KODALINE’s eerste luisterervaring met 360 Reality Audio

We spraken met KODALINE over hoe ze liedjes schrijven, hun eerste ervaring met 360 Reality Audio en hoe dit product het maken van muziek kan veranderen.

In samenwerking met LIVE NATION

KODALINE-groep
KODALINE

L naar R: Jason Boland / Steve Garrigan / Vincent May / Mark Prendergast

Het viertal van Kodaline, gevestigd in Dublin, Ierland, speelt progressieve, radiovriendelijke gitaarrock, en wordt wel vergeleken met Coldplay, Keane, U2 en Oasis. 

Eind 2012 werd de band geselecteerd voor de Sound of 2013 van de BBC, maar werd toen door HAIM verslagen. Kodaline bracht in juni 2013 hun debuutalbum “In a Perfect World” uit, dat werd voorafgegaan door de singles "High Hopes" en "Love Like This". 

De band werd gevormd in de arbeidersstad Swords, rondom de talenten van Steve Garrigan, Vinnie May Jr., Jason Boland en Mark Prendergast. De gelijknamige EP kwam uit in 2012, met het plan om in het daaropvolgende jaar een volledig album uit te brengen. 

Het album was met tweemaal platina een enorm succes in Ierland en deed het ook goed in de Britse hitlijsten (derde plek en goud) en in sommige delen van Europa. Het tweede album van Kodaline, Coming Up for Air, volgde aan het begin van 2015. 

Het album stond op de vierde plek in de Britse hitlijsten en bracht de singles 'The One' en 'Honest' voort. In de zomer van 2017 lanceerde de band de single 'Brother' en de EP 'I Wouldn't Be'. Het jaar daarop brachten ze de single 'Follow Your Fire' uit, die ook terechtkwam op hun derde volledige album, het poppy Politics of Living.

"Muziek is het geluid van gevoelens".

- LIVE NATION

Bedankt voor jullie aanwezigheid jongens. Kunnen jullie vertellen hoe Kodaline is begonnen? Wanneer wisten jullie dat je van muziek je beroep wilde maken?

STEVE GARRIGAN

Ik en Mark begonnen samen te spelen toen we nog tieners waren. We speelden eigenlijk alleen maar covers, maar op een gegeven moment begon het te kriebelen en begonnen we met het schrijven van liedjes en het geven van optredens voor iedereen die maar wilde luisteren, maar dat waren er niet veel. Dat was best wel lastig. [Lacht] Maar we hielden gewoon van muziek, liedjes schrijven en opnemen en optreden. En nu hebben we het geluk dat we de wereld over mogen reizen en overal mogen optreden. Het is fantastisch.

- LIVE NATION

Kun je vertellen hoe je het hebt volgehouden?

MARK PRENDERGAST

We hadden een paar nummers geschreven en we waren er gewoon zo tevreden over. We zeiden tegen elkaar dat andere mensen ze ook moesten horen. We wilden ze echt graag uitbrengen. En jarenlang, wanneer je als muzikant mensen vertelt wat je doet en wat je wilt doen, hebben ze er aanvankelijk niet zoveel vertrouwen in. Dus het leek ook nooit echt realistisch, totdat het ging lopen. En toen het begon te lopen, we de muziek uitbrachten en mensen naar onze shows kwamen, realiseerden we dat we dit echt konden blijven doen, als zij dat ook wilden.

STEVE

Het is het meest fantastische en bizarre gevoel wanneer mensen jouw muziek meezingen. En het is helemaal fantastisch in een livesetting.

- LIVE NATION

Het moet dezer dagen zeker wel goed voelen om zoveel publiek te trekken!

VINCENT MAY

Ja, [we zijn begonnen met het] spelen van shows in kleine clubs met zo'n honderd mensen, of minder. Dus het voelt echt heel bijzonder om te spelen voor een paar duizend mensen. We nemen dat nooit voor lief.

- LIVE NATION

Om daar eens verder op in te gaan, wat betekent het maken van muziek voor jou dezer dagen?

