Download hi-res muziek

Gids voor beginners: hi-res audio downloaden naar uw muziekbibliotheek

Treedt u ook toe tot het gezelschap van echte audiofielen en muziekliefhebbers door te luisteren naar hi-res muziek: gefeliciteerd! Luisteren naar uw favoriete muziek in een superieure geluidskwaliteit is werkelijk een sensatie. Maar als u er nog niet mee vertrouwd bent, kan het downloaden van hi-res audionummers nogal complex zijn vanwege de vele verschillende indelingen, softwareprogramma’s en gadgets.

Geen zorgen: er is aan alles gedacht. Van het kiezen van de juiste software tot de apparatuur die u als audiofiel nodig hebt.

1. Download software voor uw hi-res bibliotheek

De meeste High Definition-audio is te downloaden via online muziekwinkels. U downloadt een bestand weliswaar eenvoudig naar uw computer, maar u hebt ook de juiste software nodig om naar de muziek te kunnen luisteren.

Eén uitzondering op deze regel is dat iTunes u hi-res audiobestanden laat afspelen. Daarbij gelden echter enkele beperkingen. Gelukkig zijn er softwareopties waarmee u hi-res muziek naast of buiten iTunes om kunt afspelen via de interface die vertrouwd voor u is. Voor Mac®-gebruikers gaat het onder meer om Audirvana, BitPerfect en Pure Music 2.

Als u een heel andere interface wilt die niet op iTunes is geënt, probeer dan eens JRiver Media Center uit. Deze software is beschikbaar voor Mac®- en Windows-gebruikers. U kunt een gratis proefversie van 30 dagen downloaden om te zien of de functies u bevallen. Als u eenmaal de juiste software voor uw hi-res muziekbibliotheek hebt gevonden, bent u klaar voor de volgende stap.

2. Bepaal de indeling voor uw muziek

De meeste downloadsites van hi-res muziek bieden diverse bestandsindelingen voor de nummers. Deze indelingen vallen onder twee hoofdcategorieën: niet-gecomprimeerde bestanden en compressie zonder kwaliteitsverlies.

Niet-gecomprimeerde bestanden zijn WAV (voor pc’s), AIFF (voor Mac®) en DSD. Gecomprimeerde bestanden zonder kwaliteitsverlies zijn FLAC en ALAC (Apple Lossless). Beide bestanden klinken geweldig, maar u kunt meestal testbestanden downloaden om te bepalen welke indeling uw voorkeur heeft.

Bedenk ook dat niet-gecomprimeerde audiobestanden 50 procent meer opslagruimte innemen dan gecomprimeerde bestanden zonder kwaliteitsverlies. Controleer tot slot, voordat u gaat downloaden, of de bestandsindeling compatibel is met de software voor uw muziekbibliotheek.

3. Vind uw favoriete site met hi-res muziek

Nu komt het leukste gedeelte: u bent er klaar voor om door al uw favoriete nummers en nieuwe muziek in hi-res audio te bladeren. Met de toenemende populariteit van hi-res audio is ook het aantal downloadwebsites met hi-res muziek voor echte audiofielen toegenomen. U vindt er alle genres en artiesten onder de zon in een geweldige geluidskwaliteit.

4. Investeer in hi-res audioapparatuur

U hebt apparatuur nodig die geschikt is voor hi-res audio om van uw nieuwe hi-res muziekbibliotheek te genieten. Van draagbare spelers tot stereosystemen voor thuis: er zijn genoeg opties die bij uw levensstijl passen.

De eenvoudigste manier om aan de slag te gaan is de hoofdtelefoonversterker PHA-3 en de hoofdtelefoon MDR-Z7 met elkaar te koppelen. Dan kunt u zo vanaf uw computer naar nieuwe muziek luisteren.

De PHA-3 is voorzien van D/A-conversietechnologie voor een nieuw detailniveau wanneer u naar hi-res audiobestanden luistert. De MDR-Z7 beschikt over een brede geluidsweergave en een gebalanceerde audiokabel voor een perfecte signaalscheiding en geluidskwaliteit.

Wilt u onderweg van uw muziek genieten, dan is de Walkman® NW-ZX2 ook perfect met de MDR-Z7 en PHA-3 te koppelen. Laad de muziek gewoon naar uw Walkman® en u bent er klaar voor.

Belangrijkste kenmerken van PHA-3:

Superieure geluidskwaliteit: interne DAC kan PCM-audio decoderen tot 384 kHz/32-bits en DSD-bestanden met 2,8/5,6 MHz.

Draagbaar: ontworpen voor gebruik thuis en onderweg, aan te sluiten via USB op smartphones, pc’s, draagbare audioapparaten, enz.

Batterijlevensduur: digitale (gebalanceerde) verbinding van circa 5 uur

Belangrijkste kenmerken van MDR-Z7:

Brede geluidsweergave: geluidsweergave tot 100 kHz (voor hi-res audio) en driverunits van 70 mm voor een uitgesproken ALCP-weergave

Gebalanceerde audiokabel: staat garant voor een perfecte signaalscheiding en geluidskwaliteit

Duurzaam comfort: drukverminderende oorkussens van urethaan met in 3D genaaide hoezen zorgen voor ultiem comfort en een krachtig basgeluid

Belangrijkste kenmerken van NW-ZX2:

Superieure geluidskwaliteit: ondersteunt afspelen van hi-res muziekbestanden met de indeling DSD, WAV, FLAC, AIFF, ALAC, mp3 en WMA

Superieure batterijlevensduur: met één keer opladen tot 60 uur mp3 afspelen en 43 uur hi-res (FLAC 96 kHz/24-bits) afspelen

Hoogwaardig draadloos streamen: hoogwaardig draadloos streamen van muziek via Bluetooth® met LDAC™, de nieuwe audiotechnologie van Sony

Sla honderden nummers in hi-res audio op: 128 GB intern geheugen

Na deze stappen kunt u naar alle hi-res muziek luisteren die u maar wilt. U zult versteld staan van de kristalheldere geluidskwaliteit en nuances die u nooit eerder hebt opgemerkt.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.