Nieuwe gerecyclede verpakking voor AIBO

Een nieuwe revolutionaire verpakking is gecreëerd. AIBO wordt strak verpakt en goed beschermd geleverd in een vilten verpakking gemaakt van 50% gerecyclede PET-flessen.

De principes voor duurzaam ontwerp van Sony: beperken, hergebruiken en recyclen

Sony zet zich in overeenstemming met zijn wereldwijde Road to Zero-duurzaamheidsplan in voor het beperken van de consumptie en het verhogen van het hergebruik en de recycling van materiaal voor al zijn producten en bedrijfsactiviteiten.

Veilig en vertrouwd

De nieuwe verpakking van gerecycled materiaal zorgt dat AIBO veilig bij zijn nieuwe familie terechtkomt. De verpakking bestaat uit vilt gemaakt met gerecyclede plastic flessen. Het vilt wordt naar AIBO en andere producten gevormd.

Afbeelding van bekroonde duurzame verpakking
Bekroonde duurzame verpakking

Bekroond met een AsiaStar-award van de Asian Packaging Federation    

De Asian Packaging Federation heeft de prestigieuze AsiaStar-award van 2018 in de categorie Eco-Package (duurzame verpakking) toegekend aan de AIBO-verpakking van Sony. De award is voor een verpakking "die is ontworpen met speciale aandacht voor de impact op het milieu van de verpakking en het product gedurende de gehele levenscyclus".

Hoe de verpakking wordt gemaakt

Van plastic flessen tot de nieuwe verpakking van AIBO

Plastic flessen worden [1] verzameld, [2-3] versnipperd, [4] toegevoegd aan een half-om-halfmix met polyethyleentereftalaat-wol en geweven tot een 3 mm dikke laag vilt, die [5] wordt geleverd in rollen en [6] wordt gevormd tot [7] de nieuwe verpakking voor AIBO.

Een revolutionaire verpakking voor een revolutionair product

Ontwerp en technologie moesten samenkomen om deze uitdagingen te overwinnen.

Ontwerpers en technici werkten samen om zowel de milieudoelstellingen als het concept van AIBO die uit zijn verpakking ontwaakt, te realiseren. Hierbij moesten ze rekening houden met ontwerp, kosten en krasbestendigheid. De grote verhouding gerecycled materiaal bracht ook unieke uitdagingen met zich mee.

Recycling stimuleren door te innoveren

Een hogere verhouding gerecycled materiaal in textiel kan ertoe leiden dat de stof minder sterk is en minder goed zijn vorm behoudt. Daarom moet gerecycled materiaal doorgaans worden vermengd met een grotere hoeveelheid nieuw materiaal. Voor de AIBO-verpakking werd vilt gebruikt en werd een exclusief proces toegepast waarmee het percentage gerecyclede plastic flessen tot 50% kon worden opgeschroefd.

Geïntegreerde structuur

AIBO's verpakking is gemaakt van speciaal vormgegeven vilt, dat deels uit pet bestaat en kras- en schokbestendig is. Deze bestaat voor 50% uit gerecycled materiaal en heeft een structuur met drie lagen en een lege tussenruimte, zodat het materiaal schokken absorbeert en sterk is.

Materiaalbesparing en een betere eerste indruk

Als producten in kartonnen dozen worden vervoerd, moeten ze doorgaans tegen water en stof worden beschermd met extra zakken en beschermvellen. Dankzij de dichte vezelstructuur is de vilten verpakking van AIBO beter bestand tegen stof, zodat extra beschermlagen niet nodig zijn. Zo wordt er materiaal bespaard en maakt AIBO een goede eerste indruk.

Zonder inkt

AIBO's naam staat in reliëf op de verpakking in plaats van gedrukt, waardoor de chemicaliën en olieproducten die nodig zijn voor inkt worden vermeden. Dit helpt om de impact op het milieu te verminderen.

Motohiro Sato

Afdeling Packaging Design and Engineering

Afdeling Production Design
Sony Global Manufacturing & Operations Corporation

Afbeelding van Motohiro Sato

Ons doel bij het ontwikkelen van de verpakking voor AIBO was om "50% gerecycled materiaal van petflessen" te gebruiken. De uitdaging was om de 30% die we in het jaar daarvoor hadden bereikt, verder omhoog te krijgen.
We werkten voortdurend aan een materiaal dat goed aanvoelde en dat het idee kon geven dat AIBO sliep, wat de vormgeving van het vilt complex maakte. Het gewenste vilt was lastiger om te maken en produceren, maar we wisten deze uitdagingen te overwinnen.
We blijven ons inzetten om de impact van verpakkingsmateriaal op het milieu te verminderen. Ons streven is om in verhouding nog meer gerecyclede plastic flessen in ons materiaal te verwerken.

Afbeelding van Kenichi Hirose
Kenichi Hirose

Grafisch ontwerper

Creative Center
Sony Corporation

In 2014 besloten we om een nieuw type verpakking te ontwikkelen, namelijk een verpakking van vilt. Eerst moesten we de vezelsamenstelling van het vilt bepalen. Daarvoor maakten we een reeks prototypen door onder meer verschillende samenstellingen en productiemethoden te gebruiken. Toen probeerden we de vilten verpakking te produceren op basis van pet, van de welbekende plastic flesjes.
AIBO werd volledig in het sterke en toch zachte materiaal gewikkeld, zodat de verpakking AIBO goed zou beschermen voordat hij bij de klant kwam. 
Ons doel is om in de toekomst nog meer geavanceerde verpakkingen te maken, met als uiteindelijke streven om 100% gerecycled materiaal voor onze verpakkingen te gebruiken. We hopen met dit soort verpakkingen mensen milieubewuster te maken.

AIBO

haal een stukje magie in huis