Het hart en het brein

van een technicus van Sony: hoogwaardige hifispeakers maken

De technici van Sony houden van geluid. Ze steken al hun energie in elk product, van de MDR-1A/B-stereohoofdtelefoon voor hi-res audio tot de SS-AR1-speakers, zodat muziekliefhebbers kunnen genieten van de beste geluidskwaliteit met de hoogwaardige hifispeakers van Sony.

Elk onderdeel van de hoogwaardige audioapparatuur van Sony is speciaal ontwikkeld, van de interne componenten tot het materiaal van de behuizing. Dit vakmanschap is vooral merkbaar in de Sony SS-AR1-speakerserie. Om een beter beeld te geven van de passie en toewijding die gaan in het maken van deze hifispeakers, spraken we met de manager Geluidstechniek van Sony, Yoshiyuki Kaku. In het gesprek dat volgt, deelt Kaku zijn passie voor geluid van hoge kwaliteit en met name de ontwikkeling van de SS-NA5ES-boekenplankspeaker.

V: Wat is uw belangrijkste doel wanneer u hifispeakers ontwerpt voor Sony?

Kaku: Het concept achter de hifispeakers van Sony is om 'bevredigend geluid' te leveren. Ik hou van muziek en ga vaak naar concerten, dus voor mij betekent 'bevredigend geluid' het gevoel dat ik krijg wanneer ik in de concertzaal zit, de unieke sfeer wanneer ik het gebouw binnenstap, het enthousiasme van de artiesten en dat korte moment van stilte na een voorstelling. Dat is de ervaring die we willen reproduceren voor muziekliefhebbers.

V: Hoe zorgt u voor dat 'bevredigende geluid' wanneer u speakers ontwerpt voor Sony?

Kaku: Bij de ontwikkeling van een stereospeaker als de SS-NA5ES, luister ik niet naar specifieke frequentiebereiken maar naar muziek als totaalbeleving. Ik steek veel tijd in de afstemming. Het is niet moeilijk om een product vol te stoppen met geavanceerde componenten en technologieën. Maar je zal niet veel bereiken door alleen de nieuwste technologie toe te voegen of het aantal hertz van hoge frequenties uit te breiden. Om een unieke, hoogwaardige luisterervaring te produceren, richt Sony zich op het algehele gevoel en de geluidskwaliteit van de muziek. Het resultaat is een ontwikkelingsstijl waarbij ik vertrouw op mijn 'geluidsgeheugen' en een hifispeaker creëer die het geluid van livemuziek nauwkeurig reproduceert, zodat audiofielen en muziekliefhebbers kunnen genieten van het vertrouwde gevoel van een origineel muziekoptreden.

V: Wat is uw favoriete onderdeel van de SS-NA5ES-hifispeakers van Sony?

Kaku: Dat is het I-Array™-tweetersysteem. Het mooiste van dit innovatieve systeem is dat het de brede verstrooiing en de sfeer van originele muziekopnamen reproduceert zonder onnatuurlijke klanken toe te voegen aan het geluid. Het resultaat is bijzonder zuivere hoge noten met een hogere resolutie, een bredere geluidsweergave en een subtiel maar nauwkeurig geluidsbeeld.

V: U hebt iets verteld over de interne onderdelen van de SS-NA5ES-hifispeakers. Hoe zit het met de externe vormgeving?

Kaku: De behuizing van de speakers hebben we op verschillende manieren benaderd, maar de nadruk lag op de kwaliteit van de gebruikte materialen. We besloten Scandinavisch berkenhout te gebruiken, hetzelfde hoogwaardige hout dat in onze AR-serie is verwerkt. Daarom zijn we aan de slag gegaan met dezelfde Japanse houtbewerkers die ook hebben gewerkt aan de AR-serie. Bij het maken van deze hifispeakers besteden we veel aandacht aan details, van het houtwerk tot de hoeveelheid kleefmiddel.

V: Er is duidelijk veel nagedacht over de vormgeving en materialen, en er is veel aandacht voor detail in het huidige ontwikkelingsproces van de hifispeakers van Sony. Wat zijn de volgende stappen?

Kaku: We hebben het doel van Sony bereikt om 'bevredigend geluid' te brengen met onze hifispeakers. Toch zullen we onverminderd streven naar perfecte geluidskwaliteit. We willen dat al onze speakers de originele beleving van de muzikant nauwkeurig kunnen reproduceren. We willen dat onze producten luisteraars dichter bij hun favoriete muziekartiesten brengen.

Voor meer informatie van onze CEO, Kazuo Hirai, over hi-res audioproducten van Sony

Kijk hieronder voor meer informatie over de hifispeakers van Sony uit dit artikel.

Ontdek nog meer over het vakmanschap achter de SS-NA5ES-speakers.

Duik dieper in de kunstzinnige SSAR1-speakers.

Ontdek meer over de MDR-1A/B-stereospeakers voor hi-res audio.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.