Productontwerp van Sony, met SORPLAS™

Milieuoverwegingen zijn uiterst belangrijk voor Sony. Met SORPLAS gebruiken we meer gerecyclede materialen en bieden we hoge prestaties. Zo blijven we onze reputatie op het gebied van productontwerp en -kwaliteit waarmaken.

SORPLAS is een hoogwaardig materiaal met aandacht voor het milieu.

Onze tweeledige doelstelling is uitzonderlijke producten te bieden en tegelijkertijd de milieu-impact van deze producten te minimaliseren, in overeenstemming met onze 'Road to Zero'-milieudoelstellingen. Om deze doelstellingen te bereiken, hebben we het gerecyclede, vlamvertragende plastic SORPLAS ontwikkeld.

Wat is SORPLAS?

Efficiënter gebruik van hulpbronnen met SORPLAS

SORPLAS is gemaakt van gebruikte waterflessen en afgedankte optische schijven die zijn ingezameld bij fabrieken en in markten, en een door Sony ontwikkelde vlamvertrager. Het wordt gebruikt in veel verschillende producten van Sony en producten van andere partijen. De kwaliteit van SORPLAS gaat nauwelijks achteruit, zelfs niet nadat het materiaal meerdere keren is gerecycled. Daarom verwachten we dat SORPLAS in de toekomst zal worden ingezameld en hergebruikt in nieuwe producten.

[1] Fijnmaken   [2] Vormen   [3] Producten   [4] Inzamelen bij fabrieken/in markten

Recycling van optische schijven van gelieerde onderneming

Fijngemaakte afgedankte optische schijven van schijffabrikant Sony Music Solutions Inc. zijn een van de ingrediënten van SORPLAS, gebruikt voor de achterkappen van BRAVIA™-tv's van Sony.

Eigenschappen van SORPLAS

SORPLAS, het gerecyclede plastic van Sony, is veilig, betrouwbaar, en de prestaties van het materiaal in producten zijn gelijkwaardig aan die van nieuwe plastics.

Hoge mate van gerecycled materiaal, tot wel 99%

De hoeveelheid gerecycled plastic in elektronica ligt meestal rond de 30%. Onze baanbrekende vlamvertrager op basis van zwavel zorgt voor hoogwaardig plastic, zelfs bij gebruik van tot 99% gerecycled materiaal.

[1] SORPLAS
[2] 99% gerecycled materiaal [3] 1% vlamvertragers en andere toevoegingen

[4] Veelgebruikt gerecycled polycarbonaatplastic met vlamvertrager
[5] 30% gerecycled materiaal [6] 55% nieuw plastic op basis van petroleum [7] 15% vlamvertragers en andere toevoegingen

Helpt de CO2-uitstoot te verminderen

CO2-uitstoot bij de productie van SORPLAS kan ongeveer 72% lager worden in vergelijking met de productie van nieuw vlamvertragend plastic, bij dezelfde toepassing.

[1] Nieuw vlamvertragend plastic [ 2 ] SORPLAS met 95% gerecycled materiaal

Temperatuur- en vochtbestendigheid

Sony ontwikkelt duurzame gerecyclede plastics voor producten die langer in verschillende omgevingen kunnen worden gebruikt. Onze formule van SORPLAS bevat slechts weinig vlamvertrager. Daarom is SORPLAS niet alleen sterk maar heeft het ook een hoge temperatuur- en vochtbestendigheid.

[1] Behoud van oorspronkelijk moleculair gewicht onder 85 ℃, 80% RH [2] Verstreken tijd (weken) [3] SORPLAS [4] Vlamvertragend gerecycled pc [5] Vlamvertragend nieuw pc

Duurzaamheid voor een langere productlevensduur

Door verlaging van de hoeveelheid vlamvertrager is de duurzaamheid van SORPLAS gelijk aan of hoger dan die van traditionele vlamvertragers. Het is sterk en wordt o.a. gebruikt voor onderdelen van koffers en computerbehuizingen die sterk moeten zijn.

In onze producten

Prestaties even goed als nieuw plastic

Ook duurzaamheid en vormgeving zijn belangrijk in de verschillende producten die kleur toevoegen aan ons leven. Naast betrouwbare duurzaamheid geeft SORPLAS een prachtige uitstraling aan oppervlakken, en blijft de kwaliteit van het materiaal gedurende lange perioden van gebruik behouden.