VINCENT

Het maakt een wereld van verschil.

STEVE

Ja, het betekent alles, het is onze passie. Ik kan me geen wereld voorstellen zonder muziek.

VINCENT

Ik denk niet dat we iets anders kunnen doen dan dit. Het is de meest fantastische baan ter wereld. [Lacht]

STEVE

Er is ook een leuk gezegde. Maar het is een beetje, eh, ik weet het niet...

MARK

Ga verder...

STEVE

"Muziek is het geluid van gevoelens". Dat geloof ik echt. Oh kijk, hij zit me uit te lachen.

VINCENT

Nee, het is geweldig.

STEVE

Soms kun je met een liedje een emotie vastleggen die je niet onder woorden kunt brengen. Daarmee kun je het goed overbrengen, snap je.

MARK

Een lied schrijven over iets dat mij echt raakt, of het nu een fantastische of een vreselijke periode in mijn leven betreft, dat wordt vaak onze muziek. En we kunnen uiteraard niet touren zonder dat we muziek hebben geschreven. Muziek maken is alles. Dat is waar alles vandaan komt.

kodaline-play-1
kodaline-play-2
"Muziek heeft voor iedereen een andere betekenis. Maar het allerleukste is wanneer er allemaal mensen samenkomen en ze met je meezingen".

- LIVE NATION

Wat gebeurt er met al die gevoelens die je in je muziek verweeft wanneer je live optreedt?

MARK

Bij ons laatste concert onlangs, was er een meisje die huilde van ontroering, maar ze keek de hele tijd ook heel vrolijk. Het was duidelijk dat de nummers veel voor haar betekenden. Maar de persoon naast haar was aan het lachen en klappen en had een fantastische tijd. Muziek betekent voor iedereen wat anders. Maar het allermooiste is dat al deze mensen samenkomen en met je meezingen.

STEVE

Ja, het was een geweldig gevoel.

- LIVE NATION

En hoe belangrijk zijn jullie fans voor je?

STEVE

Bij vrijwel elke show die we spelen bedank ik aan het einde iedereen uitgebreid voor het feit dat ze ons trouw zijn. Zonder fans zouden we niet kunnen doen wat we doen. We zouden liedjes kunnen schrijven, maar niemand zou ernaar luisteren. We zouden shows kunnen spelen, maar er zou geen publiek zijn. [Lacht] Zonder onze fans zouden we niets zijn, dus we waarderen ze enorm.

JASON BOLAND

We zijn er zeer blij mee dat ze ons zo hebben ondersteund. Zoals je weet hebben we in onze carrière veel veranderingen doorgemaakt. We hebben diverse genres gespeeld, hebben onze koers gewijzigd en zijn een tijdje weggeweest. En iedere keer dat we terugkomen, staan ze weer klaar voor ons, klaar om ons aan te moedigen en om ons live te komen zien.

- LIVE NATION

Jullie vinden het nog steeds leuk om van tijd tot tijd kleinere shows te geven. Dat lijkt een beetje een eerbetoon aan jullie fans, om in een kleine club te spelen en de mensen aan te kunnen kijken. Kunnen jullie daar wat over vertellen?

STEVE

Ik denk dat het is zoals Mark eerder zei, dat de ene fan in tranen uitbarst en de andere fan in lachen. Dat kun je zien in kleinere clubs, maar dat lukt niet echt meer in de grotere zalen. Dus dat is wel iets extra speciaals denk ik, dat je je meer verbonden voelt met de fans.

MARK

En soms als je in een club speelt, bijvoorbeeld een kleine club met 200 fans, kan het luider aanvoelen dan wanneer je speelt voor duizenden mensen, omdat ze zich altijd verder weg bevinden. Als je in een club bent is er veel meer energie in die kleine ruimte. Tijdens [de afgelopen] zomer speelden we overal op grote festivals, maar we deden ook shows in kleine, akoestische clubs, en ik denk dat we uit beide hetzelfde halen. Het is fijn om beide te kunnen doen.

