De Noordpool en het noorderlicht

Ole Christian Salomonsen

De meeste mensen die aurora borealis kunnen aanschouwen (waarschijnlijk 's werelds spectaculairste natuurlijke lichtshow), ervaren dit als iets wat ze hun leven lang niet zullen vergeten. Ole, die opgroeide in het noorden van Noorwegen, nam dit fenomeen als kind echter praktisch voor lief. Toen hij ouder werd, was hij geregeld getuige van het magische effect dat het had op mensen die voor het eerst toeschouwer waren. Daardoor werd hij zich bewust van de onbewuste fascinatie die hij had voor het noorderlicht.

"Ik heb volwassen mannen die het fenomeen voor het eerst zagen, in tranen zien uitbarsten. Door hun pure emotie besef je des te meer hoe gelukkig je mag zijn dat je dit boven je hoofd mag aanschouwen. Het is schitterend! Naarmate ik ouder word, blijft mijn fascinatie groeien."

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 15mm f/2.8 | 5 sec, f/2.8

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 15mm f/2.8 | 2 sec, f/2.8

Ole C. Salomonsen

 © Ole C. Salomonsen | Sony α7 II + 16-35mm f/2.8 ZA SSM | 25 sec, f/2.8© 

In de loop van de afgelopen tien jaar heeft Ole een rijkdom aan foto's van het noorderlicht verzameld. Deze beelden bevatten vaak krachtige landschapselementen en soms zelfs wilde dieren.

"Ik weet niet meer hoe vaak ik de aurora heb gezien, maar het verveelt nooit. Het perfecte plaatje bestaat ook niet, omdat het licht varieert in intensiteit, kleur en snelheid. Het heeft iets buitenaards, het staat in contact met de ruimte en met zo veel andere dingen. Ik denk dat het daarom onze natuurlijke interesse wekt."

Zelfs als het noorderlicht een tijdje niet goed te zien is, wordt het plaatsje Tromsø waar Ole is geboren, gezien als een van de beste plekken in de wereld om het spektakel te bekijken, aangezien het recht onder het noorderlicht-ovaal ligt. Het adembenemende noordse landschap is de droom van iedere fotograaf. In de lente en de zomer heb je er de middernachtszon en in de herfst kun je door de equinox genieten van een lange, uitgestrekte zonsopkomst of zonsondergang, te midden van een explosie van prachtig zacht licht.

Ole plant zijn foto's en locaties elke week nauwkeurig maar in tegenstelling tot bij standaardlandschapsfotografie, waar je voorspellingen kunt doen over de positie van de zon en zo, kan het noorderlicht zelfs de geduldigste fotograaf op de proef stellen.

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 16-35mm f/2.8 GM |
0.8 sec, f/13

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen| Sony α7R II + 16-35mm f/2.8 GM |
1/1250 sec, f/10

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α77 II + 70-200mm f/2.8 G SSM II | 1/500 sec, f/6.3

"Je kunt de perfecte compositie plannen. Je zorgt dat die ene rivier die in de vlakte verdwijnt binnen het beeld valt en gaat staan wachten tot de aurora verschijnt, totdat je je erbij neerlegt dat het niet gaat gebeuren. De vraag is of je dan het geduld hebt om te wachten, of laat je de compositie voor wat het is en gooi je het over een andere boeg?"

Hoewel hij als fotograaf voornamelijk stilstaande beelden produceert, kwam Ole op het idee om de beweging van het noorderlicht vast te leggen. Zijn eerste pogingen (stilstaande beelden fotograferen om er vervolgens een timelapse-filmpje van te maken) resulteerden in een flash frame-effect en waren niet zo glansrijk als hij had gehoopt. Toen ontdekte hij de α7s. De mogelijkheden bij weinig licht zorgden ervoor dat hij gemakkelijk livevideobeelden kon opnemen. Ole was onder de indruk van de mogelijkheden van de camera, dus probeerde hij ook de α7R en was direct verkocht.

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7 II + 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/1600 sec, f/4.5

"Ik heb een aantal proeffoto's gemaakt met de camera en stond versteld van de kwaliteit. Hij was licht, had een geweldige resolutie en ik heb nog nooit eerder zo'n fantastisch dynamisch bereik gezien. Ik had nooit voor mogelijk gehouden hoeveel details ik kon waarnemen in schaduwgebieden. De α7R was echt een wereld van verschil, vergeleken met wat ik gewend was."

Ole heeft zijn apparatuur geüpgraded en gebruikt nu de α7R III samen met verschillende G & G Master-lenzen. Hij is overduidelijk onder de indruk van de prestaties.

"Voor mijn landschapsfoto's gebruik ik de 16-35 mm f/2,8 GM of de 12-24 mm f/4 G, mijn favoriete lens voor het fotograferen van het noorderlicht. Ik fotografeer ook actie en dieren in het wild, iets wat ik niet zou kunnen zonder mijn 70-200 mm f/2,8 GM en mijn 100-400 mm f/4,5-5,6 GM. De lenzen zijn haarscherp en werken beter dan alles wat ik ooit heb gebruikt. Ik heb ook een 24-70 mm f/2,8 GM, dus ik zit gebakken van 12 mm tot 400 mm!"

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-7RM2
α7R-II met full-frame back-illuminated beeldsensor
ILCE-7M2 BODY / KIT
α7 II-camera met E-bevestiging, met full-frame sensor
ILCA-77M2 Body / Kit
ILCA-77 II Digitale SLR-Fotocamera
SAL1635Z2
Vario-Sonnar® T* 16-35mm F2.8 ZA SSM II
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SAL70200G2
70-200 mm F2.8 G SSM II
SEL2470Z
Vario-Tessar® T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS
Ole Christian Salomonsen
Alpha Universe

Ole Christian Salomonsen

Noorwegen

Achter het noorderlicht aan: dat is voor mij waar fotografie om draait.

Profiel bekijken

TEST


x