Hoofdtelefoons van Sony ontwerpen

In gesprek met de geluidstechnicus voor hoofdtelefoons van Sony

Maak kennis met Shunsuke Shiomi, geluidstechnicus voor hoofdtelefoons van Sony. Waar hij ook is, hij denkt altijd aan muziek en geluidskwaliteit: hoe mensen muziek beleven, hoe muziek klinkt in verschillende omgevingen en hoe de luisterervaring kan worden verbeterd.

Lees verder voor een kijkje in zijn wereld van muziek, ontwerp, geluidskwaliteit en hi-res audiotechnologie.

De beste muziekervaring

Shiomi’s unieke benadering van luisteren naar muziek zorgt ervoor dat hij de luisterervaring kan bieden waar muziekfans van dromen.

"Wanneer ik een club of een liveconcert bezoek, geniet ik niet alleen van de muziek. Ik let er ook op hoe alle verschillende geluiden met elkaar in balans zijn en hoe die muziek door een hoofdtelefoon van Sony zou klinken", zegt Shiomi.

Shiomi speelt zelf gitaar en begrijpt de waarde van muziek in het leven van mensen en de passie die muzikanten in hun nummers stoppen. Die passie overbrengen via de hoofdtelefoons van Sony is bijna een tweede natuur voor hem geworden.

De hoofdtelefoons ontwerpen

Er komt veel werk bij kijken om hoofdtelefoons te maken, vanaf het ontwerpen op papier tot het eindproduct. Shiomi en zijn team bouwen vele prototypes en doen honderden tests om de beste geluidskwaliteit te waarborgen.

"Ik ben dol op hoofdtelefoons omdat je in je eentje van muziek kunt genieten, wanneer en waar je maar wilt", zegt Shiomi. "Het is erg belangrijk om dezelfde sfeer te creëren die je ook in een club of bij een liveoptreden ervaart."

Die sfeer komt pas echt tot zijn recht als uw hoofdtelefoon hoge frequenties kan weergeven en compatibel is met hi-res audio. Shiomi is van mening dat gecomprimeerde geluidsbestanden, zoals mp3’s, niet alle digitale informatie en details kunnen behouden die u in de originele opnamen hoort. Shiomi’s uiteindelijke doel is muziekfans van ieder detail in hun favoriete nummers te laten genieten, van het tokkelende gitaarspel tot de subtiele klanken van een cimbaal.

De inspiratie achter het geluid

Elke hoofdtelefoonserie heeft een andere doelgroep, unieke vormgeving en kenmerken die bij de lifestyle van de desbetreffende luisteraars horen. Shiomi doet uitgebreid onderzoek om ervoor te zorgen dat elke hoofdtelefoon die hij maakt de beste geluidskwaliteit produceert.

Voor het ontwerp van de MDR-1A hoofdtelefoon gingen Shiomi en zijn team bijvoorbeeld rechtstreeks naar de bron voor inspiratie: de masteringstudio. Shiomi sprak met de geluidstechnicus en muzikanten in de Sony Music Studio om feedback te verzamelen over de audioapparatuur waarmee de muziek wordt gemaakt. Uit deze gesprekken kwamen de kwaliteitsnormen voor het geluid voort die u met de MDR-1A kunt horen.

Shiomi deed niet alleen onderzoek in de masteringstudio, maar hij woonde ook concerten bij om de beweging van het geluid daar te ervaren. Hij wilde hoofdtelefoons maken die de geluiden weergeven zoals u die op de voorste rij van een concert zou horen.

Shiomi stopt het nodige onderzoek, zijn visie en hart in elke hoofdtelefoon die hij ontwerpt. Dankzij dit vakmanschap kan iedere audiofiel en muziekfan over audioapparatuur van wereldklasse beschikken.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.