- LIVE NATION

Laten we het eens hebben over jullie nieuwste album, Politics of Living. Jullie doen een aantal nieuwe dingen wat betreft geluid en composities. Kunnen jullie ons eens vertellen waarom jullie voor dit album wilden experimenteren met andere producenten en geluiden in de studio?

STEVE

Het belangrijkste wat we wilden doen bij het begin van dit album was eenvoudigweg uit onze comfortzone stappen. Als band bestond onze comfortzone denk ik uit een soort langzame ballads die qua productie behoorlijk sober waren. We hadden de kans om met veel interessante mensen te werken en elke producer bracht iets in en liet ons kennismaken met een compleet andere wereld van sounds. Met veel nummers konden we niet zo veel, maar het was erg leuk om ermee te experimenteren. We hebben veel geleerd.

Ik ga meestal rechtstreeks naar de piano om een liedje te schrijven of ik pak een gitaar en begin melodieën te zingen. Maar nu zat een van onze producers achter zijn laptop allemaal verschillende geluiden af te spelen en begonnen we zo nummers te schrijven. Het is een totaal andere manier van werken, maar het was fantastisch en ik ben echt trots op wat we hebben bereikt met dit album. Dat is precies wat we gedaan hebben; we zijn uit onze comfortzone gestapt en hebben geëxperimenteerd. En we ontdekten geluiden waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Het was een fantastisch proces, heel cool.

JASON

Ja, met Politics of Living wilden we echt wat anders proberen. En er waren fantastische mogelijkheden om te werken met nieuwe producers die ons echt in heel andere richtingen duwden.

MARK

Mijn favoriete geluid op dit album is in het nummer 'I Wouldn't Be' en het bestaat uit alleen onze vier stemmen samen, verder niets. En de eerste keer dat ik dat in de studio hoorde vond ik echt dat het heel mooi klonk, want het was heel puur. Steve ging aan de slag en zong zijn deel. En daarna zongen wij allemaal ons eigen deel. Het terughoren van alleen onze stemmen met niets extra's was echt heel bemoedigend. Het was echt heel leuk om te horen.

- LIVE NATION

Over het verkennen van muzikale mogelijkheden gesproken, hoe denk je over de nieuwe 360 Reality Audio-technologie van Sony? Hiermee kun je luisteraars in het midden van je mix plaatsen en geluid om ze heen laten bewegen. Denk je dat het je kan helpen met je muziek, om bijvoorbeeld dingen te doen die je tot nu toe niet hebt kunnen doen?

STEVE

Het is verbazingwekkend.

VINCENT

Het is een nieuwe manier om het te doen, maar het is ook een beetje als toen er voor het eerst meersporenopnames werden gebruikt of het gebruik van ...

STEVE

Overdubs.

VINCENT

Overdubben! Het is een manier om de horizon te verbreden. Het is een hele nieuwe manier van ...

STEVE

... luisteren naar muziek. En het is in potentie echt een hele nieuwe manier om muziek te maken.

VINCENT

Het heeft de potentie om de manier waarop mensen muziek schrijven, hoe muziek wordt gemixt en hoe de eindgebruiker het allemaal ervaart, volledig te veranderen. Dit kan een enorme verandering betekenen.

- LIVE NATION

Wat kan het juiste geluid op het juiste moment betekenen voor een nummer, wanneer je aan het opnemen bent?

STEVE

Het juiste geluid op het juiste moment kan een nummer echt compleet maken. Helemaal af. Dat gaat van dat het nog een beetje 'meh' klinkt, totdat het juiste geluid er is, en dan is het ineens zo van 'wow, dat is fantastisch, niks meer aan doen, niks meer aan doen'. Mixen kan een nummer compleet maken.

JASON

Alsof je een sleutel vindt voor een slot dat je probeert te [openen].

STEVE

Ja, of het laatste, ontbrekende puzzelstukje, zoiets. Het is fantastisch, het toont het belang aan van het juiste geluid.

- LIVE NATION

Wanneer je een nummer hebt opgenomen, wat kan de juiste mix dan voor een luisteraar betekenen?

