Alle aandacht voor het milieu

Een gedegen milieuplan

Onze koptelefoons zijn ontworpen voor een hoogwaardige vormgeving en geluidservaring, maar ook met het oog op het milieu. In naleving van onze milieudoelstellingen Green Management 2025 zijn we continu bezig om onze producten en verpakkingen milieubewust te ontwikkelen.

Ontwikkeling van gerecycled plastic

Uitdagingen die horen bij gerecyclede materialen

Plastic materialen voor recycling zijn vaak geverfd of gekleurd, waardoor ze niet geschikt zijn voor esthetische doeleinden.
We hebben dit probleem opgelost door ongeverfd restmateriaal uit de autobranche in te slaan en dat op kleur te sorteren, zodat het in meerdere onderdelen kan worden gebruikt.

[1] Restmateriaal uit de autobranche verzamelen [2] De onderdelen sorteren (bijv. emblemen, handgrepen) [3] Versnipperen [4] Pelletiseren [5] Kleuren

Eigenschappen van gerecycled plastic

Doordat we werken met ongeverfde balletjes, hoeven we zo min mogelijk andere stoffen toe te voegen tijdens het kleurproces. Hierdoor kunnen we meer dan 85% gerecycled materiaal voor ons plastic gebruiken en maar liefst 98% voor zwarte materialen.

Foto's van ongeverfde en geverfde balletjes
Ongeverfde (links) en geverfde balletjes (rechts)

Het kleurenaanbod van onze producten uitbreiden

Cirkeldiagram met verhoudingen van gerecycled ABS en gebruikte toevoegingen
Voor goed recyclebare producten zorgen

[1] Gerecycled ABS, ruim 85% [2] Toevoegingen

Foto's met behuizing en verpakking van koptelefoon
Meer recyclen binnen ons assortiment

We hebben dit gerecyclede plastic met succes in onderdelen van de behuizing van nieuwe modellen geïntroduceerd (WH-1000XM5, LinkBuds en LinkBuds S). In de toekomst willen we nog meer gerecycled plastic in onze koptelefoons gebruiken.

Duurzame verpakking

Onze campagne voor duurzame verpakkingen bestaat uit nieuwe en bestaande initiatieven.

Initiatieven voor nieuwe modellen
Goed op weg met de doelstelling

Het initiatief Green Management 2025 wil in 2025 helemaal geen plastic meer gebruiken in de verpakkingen van nieuw ontwikkelde kleine producten. Met iedere nieuwe koptelefoon zetten we meer duurzame verpakkingsmaterialen in en we streven ernaar om de doelstelling eerder dan 2025 al te halen.

Infographics met de vroege realisatie van het doel
Afbeeldingen van papierafval, suikerrietafval, bamboematerialen in een petrischaal en verpakking van Sony Original Blended Material
Duurzame papieren materialen

We zetten ons eigen duurzame papier, Original Blended Material, steeds vaker in voor de verpakking van onze toonaangevende koptelefoons, de 1000X-serie (de WF-1000XM4 en de WH-1000XM5). Original Blended Material is een duurzaam papiermateriaal gemaakt van bamboe, suikerrietvezels en gerecycled papier.

Maak kennis met de verpakking van de WF-1000XM4 en de WH-1000XM5

Afbeelding van verpakkingen met Sony Original Blended Material

Met uitzondering van het label is de verpakking van de WF-1000XM4 volledig gemaakt met behulp van Original Blended Material.

Foto met verpakking en gestanst logo van Original Blended Material

De productverpakking van WH-1000XM5 gebruikt Original Blended Material

Voor bestaande producten geldt hetzelfde

We zetten ons breed in om onze producten te vernieuwen en maken daarom de buitenverpakking van onze bestaande modellen niet langer van plastic, maar van papier.
De verpakking van elk model brengt het gebruik van plastic met meer dan 90% terug.

Illustratie met de vergelijking van het gebruik van plastic
Vergelijking gebruik van plastic

[1] Vóór vernieuwing [2] Na vernieuwing

Afbeelding van twee productverpakkingen; vóór vernieuwing en na vernieuwing
Overzicht van de verpakking van MDR-EX15AP

[1] Vóór vernieuwing [2] Na vernieuwing

Minder plastic, gemakkelijker recyclen

Het design van karton bevatte voorheen PP-laminering (plastic), waardoor het karton niet kon worden gerecycled. Deze laminering is vervangen door een schuurbestendig vernis, zodat het karton wel kan worden gerecycled.

[1] Proces van PP-laminering van papier
[2] UV-vernis met afdruktechnologie

Illustratie
Interview
Portretafbeelding van onderwerp
Makoto Kawabata

Sony Corporation
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Mobile Product Business Division, Mobile Product Mechanical Design Department

Aan de hand van het milieuplan 'Road to Zero' wil de Sony Group zo min mogelijk grondstoffen gebruiken en streven we er al enige tijd naar om gerecyclede materialen te gebruiken in onder andere producten voor audio voor thuis. Bij ABS, het meestgebruikte plastic voor koptelefoons, is er echter een tekort aan hoogwaardig, recyclebaar materiaal, waardoor de introductie van gerecyclede materialen vertraging opliep. We besloten daarom een gerecycled ABS te ontwikkelen, dat eenvoudig te gebruiken en goed te recyclen is.

In samenwerking met onze partners hebben we een nieuw, gerecycled ABS ontwikkeld dat we op meerdere manieren kunnen kleuren zonder nieuw plastic te gebruiken, door ongeverfd ABS-restmateriaal nauwkeurig te sorteren op kleur. Voor de LinkBuds hebben we geprobeerd een verfijnd uiterlijk te creëren dat niet onderdoet aan nieuw ABS, iets wat met normaal gerecycled ABS niet eenvoudig zou zijn geweest.

We hebben dit gerecyclede ABS al in veel koptelefoonmodellen geïntroduceerd. We blijven toekomstige uitdagingen het hoofd bieden, in naleving van ons 'Road to Zero'-milieuplan.

Mio Nakanishi

Sony Corporation
Home Entertainment & Sound Products Business Group 
Mobile Product Business Division, Mobile Product Planning Department

Portretafbeelding van onderwerp

Sony is bezig om de koptelefoons te veranderen, zowel nieuwe als bestaande modellen, om zo al het plastic uit de verpakkingen te verwijderen. Het is niet eenvoudig om helemaal geen plastic meer in onze verpakkingen te gebruiken, aangezien de alternatieven duur zijn en de verpakking per product, verkoopsituatie en klant een andere functie kan hebben. We zijn er echter van overtuigd dat we een milieuverantwoorde verpakking hebben weten te creëren, zonder in te boeten op functionaliteit of vormgeving, juist doordat we vanaf het begin een milieubewuste aanpak hebben gehanteerd.

Voor de productverpakking van het nieuwe WH-1000XM5-model hebben we voor het eerst ons eigen duurzame papier gebruikt, Original Blended Material, en dit is het eerste model waarop het logo van Original Blended Material prijkt. Het ontwerp is aanzienlijk gewijzigd ten opzichte van het eerdere model WH-1000XM4, waarbij met name in de verpakking die milieubewuste aanpak terug te zien is.

 Wij geloven dat het voor de duurzaamheidscyclus ook noodzakelijk is dat klanten de producten zelf ook recyclen. Bij de ontwikkeling van producten houden we altijd in het achterhoofd welke producten we milieuverantwoord kunnen produceren.