Geschiedenis van de hoofdtelefoon

De ontwikkeling van de hoofdtelefoon laat zien hoe ver de audio-industrie is gekomen

1958: het jaar waarin het luisteren naar muziek voorgoed veranderde. In dat jaar kwam de persoonlijke hoofdtelefoon op de markt en werden de eerste stereo-lp’s geïntroduceerd door Radio Corporation of America. Dat de hoofdtelefoon een ommekeer betekende voor het luisteren naar muziek is niet verrassend, maar hoe ver is de hoofdtelefoontechnologie in de afgelopen ruim 50 jaar verder ontwikkeld?

Sony heeft passie voor geluidskwaliteit hoog in het vaandel en zoekt graag de uiterste grenzen in biotechnologie op. Muziekliefhebbers en audiofielen genieten zo van de luisterervaring die ze verdienen en verwachten. Deze basisprincipes vinden we terug in de ontwikkeling die de hoofdtelefoons van Sony in de loop der jaren hebben doorgemaakt.

Van de MDR-3 Walkman®-hoofdtelefoon tot de nieuwste hoofdtelefoon met hi-res biotechnologie, hier volgen enkele succesvolle producten van Sony:

1979: eerste hoofdtelefoon bij Walkman®

De MDR-3: compact formaat en licht ontwerp

Deze compacte en lichte hoofdtelefoon werd los verkocht als accessoire voor de allereerste 'Walkman®' (model TPS-L2). Voor het eerste model in de 'H-AIR'-serie wilden de ontwerpers een hoofdtelefoon maken waarmee je altijd en overal van muziek kon genieten. Dat heeft een revolutie teweeggebracht in het denken over het onderweg beluisteren van muziek.

1995: eerste hoofdtelefoon met Wireless Noise Cancelling

MDR-NC10: ontworpen voor onderweg

De MDR-NC10 was de eerste hoofdtelefoon met Wireless Noise Cancelling van Sony en onderdrukte ruis uit de omgeving met 70 procent. Het circuit voor Wireless Noise Cancelling nam geluid uit de omgeving waar met de geïntegreerde microfoon en stuurde een evenredig onderdrukkend signaal naar de hoofdtelefoon. En als je tijdelijk geluid uit de omgeving wilde horen, kon je daartoe op de Hot Line Switch drukken.

Deze hoofdtelefoon met Wireless Noise Cancelling blokkeerde niet alleen ongewenst geluid, maar paste ook comfortabel in het oor van de gebruiker dankzij het Fontopia®-ontwerp. Daardoor was deze hoofdtelefoon uitermate geschikt voor op reis, op het werk en buiten.

2011: eerste 3D Surround hoofdtelefoon

MDR-DS7500: bracht de bioscoop bij luisteraars

De MDR-DS7500, ontworpen voor een aangepast, rijk en vol geluid bij uw favoriete 3D-films, was het eerste* Digital Surround-hoofdtelefoonsysteem dat een 3D-geluidsveld weergaf met een nieuwe hoogteregeling.

De hoofdtelefoon had twee extra modi naast de Cinema-modus: de stemmodus en de gamemodus voor respectievelijk een optimale stem- en gameweergave. En door de afspeelduur van 18 uur aaneen werd het model een van de meest geavanceerde draadloze hoofdtelefoons op de markt.

Sony blijft voorop lopen op het gebied van nieuwe audiotechnologieën en blijft tot op de dag van vandaag met hi-res audioproduct zoals de MDR-Z7 een revolutie op het gebied van geluid teweegbrengen. Deze hoofdtelefoon geeft hoogfrequente geluiden weer tot 100 kHz, een primeur binnen de hoofdtelefoontechnologie.

* Als Digital Surround hoofdtelefoonsysteem voor consumentengebruik (naar onderzoek door Sony in augustus 2011)

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.