Kenmerkend design

Signature Series
 Een serie eersteklas audioproducten, ontwikkeld voor de ultieme muzikale ervaring met een hoofdtelefoon

Tijdens onze missie om veeleisende audiofielen van het ideale geluid te voorzien, werkten onze ingenieurs en ontwerpers samen aan een versterker, speler en hoofdtelefoon die de ultieme muzikale ervaring zouden opleveren. 

 Luister niet alleen… voel de muziek

Wat zoeken audiofielen in het ideale geluid? Sony beantwoordt die vraag met de Signature Series, die zelfs de kleinste details in het geluid weergeeft. Sony zocht naar een extreem krachtige weergave om luisteraars zo'n intieme geluidservaring te bieden dat ze de temperatuur en de lucht bijna konden voelen. Het doel was om de kleinste details van ieder geluid te laten horen, van het moment voor het optreden begint, tot het moment dat de zanger inademt om te beginnen, tot het wegsterven van het geluid na afloop. De geluidsweergave van de Signature Series levert een ervaring op die zo fysiek is dat u helemaal opgaat in de breedte en diepte van het stereofonische geluid.

Sony heeft een hele muziekcultuur opgebouwd rondom hoofdtelefoons. We droomden er dan ook van om de fijnste geluidsdetails te kunnen weergeven met zo klein mogelijke componenten. Sony kan putten uit een lange geschiedenis van analoge en digitale technologieën voor geluid van hoge kwaliteit, en we hebben hard gewerkt om een productlijn te ontwerpen die de ervaring van een geweldige geluidskwaliteit nog verder verbetert. Ons doel was om te zorgen dat u de muziek niet alleen hoort, maar ook echt voelt. 

 Het ultieme design voor een eersteklas geluidskwaliteit

Het design is volledig afgestemd op geluid van topkwaliteit zonder ruis. De materialen zijn geselecteerd op hun akoestische eigenschappen, en de behuizing is ontworpen voor optimale geluidsoverdracht. Zelfs het signaalpad op de printplaat is afgestemd op de vereisten van de audio. We zijn steeds weer teruggekeerd naar de basis om de optimale vorm, materialen en verwerking voor het geluid te vinden, zonder op de kosten te letten. Daarbij concentreerden we ons op de elementen die bijdragen aan een fantastische geluidskwaliteit, en we hebben voor een design gekozen dat het beste uit die elementen haalt. Alles wat overbodig is hebben we geschrapt om tot een eenvoudig, iconisch design te komen met een uitstraling die past bij een eersteklas geluidskwaliteit. 

Een nieuwe kijk op design

Om de geluidskwaliteit van onze eerdere topmodellen nog verder te kunnen verbeteren, moest ons ontwerpteam alle vooroordelen over goed design kritisch onder de loep nemen en de focus verleggen. Technici en ontwerpers hebben vanaf het begin van het ontwikkelingsproces samengewerkt om tot essentiële structuren, vormen en ideeën te komen en een hoge geluidskwaliteit te bereiken. Dit heeft heel wat inspanning gekost, maar het was een onmisbaar onderdeel van het proces.

Tomoaki Takuma, Chief Art Director

Vormgeving geïnspireerd door de wind

MDR-Z1R

Bij de MDR-Z1R hebben we bewust de focus op het ontwerp van de behuizing gelegd, voor een klankruimte die trouw is aan het originele geluid. De behuizing heeft veel invloed op de geluidskwaliteit en kan ongewenste resonantie veroorzaken of het geluid vervormen. We zijn terug naar de basis gegaan en hebben een behuizing ontworpen die resonantie zo veel mogelijk vermindert. Het beeld van een bolstaand zeil bracht ons op het juiste idee. We ontwierpen een behuizing, die — zoals een lap stof — de door het diafragma opgewekte geluidsdruk op een natuurlijke manier kan omsluiten. Dit concept leidde tot het vloeiende, organisch gewelfde design van de behuizing. De eenlaagse zachte curve reduceert trilling en resonantie zo veel mogelijk.

De dubbele structuur van de behuizing heeft een poreuze akoestische weerstand en wordt beschermd door netstof, voor een gecontroleerde doorstroming van lucht. Hierdoor kan de volledige reikwijdte van natuurlijk geluid worden weergegeven. Deze combinatie zorgt niet alleen voor een fantastisch geluid, maar ook voor de omgevingsstilte waarnaar we op zoek waren.

afbeelding van MDR-Z1R
afbeelding van MDR-Z1R
afbeelding van MDR-Z1R
afbeelding van MDR-Z1R
Patronen uit de echte wereld

Een ander sterk punt van de MDR-Z1R is het vermogen om een superhoge geluidsfrequentie van 120 kHz te reproduceren. Om deze eigenschap optimaal te benutten, hebben we het rooster voor het diafragma — het onderdeel dat voor het geluid zorgt — opnieuw ontworpen. Tijdens het ontwerpproces realiseerden we ons dat een eenvoudige roostervorm met de nadruk op duurzaamheid minder geschikt was om de kwaliteit van hi-res geluid van 20 kHz of hoger te reproduceren. We hebben geëxperimenteerd met verschillende designs om het perfecte rooster te ontwikkelen dat zelfs de kleinste geluidsverschillen natuurgetrouw kan reproduceren. We kwamen uit bij een Fibonacci-reeks, een patroon dat overal in de natuur terugkomt. Dit roosterpatroon geeft de gewenste geluidseigenschappen soepel weer bij alle frequenties. Het is gemaakt van stijve giethars, een dun en sterk materiaal dat de demping van geluid door het rooster bij hoge frequenties zoveel mogelijk beperkt.

