Het land van vuur en ijs fotograferen

Iurie Belegurschi

Toen Iurie Belegurschi in 2006 van zijn geboorteland Moldavië naar IJsland verhuisde, werd hij al snel verliefd op het land en de mensen. Dertien jaar later is dit echt zijn thuis, en de plek waar hij IJslands grootste reisbureau voor fototours runt. Iurie liet zich inspireren door het natuurschoon in het land en begon zo aan zijn fotografiecarrière. Hij kijkt sindsdien alleen nog maar vooruit en beschouwt het voortdurend veranderende landschap als een eeuwigdurend project.

Iurie woont dicht bij de noordpoolcirkel en de enorme variatie aan weersomstandigheden en licht biedt hem als fotograaf talloze mogelijkheden.

iurie belegurschi sony alpha 7RIII aurora borealis aan de kust met een grote besneeuwde rots in de verte

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2.8 GM | 15s @ f/2.8, ISO 1000

“Het klimaat en het licht hebben altijd enorm veel impact op mijn fotografie,” legt hij uit, “en ik moet altijd op de hoogte blijven van het weer, zodat ik me zo goed mogelijk kan voorbereiden. Zo zorg ik ervoor dat ik op het juiste moment op de juiste plek ben om de beste foto's te maken.”

Iurie moet rekening houden met veel elementen, aangezien de hoeveelheid daglicht in IJsland heel wisselend is. In de winter is het slechts een paar uur per dag licht, en in de zomer bijna 24 uur per dag.

“In de winter kan ik de hele nacht buiten fotograferen,” vertelt hij, “als het weer goed is en het noorderlicht zich laat zien. In de zomer schijnt de zon vrijwel constant, dus je hebt veel tijd, maar het gouden licht is het mooist. Dit zie je rond middernacht en kan een paar uur duren. Daarom slaap ik vaak overdag en fotografeer ik 's nachts.”

iurie belegurschi sony alpha 7RIII de zon komt op aan de horizon langs de kust met grote verlichte ijsblokken op de voorgrond

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2.8 GM | 1/13s @ f/22, ISO 50

Iurie moet niet alleen zichzelf warm houden tijdens shoots, maar het is ook belangrijk dat zijn camera's en lenzen bestand zijn tegen de zware weersomstandigheden. Sony Alpha kan het allemaal aan.

Hij vertelt ons: “Bij oudere camera's heeft de kou vaak invloed op de batterijduur en het lcd-scherm. De batterijduur van de α7R III is echter geweldig en de camera heeft een goede weerbestendige afdichting, waardoor ik veel langer in de kou kan fotograferen.”

Het vulkaaneiland wordt seizoen na seizoen opnieuw gevormd en bijgeslepen, waardoor er na verloop van tijd nieuwe landschappen ontstaan. Iurie zegt er daarom nooit genoeg van te krijgen om het land te fotograferen. De voortdurende verandering maakt dit voor hem tot een doorlopend project.

iurie belegurschi sony alpha 7RIII de zon steekt net boven de horizon uit en verlicht een grote geiser

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2.8 GM | 1/8s @ f/16, ISO 500

“Er worden elk jaar nieuwe ijsgrotten ontdekt en gletsjerrivieren veranderen voortdurend van richting”, zegt hij. “Dat betekent dat hoe vaak je een bepaalde plek ook fotografeert, je er volgend jaar altijd weer een nieuwe compositie kunt vinden. Ik kan keer op keer teruggaan naar dezelfde plekken. Het licht en het weer zijn elke keer weer anders, dus dat is altijd spannend!”

Goed licht is natuurlijk belangrijk in een landschapsfoto, maar Iurie zoekt vooral naar elementen die de aandacht van de kijker trekken en die je het gevoel geven dat je zelf in het landschap staat. Iurie legt uit: “Als ik iets dat de aandacht van de kijker trekt, kan combineren met goed licht, weet ik dat ik een geweldige foto heb.”

iurie belegurschi sony alpha 7RIII weerspiegeling van de aurora borealis in stilstaand water met sneeuw die de grond bedekt

Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2.8 GM | 30s @ f/2.8, ISO 1600

Voor deze beelden gebruikt hij groothoeklenzen. Op dit moment gebruikt hij de Sony 16-35 mm f/2.8 G Master-lens het vaakst. “Ik gebruik deze lens regelmatig om dicht bij een subject op de voorgrond te komen,” vertelt hij, “en dan overdrijf ik echt zodat iets dat anders nauwelijks zou opvallen, heel interessant wordt. Daarnaast helpt deze lens diepte toe te voegen aan landschappen.”

Als Iurie eenmaal het beeld heeft gevonden dat hij wil vastleggen, richt hij zich op het bepalen van de perfecte belichting. “Ik stel de belichting van al mijn foto's handmatig in”, legt hij uit. “Hiervoor gebruik ik het histogram op het scherm van de camera als richtlijn. Ik probeer clipping in de lichte en schaduwrijke delen te voorkomen. Dankzij het dynamische bereik van de α7R III is dit gelukkig niet zo'n probleem meer, omdat de details in zowel de donkere als de lichte delen geweldig zijn.”

iurie belegurschi sony alpha 7RIII de aurora borealis danst boven bergen in de verte terwijl een geiser op de voorgrond groen wordt verlicht

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2.8 GM | 10s @ f/2.8, ISO 3200

Nu Iurie het beeld heeft vastgelegd, is het tijd voor de laatste stap in het creatieve proces: de nabewerking. Hier geniet hij bijna net zo veel van als van het fotograferen zelf. “Fotografen krijgen bij het nabewerken de kans om echt een eigen stijl te creëren”, legt hij uit. “Als ik een foto heb bewerkt, laat ik hem vaak een paar dagen liggen en kijk ik er daarna met een frisse blik nog een keer naar. Het zal je verbazen wat je nog allemaal wilt aanpassen als je even afstand hebt genomen.”

iurie belegurschi sony alpha 7RIII een eenzame fotograaf boven op een berg die gehuld is in laaghangende wolken

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II | 1/1000s @ f/8.0, ISO 200

Welk advies zou Iurie geven aan mensen die naar IJsland komen om foto's te maken? “Bereid je goed voor,” benadrukt hij, “en zoek vooraf dingen uit. Het is niet alleen belangrijk om te weten waar je foto's wilt gaan maken, maar ook om vooruit te plannen zodat je zeker weet dat het licht optimaal is. Het is veel werk, maar ik garandeer je dat je naar huis gaat met prachtige foto's.”

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm full-frame-camera met autofocus

ILCE-7RM3

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM


x