Alpha Universe-verhaal in detail
Alpha Universe-verhaal in detail
Sony World Photography Awards
Winnaars 2020 

De internationaal gerenommeerde Sony World Photography Awards wordt dit jaar voor de dertiende keer georganiseerd en is wereldwijd een van de hoogtepunten op de fotografieagenda.

De wedstrijd is een initiatief van de World Photography Organisation en is bedoeld om een platform te bieden voor de doorlopende ontwikkeling van de fotografiecultuur. Waardevolle bijdragen aan de fotografiewereld uit het verleden worden uitgeroepen tot 'uitzonderlijke bijdrage aan de fotografie' en nieuwe talenten van de toekomst krijgen de kans hun werk over de hele wereld te promoten en tentoon te stellen. Hiervoor zijn er het Awards-programma, een wedstrijd voor studenten en jongeren, de Sony Student Grant en de Sony Professional Grant. De laatstgenoemde beurzen zijn een extra goed voorbeeld van Sony's inzet voor de fotografiecultuur. Hiermee helpt de organisatie afzonderlijke winnaars ook na de Awards hun carrière te ontwikkelen. 

De winnaars van 2020 zijn bekend en we vertellen hier graag meer over ze. 

Fotograaf van het jaar | Pablo Albarenga, Uruguay

Pablo Albarenga, SWPA-winnaar 2020

© Pablo Albarenga, Uruguay, finalist, professional, creatief, Sony World Photography Awards 2020

'Seeds of Resistance' is een verzameling werken waarin foto's van door mijnbouw en landbouw bedreigde landschappen en gebieden zijn gecombineerd met portretten van de activisten die voor hun behoud vechten. Pablo verkent de band tussen de verdedigers en hun land, een heilig gebied waar honderden generaties aan voorouders begraven liggen. Op de foto's zien we de hoofdpersonen uit de verhalen van bovenaf, alsof ze hun leven geven voor hun grondgebied. 

Open-fotograaf van het jaar | Tom Oldham, Verenigd Koninkrijk

Tom Oldham, SWPA-winnaar 2020

© Tom Oldham, Verenigd Koninkrijk, open-fotograaf van het jaar, open, portretten, Sony World Photography Awards 2020

'Black Francis' is een zwart-witportret van Pixies-frontman Charles Thompson (die ook wel Black Francis wordt genoemd), oorspronkelijk gemaakt voor MOJO Magazine. Toen Tom hem vroeg wat hij van fotoshoots vindt, uitte Francis zijn frustratie door met zijn handen zijn gezicht vast te grijpen. Dit ultieme gebaar van ergernis leverde een expressief beeld op dat als hoofdfoto voor het artikel werd gebruikt.

Student-fotograaf van het jaar | Ioanna Sakellaraki, Griekenland

Ioanna Sakellaraki, SWPA-winnaar 2020

© Ioanna Sakellaraki, Griekenland, student-fotograaf van het jaar, studentenwedstrijd, Sony World Photography Awards 2020

Aeiforia maakte nachtfoto's van zonnepanelen, windmolens en batterijparken op het kleine Griekse eiland Tilos, dat als eerste in het Middellandse Zeegebied bijna volledig op duurzame energie draait. Ioanna wint € 30.000 aan digitale fotografieapparatuur van Sony voor haar onderwijsinstelling.

Alpha Female Award-winnaar | Lily Dawson-Punshon, Verenigd Koninkrijk

Lily Dawson-Punshon, SWPA-winnaar 2020

© Lily Dawson-Punshon, Verenigd Koninkrijk, winnaar, Alpha Female Award, Sony World Photography Awards 2020

Lily’s portret is een verwijzing naar historische schilderijen, met name 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer, maar ze heeft er een 21e-eeuwse draai aan gegeven. Lily legt uit dat haar foto een verkenning is van de relatie tussen heden en verleden en hoe die twee niet alleen contrasterend zijn, maar elkaar ook ondersteunen. 

Jonge fotograaf van het jaar | Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, 19 jaar oud

Hsien-Pang Hsieh, SWPA-winnaar 2020

© Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, jonge fotograaf van het jaar, jeugd, straatfotografie, Sony World Photography Awards 2020

'Hurry' is een foto van een straatartiest die gehaast lijkt te lopen, maar die eigenlijk stilstaat. Hsien-Pang liet zich inspireren door zijn ervaring als nieuwe student in Duitsland en beschouwt de foto als zijn reactie op het snelle leven en een herinnering aan anderen om het rustiger aan te doen.

Bekijk de tentoonstelling van 2020 in de virtuele galerie op de website van de World Photography Organisation.