MARK

De juiste mix is zo belangrijk. We hebben nummers teruggekregen waaraan we wekenlang hebben gewerkt in de studio en we vonden ze geweldig. [Dan] ontvang je de mix via e-mail en is het allemaal erg spannend. Je drukt op play en je weet eigenlijk meteen of er iets niet klopt: het nummer bevat niet de juiste essentie. Maar je kunt ook de juiste mix krijgen van een nummer waarin je niet al te veel vertrouwen had, snap je. Dan luister je naar de mix en hoor je wat de mengtechnicus in zijn hoofd had toen hij jouw liedje hoorde. En dat kan je van gedachten doen veranderen, dan hoor je hoe iedereen het zal horen.

STEVE 

Een nummer staat of valt [met de mix]. Het is absoluut een van de belangrijkste elementen.

MARK

Ik benijd mensen die mixen niet, wat ze ook mixen, ook wat betreft livegeluid. Het is lastig. De mening van één persoon bepaalt hoe het klinkt voor iedereen. Als je een goede mixer vindt, dan wil je die niet meer kwijt.

VINCENT

Ja.

kodaline-play-3
kodaline-play-4
"[360 Reality Audio] brengt je naar een andere wereld. Het brengt je van je kamer naar het podium.”

- LIVE NATION

Goed jongens, jullie hebben nu de kans gehad om 360 Reality Audio van Sony in hoofdtelefoons te ervaren. Wat vinden jullie ervan?

STEVE

Het is een geheel nieuwe ervaring. Ik probeerde er woorden aan te geven. Het is alsof je bij een show aanwezig bent.

VINCENT

Het voelde alsof ik op mijn drumkruk zat en ik echt aan het spelen was, alles zat er in. De lage tonen waren fantastisch. Het voelde alsof ik op mijn kruk zat en aan het optreden was.

STEVE

Het is best wel ongelooflijk. Ik bedoel...

MARK

Het is een compleet nieuwe ervaring.

JASON

Er komt zoveel van de zaal over. Nu voel je hoe de sfeer was in de zaal op die avond.

STEVE

Het brengt je naar een andere wereld. Het brengt je van je kamer naar het podium.

- LIVE NATION

Wat vond je ervan om naar jezelf te luisteren in Sony 360RA?

MARK

Ik ben behoorlijk enthousiast over de toekomst. Ik kan niet wachten om te zien wat er gaat gebeuren en hoe muziek wordt uitgebracht. Als muziek wordt uitgebracht in een formaat waarmee je er op deze manier naar kunt luisteren, is dat echt een revolutie.

VINCENT

Ja. Het feit dat we het hebben over een format [doet me] denken aan klassieke nummers die zo gemixt zijn, zoals nummers van Led Zeppelin of The Beatles.

STEVE

Stel je eens voor een liveshow te kunnen horen!

- LIVE NATION

Had je een favoriet moment? Was er iets dat je opviel op een manier die je nog nooit eerder had gehoord?

JASON

Ja, ik denk dat het het intro is. Want wij horen het publiek ons iedere avond toejuichen en dat geeft, zoals Steve eerder al zei, je het beste gevoel dat er is. Maar ik denk dat iedereen nu kan ervaren wat wij horen wanneer we op het podium staan.

MARK

Het voelde gewoon [zo] echt. We zijn net klaar met onze tour, maar dit was net alsof we weer aan het touren zijn. Voor mensen die nooit zullen ervaren hoe het is om op te treden voor een volle zaal, komt dit het dichtste bij die ervaring, denk ik.

- LIVE NATION

Word je enthousiast als je beseft dat je fans dat ook kunnen ervaren?

STEVE

Absoluut. Ik denk dat mensen het verbazingwekkend zullen gaan vinden.

VINCENT

Ja, omdat wij er zo geïmponeerd door zijn en omdat we zulke dingen mogen ervaren, dus dat, zoals de jongens al zeiden, iemand uit het publiek of een fan dat zo kan ervaren, dat is echt uniek.

