Zet uw cd-verzameling aan de kant

Rip uw muziek-cd’s zonder kwaliteitsverlies

Hebt u ook planken vol cd’s thuis waar u niets mee doet? Laat het verleden dan achter u en richt u op nieuwe manieren om van uw muziek te genieten.

Aarzelt u nog om uw hele cd-verzameling te rippen? Aarzel dan niet langer, het zal de moeite waard zijn. Een digitale muziekcollectie zonder kwaliteitsverlies neemt immers geen plankruimte in, is overal eenvoudig mee naartoe te nemen en is als back-up op een externe vaste schijf te zetten. In een uitgebreide muziekcollectie zoekt u dat ene bijzondere nummer of album wat u wilt horen bovendien sneller en gemakkelijker op. Ook hebt u toegang tot uw digitale muziekbibliotheek vanaf uw smartphone of tablet.

Zo ript u uw cd’s tot een indeling zonder kwaliteitsverlies.

Kies uw muziekbestand

Er zijn diverse interessante indelingen zonder kwaliteitsverlies. Hier zijn onze favorieten:

FLAC

FLAC (Free Lossless Audio Codec) is gecomprimeerd om de bestandsgrootte klein te houden. Maar deze indeling is ook zonder kwaliteitsverlies en dus gelijk aan cd-kwaliteit. Van cd naar FLAC geconverteerde audio is doorgaans 50 procent van de oorspronkelijke grootte. Ter verduidelijking: een nummer van drie minuten op een cd beslaat 30-40 MB, terwijl een geripte FLAC-versie van datzelfde nummer 15-20 MB in beslag neemt. Als geluidskwaliteit bij u voorop staat, is FLAC de juiste indeling voor u.

Apple Lossless

ALAC (Apple Lossless Audio Codec) is ontwikkeld door Apple en werkt met iTunes, uw iPod en uw iPhone (en wordt ook ondersteund door diverse andere hardware- en softwarespelers). Net als FLAC is deze indeling gecomprimeerd, worden metagegevens ondersteund en is de grootte ervan circa 40-60 procent die van een niet-gecomprimeerde cd. Bent u een echte fan van Apple-producten, dan is dit de juiste keuze.

AIFF en WAV

AIFF (Audio Interchange File Format) en WAV (Waveform Audio File Format) zijn zonder kwaliteitsverlies, maar niet-gecomprimeerd. Geripte bestanden nemen dan ook dezelfde ruimte in als op een cd (10 MB per minuut stereogeluid). De grotere bestanden maken deze indelingen minder wenselijk dan FLAC en Apple Lossless (u hebt circa twee keer zoveel opslagruimte nodig voor dezelfde bibliotheek). Een pluspunt is wel dat AIFF en WAV compatibel zijn met allerlei apparaten en software.

Kies uw ripsoftware

Nadat u hebt bepaald welke digitale indeling u wilt, besluit u welke ripsoftware u gaat gebruiken. Hier zijn enkele opties om uit te kiezen:

Max (voor Mac®-gebruikers)

Deze gratis app is beschikbaar voor Apple-computers met Mac® OS X 10.4 en hoger. Max kan audiobestanden in alle vier indelingen zonder kwaliteitsverlies maken. Als uw cd’s krasjes hebben, worden eventuele fouten gedurende het ripproces hersteld. Voor een uitmuntende geluidskwaliteit en volop coderingsopties moet u bij deze app zijn.

Exact Audio Copy (voor pc-gebruikers)

Gebruikt u Windows en wilt u uw cd’s omzetten naar FLAC, dan is Exact Audio Copy een uitstekende keuze met de beste foutcorrectie, en nog gratis ook! Als er niet te corrigeren fouten zijn, krijgt u een melding van de tijdpositie zodat u er met de mediaspeler rekening mee kunt houden. Dit is dé software voor serieuze muziekliefhebbers en audiofielen.

iTunes (voor Mac®- en pc-gebruikers)

U hebt iTunes vermoedelijk al op uw pc of Mac® staan. Met deze optie hoeft u dan ook geen losse app voor het rippen meer te downloaden en te installeren. iTunes kan cd’s rippen naar drie verschillende indelingen zonder kwaliteitsverlies (Apple Lossless, AIFF en WAV) en corrigeert fouten op beschadigde schijven. iTunes haalt ook automatisch informatie over album en artiest op van internet.

Vind het juiste geluidssysteem

Nu uw cd’s naar een indeling zonder kwaliteitsverlies zijn geript, wordt het tijd om van uw nieuwe digitale muziekbibliotheek te gaan genieten. Zorg dat u geschikte apparatuur voor hi-res audio hebt om uw nieuwe muziekbestanden zonder kwaliteitsverlies af te spelen. De HAP-Z1ES is een HDD-speler voor hi-res audio van Sony die het hart van iedere audiofiel sneller doet kloppen.

Hi-res audio-indelingen zoals DSD, FLAC, WAV en ALAC worden ondersteund, evenals gecomprimeerde indelingen zoals mp3, AAC, ATRAC en WMA. Bovendien zet de DSD-remastering-engine (Direct Stream Digital) gecomprimeerde muziekbestanden om in DSD, een indeling met hoge resolutie en een 1-bits audiostream om digitale gegevens efficiënt naar analoog om te zetten. Daardoor komt de gereproduceerde audio dichter bij de kwaliteit van de oorspronkelijke opname, met details en tonen die eerder in het compressieproces verloren gingen.

Nog een pluspunt is dat u de HAP Music Transfer-app kunt downloaden naar uw pc zodat u al uw nummers via Wi-Fi® op de HAP-Z1ES kunt synchroniseren en kopiëren. De volgende keer dat u een nieuw nummer of album downloadt van hi-res muziekdiensten zoals HDtracks of Qobuz, vindt de overdracht automatisch plaats. Wilt u hi-res muziek downloaden naar uw pc of Mac®, overweeg dan apps zoals JRiver Media Center, BitPerfect en Audirvana Plus. Hebt u een uitgebreide muziekbibliotheek (cd’s en hi-res muziekbestanden), dan is de HAP Music Transfer-app eenvoudig te integreren in uw bestaande systeem.

Hebt u die hobbel eenmaal genomen, dan bent u er klaar voor! Uw cd’s kunt u gerust aan de kant zetten, in het besef dat u er de zuiverste audiobestanden uit hebt geëxtraheerd. Geniet op een geheel nieuwe manier van uw muziekcollectie.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.