Portretten en pelgrims

Alys Tomlinson

De Sony World Photography Awards, een van de grootste en bekendste fotografiewedstrijden ter wereld, is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt op de agenda van fotografiewedstrijden. Het evenement wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd en biedt een podium voor de beste moderne fotografie van over de hele wereld.

Onlangs spraken we met Alys Tomlinson, winnares van de titel 'Photographer of the Year 2018'. We vroegen haar hoe haar leven en carrière zijn veranderd sinds ze de eerste plek behaalde met haar inzending 'Ex-Voto'.

Kun je ons iets over jezelf en het ontstaan van je fotografiecarrière vertellen?

Ik studeerde Engelse literatuur en communicatie aan de universiteit en werd daar lid van een cameraclub. We brachten veel tijd door in de doka, waar ik verliefd werd op zwart-witfotografie. Nadat ik was afgestudeerd, verhuisde ik naar New York en fotografeerde ik de stad in mijn vrije tijd. Dat leverde me per toeval een baan bij Time Out op. Toen ik terugging naar Engeland, besloot ik dat ik carrière wilde maken als fotograaf en ging ik fotografie studeren aan het Central Saint Martins.

alys tomlinson vervallen huis

© Alys Tomlinson

Wat voor soorten commercieel werk doe je?

Heel gevarieerd eigenlijk. Ik doe veel editorials en werk voor een aantal ontwerpbureaus, maar ik doe vooral veel werk in de onderwijssector. Dat is bijna allemaal digitaal en in kleur, wat volledig anders is dan mijn persoonlijke projecten. Maar ik houd van de diversiteit van beide kanten.

Uit interesse: wat zette je ertoe aan deel te nemen aan de Sony World Photography Awards?

Het grappige is dat ik al bekend was met de wedstrijd, maar ik twijfelde of mijn werk in een van de categorieën zou passen. Daarom heb ik eerder nooit meegedaan. Dit jaar kreeg ik net voor de uiterste inzenddatum een e-mail en kwam ik erachter dat er een paar nieuwe categorieën zijn, waaronder 'Discovery'. Ik dacht dat mijn werk daar wel mooi in zou passen. En ik moet zeggen dat het ook wel heel interessant was dat deelname gratis is! Uiteindelijk heb ik mijn foto's een paar dagen voor de uiterste inzenddatum ingestuurd en ik dacht eigenlijk niet dat ik kans maakte om te winnen.

alys tomlinson portret van vera in haar habijt

© Alys Tomlinson

En toen won je! Was je niet dolblij?

Jazeker! En helemaal niet voorbereid op de pers en de video-interviews die volgden. Maar het was geweldig en dankzij de beurs die ik won, kon ik teruggaan en het project afmaken. Ik had al genoeg foto's, maar ik wilde graag een film maken over Vera, een non uit Wit-Rusland die ik aan het begin van het project had gefotografeerd. Ik heb zelf vooral ervaring met fotografie, maar gelukkig is mijn assistent een succesvolle filmmaker. We reisden met z'n tweeën naar Wit-Rusland en verbleven bij Vera in het klooster. Hier maakten we een prachtige film die qua stijl goed aansluit op mijn foto's.

alys tomlinson portret van vera met gevouwen handen

© Alys Tomlinson

Dit was de eerste keer dat je een spiegelloze camera van Sony gebruikte. Hoe vond je dat?

Ik vond de camera eerlijk gezegd heel fijn in gebruik, met name omdat hij zo stil is. We filmden op plekken waar je discreet te werk moet gaan, zoals bij het ochtendgebed om vijf uur, waar je een speld kunt horen vallen. Doordat de α7S II zo stil is, konden we echt opgaan in het moment, zonder opvallend aanwezig te zijn. 

alys tomlinson nonnen tijdens het ochtendgebed

© Alys Tomlinson

Hoe druk heb je het in het afgelopen jaar gehad, behalve je bezoek aan Wit-Rusland om de film over Vera te maken?

Sinds ik de prijs heb gewonnen, heb ik een krankzinnig jaar gehad. Mijn carrière gaat hierdoor echt een andere richting in. De wedstrijd heeft enorm veel aandacht voor mijn werk gegenereerd! Ik heb al eerder prijzen mogen winnen, maar dit is verreweg de grootste. Ik denk dat ik inmiddels lang genoeg aan het werk ben om mezelf redelijk goed gevestigd te noemen, maar in de afgelopen maanden ben ik zelfs benaderd door een bekende galerie in Londen, die mijn werk vervolgens in Parijs heeft tentoongesteld. Ook werk ik aan een boek over het project, dat gefinancierd wordt via Kickstarter. Hoewel ik hoopte het streefbedrag al vóór het winnen van de prijs te bereiken, is dat heel snel gegaan dankzij het bereik dat de wedstrijd me opleverde.

alys tomlinson weerspiegeling van bomen in een beekje

© Alys Tomlinson

Is 'Ex-Voto' voor jou nu een afgerond werk, of zou je dit project nog eindeloos kunnen voortzetten?

De verleiding is groot om te zeggen dat ik ermee door zou kunnen gaan, omdat er altijd weer nieuwe mensen zijn die op pelgrimstocht gaan en ik het interessant vind om te zien waar het project me zou brengen. Maar ik denk uiteindelijk toch dat het project voor mij tot een natuurlijk einde komt zodra het boek is uitgebracht.

Als u meer informatie wilt over de Sony World Photography Awars en als u de winnende galerie van Alys wilt zien, gaat u naar


De première van Alys' film 'Vera' vindt in april 2019 plaats in Somerset House. De wedstrijd sluit op 4 januari 2019 en de entree is gratis.

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-7SM2
α7S II-camera met E-bevestiging en full-frame sensor

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon® T * FE 35 mm F 1.4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F18

FE 85mm F1.8

SEL85F18


x