- LIVE NATION

Even een moeilijke vraag: hoe zou je de ervaring met 360 Reality Audio in één woord beschrijven?

JASON

Meeslepend.

STEVE

Ja, dat is een goed woord, meeslepend is goed.

VINCENT

Ja. Geweldig.

STEVE

Echt.

JASON

Het is heel meeslepend, je zit er middenin.

MARK

Levendig.

kodaline-listening-1
kodaline-listening-2
"Ik denk dat [360 Reality Audio] een hele nieuwe benadering is voor het maken en opnemen van muziek".

- LIVE NATION

Raak je, nu je weet dat 360 Reality Audio van Sony er is, geïnspireerd om op een andere manier muziek te maken?

STEVE

Het is een hele nieuwe manier om muziek te maken en op te nemen.

MARK

Ik denk dat het begint wanneer je in de studio bent en je iets speelt en je het geluid naar links en rechts laat bewegen. Maar met [360 Reality Audio] kun je iedere kant op, snap je?

STEVE

Het is echt verbazingwekkend.

JASON

We hebben een paar liveshows opgenomen in 360 [video], maar die ervaring kun je nooit helemaal vastleggen op video alleen. Ik denk dat een liveshow in 360 met [bijpassende] audio echt een hele nieuwe ervaring biedt.

STEVE

Ja, het is de toekomst.

- LIVE NATION

Wat zijn volgens jou de voordelen voor de fans?

VINCENT

Het grootste voordeel is denk ik dat ze [meer] zullen horen van wat wij iedere avond op het podium horen, wat fantastisch is. Wij kunnen toch niet al het publiek uitnodigen ...

MARK

Je kunt bijvoorbeeld proberen om...

VINCENT

... Dit is het beste wat er bestaat.

MARK

Het is meer een gevoel dan wat dan ook. Toen ik [de koptelefoon] opzette, duurde het wel even. Het is lastig om uit te leggen wat het precies is.

STEVE

Het is moeilijk om onder woorden te brengen, maar ik denk dat het voor de fans net is alsof ze er bij zijn, ook voor fans die ons nog niet live hebben gezien. Dat is best wel fantastisch.

VINCENT

Maar kom nog wel shows bezoeken.

JASON

Ja.

STEVE

Ja.

JASON

Het is bijna net zo goed als een liveoptreden.

MARK

Het is bijna net zo goed als live. Op deze manier kunnen we binnenkort wel ophouden. [Gelach]

- LIVE NATION

Jullie oren zijn ook opgemeten, om de ervaring van 360 Reality Audio te optimaliseren. Hoe denk je dat Sony de ervaring van iedere luisteraar kan personaliseren?

JASON

Ik denk dat de onderliggende technologie fantastisch is. Er zijn sprongen voorwaarts gemaakt die ik niet voor mogelijk achtte. Dat ze de positie van iemand in een zaal in kaart kunnen brengen en geluid daardoor anders kunnen laten klinken voor iedereen, is verbazingwekkend. Steve zal natuurlijk een ander livegeluid hebben dan ik, omdat ik wat langer ben. Dat dat overkomt via een hoofdtelefoon is gewoon wonderbaarlijk.

VINCENT

Ja, het is ongelooflijk dat dat zo loopt en ook [dat het] zo snel is gaan lopen. Dus ik denk dat het in termen van praktisch gebruik het fantastisch is dat je het zo af kunt stemmen op individuele mensen.

MARK

Het voelt heel futuristisch. Het voelt helemaal nieuw en fris. Ik heb er echt van genoten.

STEVE

Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar ik ben het volledig eens met alles wat de jongens hebben gezegd. De toekomst ziet er top uit.

KODALINE-Vincent
KODALINE-Steve
360-reality-audio

Ontdek meer over 360 Reality Audio en de technologie achter dit innovatieve audioconcept.

WH-1000XM3

Luister met onze WH-1000XM3 hoofdtelefoons met Wireless Noise Cancelling voor een complete 360 Reality Audio-ervaring.