Supertweeters

Geavanceerdere technologie voor superieure geluidskwaliteit in huis

De meeste mensen zullen denken dat het woord 'supertweeter' wordt gebruikt voor een persoon die te veel tijd doorbrengt op het populaire sociale medium Twitter™. Maar een audiofiel ziet dat anders. Eenvoudig gezegd zijn supertweeters speakerdrivers die ultrahoge frequenties produceren en een betere geluidskwaliteit leveren voor audiosystemen voor thuis. Supertweeters zijn dan ook een essentieel onderdeel van hifispeakers die hi-res audio kunnen afspelen.

De supertweeters van Sony

Unieke benadering van betere geluidskwaliteit voor thuis

Om bij de meeste hifispeakersystemen te kunnen genieten van de beste geluidskwaliteit, moeten luisteraars direct voor de speaker zitten met hun oren op dezelfde hoogte als de tweeters.

Maar de technici van Sony, Tomoya Kato, Kouji Miyata en Masanori Sugiyama, beseften dat dit niet de manier is waarop mensen doorgaans naar muziek luisteren. Mensen willen overal in huis van hoogwaardige audio kunnen genieten.

De blauwe gebieden in de afbeelding geven de 'sweet spot' van een conventionele speaker aan, en de gele gebieden geven de sweet spot van de SS-HA1/3 aan.

Met dit concept in gedachten wilde Sony een audiosysteem voor thuis ontwikkelen dat een zo breed mogelijke luisterervaring in huis zou bieden — de serie HA-speakers (SS-HA1 en SS-HA3).

Wat was ervoor nodig om dit te bereiken? Een unieke benadering met supertweeters.

De sweet spot voor de tweeters zoeken

Tweeters zijn er in alle mogelijke vormen en maten, die elk de geluidskwaliteit anders beïnvloeden. Sony koos allereerst compacte soft-dome-tweeters voor de voorkant van de SS-HA1 en de SS-HA3, omdat deze een zo helder mogelijk geluid met de meeste informatiedichtheid reproduceren. Dit betekent dat de audio het analoge hoofdbestand afkomstig van de opnamestudio zo dicht mogelijk benadert.

Maar Kato, Miyata en Sugiyama wisten dat er meer nodig was dan deze twee supertweeters om een brede verspreiding van geluid tot stand te brengen. Daarom bevestigden ze bovenop de hifispeakers twee extra supertweeters om de diagonaal naar boven gerichte energie aan te vullen, en daarmee in een zo groot mogelijk bereik geluid van consistente kwaliteit te waarborgen.

De technici van Sony hebben de beste relatieve posities voor deze twee supertweeters gevonden. Hiervoor hebben ze een speciale tool gemaakt waarmee de posities van de twee units met enkele millimeters (verticaal, horizontaal en in de diepte) konden worden aangepast. Ze deden talloze luisterproeven, waarbij ze verschillende metingen uitvoerden om uiteindelijk met behulp van een computersimulatieprogramma de beste positie te bepalen.

Belemmeringen bij de geluidskwaliteit overwinnen

Supertweeters met andere hifispeakerelementen

Hoewel de kleine supertweeters zonder behuizing tijdens de testfase een sublieme geluidskwaliteit leverden, ontstond er een probleem toen de technici van Sony de speakers van een passende behuizing voorzagen: er was helemaal niets van de supertweeters te merken.

Dit kon gebeuren doordat de richtingbepaling van de kleine supertweeters zo goed was dat de akoestiek door het oppervlak van de geleidingsplaat werd gereflecteerd. Ook trad er in de hoeken van de behuizing diffractie op, wat negatieve gevolgen had voor de geluidskwaliteit.

In de afbeelding wordt een speaker met diffractie (links) en een speaker zonder diffractie (rechts) weergegeven.

De technici wilden dit probleem verhelpen. Ze maakten het gebied van de geleidingsplaat zo klein mogelijk rond de supertweeters, zodat er minder reflecties vanaf de geleidingsplaat optraden.

Ze ontdekten ook dat er met een tweeter met een opengewerkt ontwerp van 45 graden een betere geluidskwaliteit wordt behaald dan met een exemplaar dat een halfrond ontwerp heeft of een onvolledige ronde rand.

Daarom gebruikten ze een opengewerkt ontwerp van 45 graden voor de linker- en rechterkant en de opwaartse richting van de geleidingsplaat, en voor de diagonale opwaartse richting van de speaker.

Het eindproduct? Twee hifispeakers die de beste geluidskwaliteit leveren voor audiosystemen voor thuis met zo weinig mogelijk diffractie en een zo groot mogelijke sweet spot.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.