Interview met de CEO van Sony

Een nieuwe dimensie in de muziekwereld met hi-res audio

Als u het nieuws over de muziekindustrie de laatste tijd hebt gevolgd, weet u dat iedereen het heeft over 'hi-res audio'. Wat is dat? Hoor je echt het verschil? En is het de investering waard?

Hi-res audio, gekenmerkt door de technische specificaties van 192 kHz en 24 bits, bevat bijna zeven keer zo veel gegevens als cd's. Met andere woorden, hi-res audio laat u alle details, structuren en nuances horen die aan luisteraars van mp3's doorgaans voorbijgaan.

Dus is de wereld klaar om de voordelen van audio met een superieure kwaliteit te ontdekken?

Volgens de CEO van Sony, Kazuo Hirai, verdienen muziekliefhebbers audio van studiokwaliteit en in zijn zuiverste vorm. Hij is ervan overtuigd dat hi-res audio de muziekindustrie op zijn kop zal zetten.

V: Waarom is hi-res audio belangrijk voor Sony? Welke impact ziet u op de muziekindustrie?

Hirai: Ik heb muziek altijd beschouwd als een vorm van kunst, en ik ben van mening dat luisteraars er ook zo van moeten genieten. De productie van een opname kost behoorlijk veel bloed, zweet en tranen. Waarom zouden we muziekfanaten niet de gelegenheid geven om naar hun favoriete opnames te luisteren, precies zoals de artiest het voor ogen had?

Ik geloof echt dat hi-res audio de muziekindustrie nieuw leven gaat inblazen en luisteraars in staat stelt op ongekende wijze van muziek te genieten. Dat is de toekomst.

V: Wat voor soort apparatuur voor hi-res audio biedt Sony?

Hirai: Wij bieden een breed scala aan producten voor hi-res audio, van hoogwaardige Home Theatre-systemen voor de echte audiofielen tot meer betaalbare modellen voor beginnende gebruikers. We weten dat draagbaarheid en gemak belangrijk zijn voor muziekliefhebbers, dus leveren we ook producten voor hi-res audio die u overal mee naartoe kunt nemen. Onze mobiele producten beslaan alles van onze digitale Walkman®-muziekspeler van 64 GB voor hi-res audio tot onze Xperia™-smartphone, die allemaal hi-res audio ondersteunen.

V: Waarom zou de jongere generatie geïnteresseerd zijn in hi-res audio?

Hirai: De eerste keer dat u hi-res audio hoort, valt niet te beschrijven. Het is de enige manier om de ware, rauwe emoties van een nummer te beleven. Ik gun de jongere generatie die overweldigende ervaring. Ik wil graag dat ze hun hoofdtelefoon kunnen opzetten en het gevoel hebben naar hun eigen persoonlijke liveconcert te luisteren. De band die je voelt met een favoriete artiest bij een liveconcert? Diezelfde diepe emotionele band kunt u ook gewoon thuis ervaren. Als u eenmaal naar hi-res audio hebt geluisterd, wilt u nooit meer terug naar standaardgeluidskwaliteit. Ze zijn gewoon niet te vergelijken.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.