SORPLAS in BRAVIA — duurzaamheid en schoonheid

SORPLAS bestaat voor een groot percentage uit gerecycled materiaal en is tegelijkertijd duurzaam, dankzij een vermindering van de vlamvertragende component en zorgt voor een prachtige, niet vervagende buitenafwerking van BRAVIA-tv's.

Materiaal met een prachtige afwerking en lange levensduur

We hebben een hoogwaardig hars ontwikkeld voor de achterkappen van tv's die uiterst sterk en vormbaar is, wat tot nu toe een lastige uitdaging bleek voor gerecyclede plastics. Met bovendien een toonaangevende verhouding van gerecycled materiaal.

Gebruik van nieuw plastic is indrukwekkend verminderd

De hoogwaardige afwerking van SORPLAS maakt het geschikt voor oppervlakken aan de buitenkant van de behuizing, waardoor het aantal toepassingen aanzienlijk toeneemt en het gebruik van nieuw plastic in de BRAVIA met tot wel 60% is gedaald.

SORPLAS in Xperia™ — duurzaamheid en sterkte

Smartphones worden gebruikt in veel verschillende omgevingen, en daarom moeten ze zowel sterk als duurzaam zijn.

Interne onderdelen vereisen sterkte en complexe vormen

Dankzij de hoge sterkte en duurzaamheid, zelfs in vergelijking met nieuw plastic, kan SORPLAS worden gebruikt voor belangrijke interne onderdelen.

Met succes het gebruik van nieuw plastic beperken

Door de toepassing van SORPLAS in XPERIA-apparaten kon het gebruik van nieuw plastic in interne onderdelen met 27% worden verlaagd.

SORPLAS in camera's — sterkte

Het door ons ontwikkelde gerecyclede plastic SORPLAS wordt gebruikt voor de behuizing en interne onderdelen van bepaalde vlogcamera's en digitale camera's, zonder in te leveren op kwaliteit of functionaliteit.

Interview met ontwikkelaar

Ontwerpen voor milieubehoud met gerecyclede materialen

Yasunobu Kawasaki

Product Design Division 2,
TV Business Group, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Over Sony Corporation

Wij ontwerpen al sinds lange tijd tv's met aandacht voor vermindering van de milieu-impact en gebruiken daarbij actief SORPLAS, dat een hoog aandeel aan gerecycled materiaal bevat. Om de hoeveelheid gebruikt SORPLAS te verhogen, zijn we in 2021 begonnen met het gebruik van SORPLAS voor de achterkappen van bepaalde modellen. De materiaalontwikkeling is in 2018 gestart in samenwerking met Sony Semiconductor Solutions Corporation, maar er is veel kennis nodig om het materiaal toe te passen voor grote oppervlakken van de behuizing, zoals de achterkappen van tv's. Na meerdere prototypen en verbeteringen hebben we een kwaliteit ontwikkeld die geschikt is voor achterkappen. Hierdoor hebben we het gebruik van nieuw plastic kunnen verminderen. In de toekomst zullen we met onze ontwerpactiviteiten voor BRAVIA verder bijdragen aan het verminderen van onze impact op het milieu.

De ontwikkeling van SORPLAS

Yasuhito Inagaki

SORPLAS Business Office,
System Solutions Business Division,
Sony Semiconductor Solutions Corporation

SORPLAS is het resultaat van onderzoek dat ongeveer 20 jaar geleden is gestart, gebaseerd op onze sterke motivatie om afvalplastic afkomstig van bedrijfslocaties te transformeren tot een hulpbron met een hoge toegevoegde waarde. Eerst moesten we werken aan de toepasbaarheid van een door ons ontwikkelde vlamvertrager die bij uiterst kleine hoeveelheden hoge vuurbestendige eigenschappen in polycarbonaathars laat zien. In SORPLAS worden die vlamvertrager en verschillende andere toevoegingen gecombineerd met gerecycled materiaal, zoals gebruikte waterflessen en afgedankte optische schijven. Het resultaat is een gerecycled, vlamvertragend plastic dat een prachtige glans heeft, zeer duurzaam is, en voor tot wel 99% uit gerecycled materiaal bestaat. SORPLAS heeft een scala aan harseigenschappen en is al in de praktijk toegepast, maar in de toekomst zullen we het materiaal verder blijven ontwikkelen, om het toepassingsbereik te vergroten en nog meer bij te dragen aan milieubehoud.

Video: 'Wat doe jij voor deze planeet?'
Meer informatie over SORPLAS™