Verpakking voor de planeet

Sony zet zich in om grondstoffen duurzaam in te zetten en wil daarom de hoeveelheid plastic in de verpakking van oordopjes drastisch verminderen.

Initiatief 1

Verpakking van plastic naar papier
Hoeveelheid plastic verminderen met 90%

We zetten ons breed in om onze producten te vernieuwen en maken daarom de buitenverpakking van onze bestaande modellen niet langer van plastic, maar van papier. Met name de buitenverpakking van de MDR- EX15AP is opnieuw vormgegeven om het gebruik van plastic terug te brengen van ongeveer 96% tot minder dan 5%.

Illustratie met de vergelijking van het gebruik van plastic
Vergelijking van plasticgebruik

[1] Vóór vernieuwing [2] Na vernieuwing

Afbeelding van twee productverpakkingen; vóór vernieuwing en na vernieuwing
Overzicht van de verpakking van MDR-EX15AP

[1] Vóór vernieuwing [2] Na vernieuwing

Minder plastic, gemakkelijker recyclen

Het design van karton bevatte voorheen PP-laminering (plastic), waardoor het karton niet kon worden gerecycled. Deze laminering is vervangen door een schuurbestendig vernis, zodat het karton wel kan worden gerecycled. 

[1] Proces van PP-laminering van papier
[2] UV-vernis met afdruktechnologie

Illustratie

Initiatief 2

Verpakking met minder plastic

Tijdens het ontwerpen van de WF-1000XM4 was duurzaamheid een grote prioriteit en werd er voor het eerst een enorme vermindering van plastic verpakkingsmaterialen in onze hoofdtelefoonseries gerealiseerd. De zak van polytheen en de blisterverpakking voor het oordopje en de kabel zijn vervangen door papier: de eerste papieren verpakking in de hoofdtelefoonserie. Het krasbestendige EVA en het isoleervel waren voorheen van plastic, maar zijn ook vervangen door papier.

"Original Blended Material" van Sony

Onze innovatieve verpakking van gemixt papier is ontworpen voor echte duurzaamheid, van de productie tot het recycleproces. Buiten het label is de verpakking van de WF-1000XM4 volledig gemaakt met "Original Blended Material".

Illustratie van een kaart met bronnen van materialen
Oorsprong en productie

Geproduceerd van gerecycled papier en uit duurzame bosbouw

Afbeelding van papieren materiaal
Materialen

Diverse verpakkingsonderdelen zijn gemaakt met behulp van de mix van materialen, waardoor recyclen gemakkelijk en toegankelijk wordt

Keita Sakane

Electrical Manager/Project Manager

Mobile Product Business Division,
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Over Sony Corporation

Portretafbeelding van electrical manager

Enkele jaren geleden kreeg ik de leiding over dit model. Ik maakte me zorgen om de loze ruimte in de verpakking en het formaat van de handleiding, en ik wilde die aspecten aanpakken. Uit regionaal en internationaal marktonderzoek bleek dat onze klanten producten wilden kopen met een milieubewust designbeleid. Dit heeft ons enorm gemotiveerd.

Het team overwoog de loze ruimte in de verpakking en de hoeveelheid informatie in de handleiding terug te brengen. Bij milieuvriendelijke materialen komen kosten kijken, maar die konden we omzeilen door het hele product kleiner te maken en het oppervlak aan verpakkingsmaterialen terug te brengen. Volgens mij zorgen kleinere producten er ook voor dat de impact op het milieu tijdens het vervoer minder wordt.
Ik ben er trots op dat we een product hebben weten te maken waar onze klanten tevreden over zijn én waarmee we rekening houden met het milieu. Ik wil iedereen bedanken voor hun medewerking tijdens de coronaviruspandemie.

Portretafbeelding van mechanical manager
Katsuro Hashimoto

Mechanical Manager

Mobile Product Business Division,
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Over Sony Corporation

Ik heb al aan veel verpakkingen voor Sony oordopjes mogen werken, maar volgens mij is de '100% plasticvrije verpakking' van de WF-1000XM4 de eerste keer dat Sony verpakkingen zo aanpakt; mogelijk is dit zelfs een toonaangevend milieuvriendelijk initiatief voor de industrie.
Voorheen was het een vaststaand feit dat verpakkingen van plastic waren, maar omdat de regel nu is dat de verpakking 100% plasticvrij moet zijn, was het ontwerp ervan vele malen ingewikkelder.
Door één voor één ideeën te bespreken en problemen op te lossen, wisten we een verpakking te ontwikkelen waar helemaal geen plastic in zit.
We willen deze vorm van milieubewust verpakken ook in de toekomst blijven nastreven.