De MDR-Z1R is ontworpen voor een buitengewone geluidskwaliteit, maar verliest de pasvorm niet uit het oog. Het zachte, comfortabele schapenleer houdt uw oren droog. De oorkussens zijn in 3D genaaid voor de meest comfortabele pasvorm. 

Niet alleen een geweldige geluidservaring, maar ook een uniek verhaal

In de Signature Series zijn geen overbodige designvondsten verwerkt. Bij ieder element is de vorm in essentie ontleend aan de functie. Het idee hierachter is dat gebruikers alleen al door naar het product te kijken zullen begrijpen hoe geweldig de geluidskwaliteit is, en hoe dat komt. We willen dat ze genieten van de ongeëvenaarde geluidskwaliteit, maar ook van het unieke verhaal dat het product vertelt.

Shogo Yashiro, Art Director

Vorm en geluid vloeien in elkaar over

NW-WM1Z

Bij deze Walkman® draait het allemaal om eersteklas geluidskwaliteit. We zijn teruggegaan naar de tekentafel en hebben voor de NW-WM1Z een volledig nieuwe printplaat en behuizing ontworpen. Voor een nog betere geluidskwaliteit hebben we ons vooral geconcentreerd op een vloeiend geluid met zo weinig mogelijk ruis. Om de ruis zo veel mogelijk te minimaliseren, hebben we het binnenwerk zo ingericht dat het signaal direct van het geheugen naar de bovenste hoofdtelefoonaansluiting wordt gestuurd. Deze printplaatconfiguratie is terug te zien in de unieke plaatsing van de twee hoofdtelefoonaansluitingen aan weerszijden bovenaan de behuizing. Dit bijzondere design weerspiegelt niet alleen het vloeiende geluid, maar de slanke behuizing is ook makkelijker vast te houden en beschermt de knoppen beter tegen schokken en stoten. 

afbeelding van NW-WM1Z
afbeelding van NW-WM1Z
afbeelding van NW-WM1Z
afbeelding van NW-WM1Z
Zo sterk als een blok metaal

We waren bijzonder kieskeurig bij de selectie van de materialen voor de behuizing van de NW-WM1Z. We hebben gekozen voor zuurstofvrij koper, dat het beste in de akoestiek naar boven brengt. Met snijvlaktechnieken benadrukken we de robuustheid van het zorgvuldig geselecteerde metaal. We hebben de randen en hoeken afgerond, waardoor de behuizing beter bestand is tegen stoten en duurzamer wordt. De behuizing van de NW-WM1Z is verguld om de natuurlijke schoonheid van het materiaal, dat bekend staat om zijn hoge geluidskwaliteit, zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

We hebben bovendien een nieuwe gebruikersinterface ontwikkeld, met een analoge meter om het volumeniveau aan te geven en een spectrum-analyser voor de geluidsfrequentie. Zelfs de schaal van de volumemeter is zorgvuldig aangegeven, zodat u ook visueel kunt genieten van de eersteklas geluidskwaliteit.

Terug naar de wortels van de eerste generatie Walkmans®

Sony is teruggekeerd naar het begin van ons baanbrekende concept voor draagbare muziek: de eerste generatie Walkmans®. Met de NW-WM1Z hebben we de lat weer hoger gelegd in ons streven naar de allerbeste kwaliteit in draagbaar geluid, aangepast aan de moderne manier van luisteren. De geluidskwaliteit gaat boven alles, en ik denk dat we dat zeker bereikt hebben met dit nieuwe model.

Tanaka, Designer 

Een wand om vervorming en trillingen te elimineren

TA-ZH1ES

De TA-ZH1ES is een vaste hoofdtelefoonversterker die speciaal is ontworpen om de prestaties van onze hoofdtelefoons te verbeteren. Om vervorming in de elektrische circuits volledig te kunnen uitsluiten, moet de printplaat stevig worden ondersteund en beschermd door de behuizing. De aluminium huls van tot wel 12 mm dik is geproduceerd met een naadloze extrusietechniek, voor de extreme robuustheid die een eersteklas geluidskwaliteit zonder vervorming garandeert. De bovenplaat bestaat uit een combinatie van aluminium en staal met ondiepe kuiltjes om onnodige resonantie te voorkomen. Op de bovenplaat is een ruimte uitgespaard die de imposante dikte van de zijkanten benadrukt, en die bovendien het functionele voordeel heeft dat die warmte afvoert. 

afbeelding van TA-ZH1ES
afbeelding van TA-ZH1ES
afbeelding van TA-ZH1ES
afbeelding van TA-ZH1ES
Op zoek naar het ontwerp voor de perfecte behuizing

Ons streven naar een eersteklas geluid zonder enige vervorming leidde ons naar een naadloze aluminium behuizing. In plaats van de gaten voor de hoofdtelefoonaansluiting van binnenuit te boren zoals meestal wordt gedaan, werkten we van buiten naar binnen op de dikke plaat van aluminium. Zo ontstond er een minimale uitsparing rondom de aansluitingen. Deze look benadrukt de stevigheid van het materiaal, wat op een esthetische manier uitdrukking geeft aan de kwaliteit van de behuizing.

Authentiek geluid gekoppeld aan gebruiksgemak

Hoe kunnen we gebruikers helpen bij het intuïtief bedienen van een vorm en indeling die vooral gericht is op een fantastische geluidskwaliteit? Dit was een belangrijk punt bij de ontwikkeling van het ontwerp voor de Signature Series. Essentiële functies moesten gemakkelijk te bedienen zijn, voor een product dat gebruikers comfortabel laat genieten van een eersteklas geluidskwaliteit.

Deguchi, Designer

Welkom bij de Signature Series van Sony, de geluidservaring voor de echte audiofiel met een passie voor perfect geluid.