Een krachtige keuze voor het milieu

Audio klaarmaken voor toekomstige generaties

De audioproducten van Sony zijn ontworpen voor uitzonderlijk geluid en met oog op het milieu.
In naleving van onze doelstellingen Green Management 2025 streven we ernaar om het gebruik van nieuw plastic te verlagen in al onze product- en verpakkingsontwerpen.

Gerecyclede materialen in producten

Serieus geluid, serieus over het milieu

In home audioproducten, zoals Soundbars en speakers gebruikt Sony zoveel mogelijk gerecycled plastic.
De materiaalkeuze is van grote invloed op de geluidskwaliteit, dus we hebben lang gewerkt aan de ontwikkeling van een uniek gerecycled plastic dat zowel milieuvriendelijk is als geschikt voor het ontwerpen van hoogwaardige audioproducten.

Ontwikkeling van gerecycled plastic

Ons gerecycled plastic wordt gemaakt van afgedankte schijven en flessen van waterkoelers.
Het hergebruikte plastic wordt verwijderd van folies of coatings en vervolgens gebruikt als grondstof. Omdat we streven naar audiokwaliteit zonder concessies, hebben we een scala aan combinaties getest om de beste oplossing voor audioproducten te bepalen.

[1] Schijven  [2] Waterflessen  [3] Versnipperen  [4] Gerecycled polycarbonaatplastic  [5]  Mengen van nieuw plastic, andere toevoegingen  [6] Balletjes

Illustratie van een Soundbar boven twee staafdiagrammen met een daling van 45% in het gebruik van nieuw plastic.
Verminderen van het gebruik van nieuw plastic in Soundbars

In onze nieuwe Soundbar gebruiken we gerecycled plastic voor verschillende onderdelen. Als resultaat hiervan wordt in deze Soundbar 45% minder nieuw plastic gebruikt dan in het vorige model

[1] vorige model [2] nieuwe model

Op weg naar een toekomst met meer gerecycled plastic

We gebruiken gerecycled plastic voor de buiten- en binnenkant van onze audioproducten. We gaan door met het ontwikkelen van nieuwe gebruikstoepassingen van gerecycled plastic, om hoogwaardig geluid te creëren en tegelijkertijd milieudoelstellingen te ondersteunen.

Afbeeldingen van verschillende audioproducten. Boven: een Soundbar, midden: draagbare en draadloze speakers, onder: een AV-ontvanger.

Milieubewuste verpakkingen

We werken aan vermindering van de hoeveelheid plastic in verpakkingen, door het gebruik van gerecycled papier voor bijvoorbeeld demping en inzetstukken, en papieren handgrepen.

Minder nieuw plastic in de verpakking van nieuwe Soundbars

Voor de verpakking van onze nieuwe Soundbar gebruiken we 65% minder nieuw plastic dan bij het vorige model. We hebben ook minder bedrukking toegepast, met als resultaat 65% minder gebruikte inkt. Ons doel is dat de verpakkingen milieuvriendelijk en duurzaam zijn, en ook prachtig ontworpen zonder in te leveren op functionaliteit.

[1] vorige model [2] nieuwe model

Illustratie van een Soundbar-verpakking en twee staafdiagrammen met een daling van 65% in het gebruik van nieuw plastic.

Interview met ontwikkelaar

Portret van een geïnterviewde, Yuko Fujihira.
Yuko Fujihira

Sony Corporation, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Divisie Akoestisch ontwerp, Ontwerpafdeling 2

Wij werken al sinds 2010 aan het gebruik van gerecyclede plastics in audio voor thuis. Terwijl we de prestaties van deze materialen verbeterden tot hetzelfde niveau als dat van nieuwe plastics, werkten we tegelijk aan design-aspecten en maakten we de gerecyclede plastics bruikbaar in onze producten. In 2016 hebben wij gerecycled plastic ontwikkeld dat wordt gebruikt voor interne onderdelen in onze producten en dat ook rekening houdt met de geluidskwaliteit.

 Voor een verdere uitbreiding van het gebruik van gerecyclede plastics was het echter nodig de toepassingsmogelijkheden uit te breiden. Het materiaal dat wij hiervoor recentelijk hebben ontwikkeld is vlamvertragend. Tijdens het ontwikkelingsproces hebben wij ons steeds afgevraagd hoe wij de geluidskwaliteit konden benaderen van de materialen die wij vroeger gebruikten. Door vele configuraties te onderzoeken, steeds nieuwe prototypes te maken en de sterkte te testen, konden wij een materiaal creëren dat voldeed aan de geluidskwaliteit en de fysieke vereisten van het product.