Surround Sound in ontwikkeling

Een gesprek met de makers van de ultradunne HT-NT5 draadloze Soundbar voor tv van Sony

De productplanners Taiji Fujihara en Naohiro Uriya van Sony weten dat uw woonkamer niet zo maar een kamer is, maar uw persoonlijke filmzaal, feestzaal, spelletjeshal en meer. Dit concept was de inspiratie voor de HT-NT5 draadloze Soundbar voor tv van Sony — een geluidssysteem dat aan al uw entertainmentbehoeften kan voldoen en minimale ruimte inneemt onder uw tv. Deze veelzijdigheid aan functies van de draadloze Soundbar is perfect voor alle verschillende activiteiten die in uw woonkamer plaatsvinden, van filmavonden tot dansfeesten.  

De HT-NT5 is bovendien de meest veelzijdige draadloze Soundbar voor tv van Sony tot nu toe. Volgens de wereldwijde gebruikersenquête van Sony vindt pa het prettig als zijn speakers achter verschillende luisterpunten zoals een sofa zijn geplaatst, terwijl ma ze liever op discretere plekken heeft staan. Met de verbeterde draadloze Surround Sound-technologie van de HT-NT5 Soundbar voor tv hebt u de optie om draadloze achterspeakers in uw woonkamer te plaatsen voor een meeslependere luisterervaring of kunt u de speakers in een andere kamer zetten om naar muziek te luisteren. Met deze flexibele geluidsinstallatie hoort u altijd een kraakhelder geluid, ongeacht waar u bent in huis.  

Lees verder voor een kijkje achter de schermen bij het ontwerp van de ultradunne HT-NT5 draadloze Soundbar voor tv, ontdek meer over de uitdagingen van het blijven inspelen op de steeds veranderende behoeften van klanten en ontdek aan welke toonaangevende producten Taiji Fujihara en Naohiro Uriya hierna gaan werken.  

V: Wat is uw functie als productplanner bij Sony?

Fujihara: Ik ben verantwoordelijk voor de planning, de specificaties en het conceptuele ontwerp van Soundbar-producten. Ik moet de problemen en uitdagingen identificeren die onze klanten ervaren en producten ontwikkelen waarin deze worden opgelost.

Uriya: Als productplanner ontwikkel ik de netwerkfuncties die in producten worden opgenomen, specifiek het draadloze multi-roomsysteem, de draadloze surround-functies en de mobiele apps.

V: Wat is uniek aan de technologie van de HT-NT5 draadloze Soundbar voor tv? 

Fujihara: Eerst wilden we een nieuwe videotechnologie met hoge resolutie opnemen, genaamd 4K High Dynamic Range (HDR), die op het punt staat een revolutie teweeg te brengen in entertainment in de woonkamer. We zien een steeds grotere vraag naar Soundbars voor tv die steeds vaker beeldmateriaal met hoge resolutie ondersteunen in indelingen als Ultra HD Blu-ray. Hierbij wordt de kracht van 4K HDR-technologie ingezet naast een superieure geluidskwaliteit. Voor de HT-NT5 Soundbar voor tv hebben we een technologie gebruikt die 4K-doorvoerfunctie wordt genoemd, waarbij het 4K-videosignaal rechtstreeks naar een 4K-televisie wordt verzonden. Dit betekent dat de HT-NT5 zowel de superieure resolutie van 4K HDR als ongecomprimeerde audio van hoge kwaliteit kan bieden.

V: Hoe voldoet de HT-NT5 TV Soundbar aan de groeiende vraag naar draadloos luisteren?

Fujihara: klanten willen draadloze Surround Sound-systemen. De markt van Soundbars groeit omdat steeds meer klanten een 2.1-kanaals Surround Sound-systeem willen voor een redelijke prijs. Veel klanten die Soundbars hebben aangeschaft, besluiten later om achterspeakers toe te voegen. Bij de HT-NT5 Soundbar voor tv kunt u twee draadloze speakers aansluiten voor een realistischer Surround Sound-systeem. 

Productplanners Taiji Fujihara (links) en Naohiro Uriya (rechts) bij Sony

V: Met welke uitdagingen werd u geconfronteerd bij de ontwikkeling van de HT-NT5 draadloze Soundbar voor tv?

