INTERVIEWS MET ARTIESTEN VAN SONY

Chiyomaru Shikura

Muziekproducent voor klassieke games zoals "Fire Pro Wrestling" en "Clock Tower", producent van de populaire Japanse groep "Akihabara" en componist van animatieliedjes.

De toekomst van de muziekbranche

Chiyomaru is een muzikaal multitalent: hij werkt als producent voor videogames, is producent van een popgroep, algemeen directeur en zelfs songwriter. We praten met hem over de invloed van hi-res audio op de muziekbranche.

Interview: blueprint / Fotografie: Yohei Takeuchi

V: U weet veel van alle aspecten van audiotechnologie en u geeft zelfs lezingen over digitale compressie. Wat vindt u van hi-res audio als bron?

A: Nou, ik herinner me dat ik hi-res audio hoorde toen het net op de markt kwam. Destijds kon je het nog niet zo makkelijk op een Walkman horen en het leek me dat het misschien geschikt was voor speciale gelegenheden. Nu vind ik echter dat het veel vaker gebruikt moet worden, met name bij het componeren. Het geluid is zo anders dan op een cd.

V: Waarom is luisteren in hoge resolutie zo fascinerend?

A: Het mooiste is dat je de zangers kunt horen ademen. Het is net alsof je naast ze staat in de studio.

V: U werkt momenteel met stemacteurs en het "Stand Up! Project"-label. Concentreert u zich nu meer op stemmen?

A: Zeker weten. Ons bedrijf maakt cd's voor jonge meisjes. We gebruiken microfoons in de vorm van het hoofd en laten daar alle geluiden uit komen; je leert heel snel om te herkennen wie vanuit welke richting tegen je praat. Het rijke geluid met hoge resolutie zorgt dat het fantastisch klinkt.

V: Wat verwachten mensen van muziek in dit nieuwe tijdperk van hi-res audio?

A: Wat luisteraars echt willen, en ook zeker zullen kopen, is muziek die ze het gevoel geeft dat ze het niet mogen missen. Als je naar muziek luistert op een mooi hi-res toestel, klinkt het zoveel beter. Je wilt het gewoon hebben, dat het van jou is.

V: Hoe denkt u dat hi-res audio uw vele muzikale activiteiten kan beïnvloeden?

A: Nou, als hi-res audio standaard wordt, dan worden "ambachtslieden", om ze zo maar even te noemen, die een nieuw, authentiek geluid kunnen produceren heel belangrijk. Het zou kunnen dat we hi-res audio gaan gebruiken voor nieuwe interpretaties van klassieke meesterwerken.

Marty Friedman

Van leadgitarist bij de heavy metal band "Megadeath" tot liefhebber van JPOP (Japanse popmuziek). Luister naar het verhaal van Marty en zijn mening over hi-res audio.

Muziek zoals de artiest die bedoelde

Geniet van de subtiele nuances van studiogeluid met audio van hoge resolutie. De passie voor muziek komt in elk component terug, van signaal tot luidspreker. Geavanceerde technologieën als digitale opschaling dragen bij aan de ultieme luisterervaring.