedreigd als hun habitat verloren gaat." Kaisa besloot een project over de regio te maken om de boodschap over wat er in dit gebied gaande is, te helpen verspreiden.

kaisa-lappalainen-sony-alpha-9-tasmanian-bird-stands-alone-in-an-open-space

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/5.6, ISO 400

Om deze boodschap visueel over te brengen, heeft Kaisa een documentaire- en verhaalachtige stijl ontwikkeld. "De context is belangrijk," vertelt ze, "zodat mensen niet alleen de diersoorten zien, maar ook het landschap en de leefomgeving."

Kaisa benadrukt daarom hoe belangrijk het is om niet alleen close-ups te maken. Ze vindt dat het hier bij sommige fotografen misgaat als ze portretten en actiefoto's van dieren maken.

kaisa lappalainen sony alpha 9 een groep Tasmaanse vogels die geduldig in het hoge gras zit

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 320

"Volgens mij moeten natuurfotografen drie stadia doorlopen", legt Kaisa uit. "Het eerste stadium is zo dicht mogelijk bij het dier komen en het frame vullen, net als bij een portret. Fase twee draait er vervolgens om dat je het subject in zijn omgeving vastlegt, dat je de context meepakt. In fase drie ga je creatiever aan de slag door te pannen of een lange sluitertijd te gebruiken. Dat levert een kunstzinniger resultaat op, minder documentaire-achtig. De variatie zorgt er uiteindelijk voor dat je project beter wordt."

kaisa lappalainen sony alpha 9 een mierenegel die de grond besnuffelt op zoek naar eten

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 400

Voor deze aanpak zijn verschillende lenzen nodig en Kaisa gebruikt er meestal drie: de FE 16-35 mm f/2.8 GM, de FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS en de FE 100-400 mm f/4.5-5.6 GM OSS. Hiermee heeft ze alles tot haar beschikking, van groothoek tot supertelefoto.

"Ik heb het graag allemaal bij me," zegt ze, "en om sneller te kunnen werken, heb ik twee α9-camera's. Meestal heb ik de 100-400 mm op de ene en de 70-200 mm op de andere, maar ik heb veel van de shots in Tasmanië met de nieuwe FE 400 mm f/2.8 GM OSS gemaakt. Die is geweldig."

Wat zijn de voordelen van het gebruik van meerdere camera's? Kaisa vertelt: "Ik kan zo veel sneller reageren dan wanneer ik telkens van lens zou moeten wisselen. Dieren zijn snel en hun gedrag is onvoorspelbaar, dus ik heb vaak gewoon niet genoeg tijd om van lens te wisselen."

Kaisa zegt dat ze de verschillende camera's en lenzen alleen mee kan sjouwen doordat ze is overgestapt naar kleinere, lichtere Alpha-apparatuur. Ze legt uit: "Ik kan zelfs de lens van 400 mm, waarvan je zou verwachten dat hij zwaar is, zonder ondersteuning gebruiken."

kaisa lappalainen sony alpha 9 twee kangoeroes die om de macht vechten

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 1600

Kaisa vervolgt: "De overstap naar de α9 was een enorme stap vooruit ten opzichte van de prestaties van mijn oude DSLR. Ik kan me niet meer anders voorstellen, vooral omdat ik de autofocus zo veel gebruik voor het fotograferen van wilde dieren. Ik kan erop vertrouwen dat een vliegend of rennend dier hiermee scherp op de foto komt te staan."

Ze legt uit: "Ik wissel af tussen de continue autofocus met een breed focusgebied voor bewegende en onvoorspelbare subjecten en de single-shot-autofocus met focusvergrendeling voor portretten. Het handige daarvan is dat je live kunt inzoomen om te controleren of de foto op precies de juiste punten scherp is. Als ik met een groep DSLR-gebruikers op tour ga, lukken al mijn foto's terwijl zij hier en daar een shot missen."

Wat hoopt Kaisa met haar project te bereiken?

"Uiteindelijk draait het erom dat mensen beseffen dat wat ze doen, gevolgen heeft op de lange termijn. We moeten ons realiseren dat de problematiek overal speelt, zowel in onze directe omgeving als aan de andere kant van de wereld. We hebben zo veel prachtige natuur, maar die verdwijnt als we ons gedrag niet aanpassen."

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-9
α9 met full-frame gestapelde CMOS-sensor

ILCE-9

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL400F28GM
FE 400 mm F2.8 GM OSS

SEL400F28GM

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

Kaisa Lappalainen
Alpha Universe

Kaisa Lappalainen

Finland

Ik vind het geweldig om bedreigde diersoorten in hun natuurlijke habitat te fotograferen. Ik ben me ervan bewust dat deze dieren of habitats er misschien niet meer zullen zijn voor de volgende generaties. Dat maakt het des te belangrijker om foto's van onze prachtige planeet en verschillende soorten omgevingen te delen.

Profiel bekijken


x