Fujihara: Nu platte tv-schermen alsmaar groter worden, wordt een ontwerp met een lage standaard de norm. Klanten die in het bezit zijn van deze grote televisies, hebben behoefte aan Soundbars die nog minder opvallen. Een van de lastigste uitdagingen was het ontwikkelen van een dun, onopvallend ontwerp dat het zicht op het scherm niet zou blokkeren en de ontvangst van de afstandsbediening niet zou belemmeren. De tweede uitdaging was technologie ontwikkelen die een beeld met hoge resolutie combineert met een superieure geluidskwaliteit. We hebben een hoge-frequentie-supertweeter en een secundaire tweeter aan beide kanten van de Soundbar geplaatst. Omdat de supertweeter zich aan de voorkant bevindt en de secundaire tweeter zich aan de rand van het apparaat bevindt, wordt het geluid nauwkeurig naar beide oren verzonden, ongeacht of de tv op een standaard staat of aan de muur hangt. Klanten zijn onder de indruk van de geluidskwaliteit van de dunnere Soundbar voor tv. Vooral de verstaanbaarheid van gesproken dialogen in films is verbeterd.

V: Hebt u nog tips voor klanten die draadloze speakers willen toevoegen? 

Uriya: Het installeren van draadloze speakers is gemakkelijker dan ooit ― u doet het vanaf het instelscherm van uw tv. U hoeft alleen maar de instructies te volgen om de draadloze speakers te selecteren die u op de Soundbar van uw tv wilt aansluiten. Afhankelijk van de indeling van uw woonkamer kunt u de linker- en rechterspeaker mogelijk niet symmetrisch plaatsen, maar u krijgt nog steeds een realistische Surround-omgeving door gegevens in te voeren zoals de afstand tussen de respectievelijke speakers en de Soundbar op de tv.

De draadloze surround-functie is een uitgebreide versie van de draadloze multi-roomfunctie die we in 2015 hebben geïntroduceerd. Met de draadloze multi-roomfunctie kunnen gebruikers van dezelfde muziek genieten uit verschillende draadloze speakers, zoals de h.ear go, de SRS-ZR7 en de SRS-ZR5, die op verschillende locaties worden neergezet en via een draadloos netwerk met de SongPal Link worden verbonden. Met deze opstelling kunnen bezitters van een Soundbar die thuis een feestje geven, dezelfde muziek streamen naar speakers in de woonkamer, de achtertuin en de keuken zodat alle gasten ervan kunnen genieten.

V: Films kijken? Muziek luisteren? Welke andere activiteiten zijn mogelijk met de HT-NT5 draadloze Soundbar voor tv?

Fujihara: de game-ervaring van een gebruiker kan ook worden verbeterd met de HT-NT5 Soundbar voor tv. Volgens de gebruikersenquête die op de Japanse markt is gehouden, bleek zelfs dat meer dan de helft van de geënquêteerde gebruikers hun PlayStation op Soundbar-producten van Sony aansloot, waaronder de HT-NT5. Dat is niet verbazingwekkend, gezien de Game Studio-modus die Sony samen met de PlayStation-geluidstechnici van Sony Interactive Entertainment heeft ontwikkeld. Deze Game Studio-modus biedt gebruikers het meeslepende geluid dat gameprogrammeurs spelers willen laten ervaren. Dit is vooral van belang bij het spelen van first-person shooters. Gamers voelen zich alsof ze in de gamewereld worden ondergedompeld doordat ze realistische geluiden horen, zoals de voetstappen van een naderende vijand, wanneer ze de Game Studio-modus in combinatie met de HT-NT5 Soundbar voor tv gebruiken.

V: Aan welke producten gaat u hierna werken?

Fujihara: Ik ben de afgelopen jaren betrokken geweest bij de productontwikkeling van Soundbars. 80 tot 90 procent van de markt is overgestapt op Soundbars omdat mensen de complexiteit van het aansluiten van bedrading en het configureren van 5.1-kanaals systemen willen vermijden, met problemen als het niet permanent kunnen plaatsen van achterspeaker in de woonkamer. Om hierop en op andere markttrends in te spelen, zou ik graag verder willen gaan met het bedenken en ontwikkelen van producten die de levensstijl kunnen veranderen door in te gaan op dingen die klanten willen of problemen die ze lastig vinden.

Uriya: Ik heb gewerkt aan producten die gebruikmaken van netwerktechnologie, zoals de HAP-Z1ES-audiospeler met vaste schijf en de mobiele SongPal-app. Ik probeer functies altijd te ontwikkelen vanuit het perspectief van de consument, zodat ik hun leven makkelijker kan maken. Nu is mijn doel om functies te ontwikkelen die ingewikkelde problemen oplossen waar consumenten liever geen tijd in willen steken.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.