Balans in technologie en ontwerp

Chief Art Director voor audioproducten van Sony in beeld

Muziek krijgt nog meer waarde als die van een hoogwaardige geluidskwaliteit is. Daarom vindt Chief Art Director voor audioproducten van Sony, Tomoaki Takuma, dat hi-res audio tot de lifestyle van iedere muziekliefhebber moet behoren. Als Chief Art Director is het zijn taak ervoor te zorgen dat de teams voor ontwerp en audiotechnologie efficiënt samenwerken aan producten met een balans tussen technologie en vormgeving. Consumenten genieten op die manier van een optimale muziekervaring.

Zie hoe Takuma hi-res audioapparatuur ontwerpt waar elke muziekliefhebber van droomt.

Het grote geheel

Takuma trad in 2001 toe tot het team van Sony en stapte uiteindelijk in 2010 over naar de audioafdeling. Nu ziet hij als Chief Art Director bij de audioafdeling toe op de technologische productie en het ontwerp van de hoofdtelefoons, oortelefoons en andere audioproducten van Sony.

Takuma’s taak is om de inspiratie achter ieder product van Sony te vinden. Hij verkent de specifieke doelgroep voor ieder product en verdiept zich in hun lifestyle om erachter te komen naar welke muziek ze het meest luisteren.

"De Product Manager en geluidstechnici richten hun aandacht op het product zelf", zegt Takuma. "Maar de ontwerper gaat over het grote geheel en stelt zich voor hoe consumenten de audioproducten van Sony dagelijks gaan gebruiken."

Balans tussen technologie en ontwerp

Een te grote focus op de technologie kan producten soms minder gebruiksvriendelijk maken. Daarom ontwerpt Takuma producten die voor iedereen eenvoudig te gebruiken zijn.

Takuma’s opvatting is dat "hi-res audio je een goed gevoel moet geven. Luisteraars behoren helemaal op te gaan in hun favoriete nummers met een superieure geluidskwaliteit."

En vanuit ontwerpoogpunt draait het bij Takuma om de kleinste details, die een wereld van verschil maken. Hoewel de consument die details niet altijd opmerkt, verlenen ze wel kleur en structuur aan de muziek.

Muziek beluisteren in de toekomst

Sony heeft audiotechnologie en producten die er net zo goed uitzien als dat ze klinken hoog in het vaandel. Toen Takuma bijvoorbeeld met het ontwerpen van de eerste h.ear on-hoofdtelefoons van Sony begon, deed hij het nodige onderzoek zodat ze er zo stijlvol en eigentijds mogelijk zouden uitzien. Takuma bezocht EDM-concerten en maakte de muziekwereld zelf mee om een idee te krijgen van de kleuren en details die hij in zijn ontwerp zou verwerken.

Dankzij Takuma zijn alle audioproducten van Sony vanuit technologisch oogpunt gebruiksvriendelijk zonder de vormgeving tekort te doen.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.