Alpha Universe-verhaal in detail
Eerst zien, dan geloven

Alin Popescu

“Elke keer dat ik een infraroodfoto post, verwijs ik ernaar als 'de parallelle wereld', want hij bestaat recht voor je neus, maar je kunt hem niet zien”, zegt Alin Popescu. En dat is precies wat infraroodfotografie inhoudt. Vergeleken met gewone fotografie is infrarood het 'Ondersteboven' uit Stranger Things. Een plek die – in elk geval visueel – bestaat naast dat wat we zien, maar die volledig voor ons verborgen blijft. Totdat je de juiste hulpmiddelen gebruikt om die wereld te openen.

alin popescu sony alpha 6000 infraroodfoto van een straatbeeld met een blauwe fiets op de voorgrond

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/8.0, ISO 160

Om de schoonheid van deze parallelle wereld te zien, heb je gelukkig geen dimensiesplijtende laserstraal nodig, maar alleen een camera die is omgebouwd voor het vastleggen van infraroodlicht. In Alins geval is dat een Sony α6000. Omgebouwde camera's en speciale filters zijn binnen de fotografiewereld geen onbekende technieken om alleen het infraroodlicht weer te geven, maar het gebruiken van een spiegelloze Sony-camera (zoals Alin doet) blijkt wel talloze voordelen te bieden.

Alin legt uit: “Toen ik overstapte van DSLR's naar spiegelloze camera's, werkte dat meteen heel fijn. Eerst gebruikte ik de α6000, toen de α7s en de α7R II en nu de α9. Maar zelfs nadat ik al mijn oude DSLR-apparatuur had weggedaan, miste ik die ene camera die ik had omgebouwd voor infraroodfotografie. Daarom besloot ik dat ik dat ook moest doen met mijn kleine α6000.”

alin popescu sony alpha 6000 infraroodfoto van een kanaal met een donkere lucht en donzige witte wolken erboven

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/10, ISO 160

Waarom bouwt hij liever zijn camera om dan dat hij filters gebruikt? Alin legt uit: “Je kunt infraroodfoto's het beste met een omgebouwde camerabody maken. Als je alleen met filters over de lens fotografeert, houd je zo veel licht tegen – zowel infrarood- als zichtbaar licht – dat je met een belichtingstijd van 20 of 30 seconden moet werken en een statief nodig hebt. Als je een camera ombouwt, haal je het UV/IR-filter weg (ook wel een 'hot mirror' genoemd) dat normaal gesproken voor de sensor zit en vervang je het door een filter dat alleen uv-licht en zichtbaar licht tegenhoudt. De camera 'ziet' nu in infrarood en je kunt gewoon fotograferen zoals je altijd doet.”

Alin vertelt dat hij het altijd interessant heeft gevonden om andere dingen te fotograferen dan andere fotografen: “Toen HDR net nieuw was, ging ik daarmee aan de slag. En toen iedereen ermee begon, stopte ik!”, lacht hij. “Met infraroodfotografie ben ik echter altijd doorgegaan, want het is zoiets bijzonders. Veel mensen kennen de prachtige, klassieke infraroodplaatjes wel, met heldere bladeren en donkere luchten, maar het zal je verbazen wat je nog meer tegenkomt.”

alin-popescu-sony-alpha-6000-infrared-shot-palm-trees-in-a-large-greenhouse

© Alin Popescu | Sony α6000 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | 1/60s @ f/3.5, ISO 640

Wat dan zoal? Alin legt uit: “Bijvoorbeeld hoe verschillende materialen infraroodlicht weerkaatsen, zoals kleding van mensen, geverfde gebouwen of zelfs bloemen. Als je een bloem met infraroodlicht bekijkt, zie je er soms patronen op die de aandacht naar de nectar en het stuifmeel trekken, als een soort lichtjes op een landingsbaan voor bijen. Dat is wat ik met mijn foto's wil laten zien: hoe de wereld er door andere ogen uitziet.”

 

alin popescu sony alpha 6000 infraroodfoto van een huis in de woestijn met een boom erachter

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

En wat helemaal geweldig is aan een omgebouwde spiegelloze camera, is dat je via de EVF in realtime door die 'andere ogen' kunt kijken. “Dat is vrijwel het enige wezenlijke verschil met een DSLR,” zegt Alin, “maar ook gelijk een enorm verschil. Wat je ziet, is precies wat je krijgt. Je kunt dus tijdens het fotograferen bepalen of dat wat je voor je ziet wel mooi wordt in infrarood. Infraroodfotografie kan erg weersafhankelijk zijn, dus het is handig dat je alvast kunt bekijken wat wel en niet werkt. Met een DSLR is het meer gokken, tenzij je heel bekend bent met het subject. En dat is lastig, want je kunt het niet zien!”

 

alin popescu sony alpha 6000 infraroodfoto van een gebouwtje midden in een veld

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/400s @ f/8.0, ISO 100

Wat betreft timing en het weer is er ook iets 'Ondersteboven' aan infraroodfotografie: de beste fotomomenten zijn precies het tegenovergestelde van de omstandigheden die je voor normale foto's zoekt. “Net als bij normale foto's is de zon de hoofdbron voor infraroodfoto's,” legt hij uit, “maar als het bewolkt is of als de zon laag hangt, krijg je geen goede shots. Je moet dus net de andere kant op denken.”

alin popescu sony alpha 6000 infraroodfoto van bomen aan een meer

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/8.0, ISO 100

Hij vervolgt: “Normaal gesproken is het licht midden op de dag niet ideaal om foto's te maken, omdat er te veel zon en contrast is, maar dat is juist het moment waarop je foto's met prachtig gereflecteerd infraroodlicht kunt maken. Als fotograaf gaat dat compleet tegen je gevoel in, maar zo werkt het.”

“Wat het mooie hieraan is,” sluit Alin af, “is dat je langer kunt doorgaan met fotograferen. Als je op reis bent, kun je tijdens het gouden uur je normale camera gebruiken en dan overschakelen op je infraroodcamera als de zon hoger komt te staan.”

alin popescu sony alpha 6000 infraroodfoto van een schaapsherder die voor een houten hutje schapen drijft

© Alin Popescu | Sony α6000 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/60s @ f/10, ISO 100

En ook hier biedt spiegelloos voordelen: spiegelloze camera's zijn kleiner en lichter dan DSLR's. “Als je een spiegelloze camera voor je infraroodwerk gebruikt, zoals de α6000, hoef je alleen deze kleine camerabody mee te nemen. Misschien gebruik je hem niet vaak, maar als je iets ziet dat er geweldig uit zou zien, weet je dat je op de camera kunt vertrouwen.”

 

* Let op: Sony en haar geautoriseerde servicecentra bouwen geen camera's om naar infrarood. Sony raadt aanpassingen aan de hardware af en eventuele modificaties zijn volledig op eigen risico van de eigenaar.

Uitgelichte producten
ILCE-6000
Alpha 6000-camera met E-bevestiging en APS-C-sensor

ILCE-6000

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SELP1650
E PZ 16-50 mm F3.5-5.6 OSS

SELP1650

Gerelateerde artikelen


x