Artikel-ID : 00110121 / Laatst gewijzigd : 25-08-2017Afdrukken

Hoe moet ik mijn camera en lenzen reinigen/onderhouden?

  Het probleem waarmee fotografen vandaag het meest worden geconfronteerd is de aanwezigheid van stof of vlekjes op de sensor of de lens van de camera. Dit kan zeer negatieve gevolgen hebben voor uw foto's.

  Soms wordt ten onrechte aangenomen dat vlekjes op foto's te wijten zijn aan de spiegel, de optische beeldzoeker of de lens. Vaak is dat echter niet het geval. Stof op de spiegel of de zoeker heeft geen enkel effect op de kwaliteit van de uiteindelijke foto. En stof op de lens bevindt zich te ver van het scherpstelpunt om op te kunnen scherpstellen. Dit kan zich af en toe voordoen met een fish-eye-lens, maar het gebeurt haast nooit met een standaardlens.

  Doorgaans gaat het om stof dat de camerabehuizing is binnengedrongen en zich aan de sensor heeft gehecht. Dit kan zich alleen voordoen wanneer de lens wordt gewisseld.

  /support/attachments/413743/howtoclean1.jpg  

  Het is ten zeerste aan te raden om lenzen uitsluitend te wisselen wanneer dat nodig is. Richt de camerabehuizing hierbij altijd omlaag. Ook is het raadzaam om de lens te wisselen in een omgeving zonder stof of zand.

  Bovendien dient u ervoor te zorgen dat uw lenzen schoon zijn: telkens als u van lens verwisselt, reinigt u de basis van de lens met een microvezeldoekje. Wanneer u een lens niet gebruikt, plaatst u altijd de lensdop erop. Verwijder de lensdop pas wanneer u gereed bent om foto's te maken.

  De sensor controleren
  Voer de volgende stappen uit om te controleren of er stof aanwezig is op uw sensor:

  1. Bevestig een lens op uw camera.
  2. Selecteer handmatige scherpstelling (M) met de instelknop. Stel de scherpstelling in op oneindig en de belichtingscorrectie op +1. Kies het kleinste diafragma (het hoogste getal): dat is f/22 of op sommige lenzen f/32.
  3. Richt uw lens op een bron van gelijkmatig licht die het hele beeld vult (bijvoorbeeld een raam of de lucht) en neem een foto. Maakt u zich geen zorgen als de belichting enkele seconden duurt. U hebt geen statief nodig, aangezien de scherpstelling ingesteld is op oneindig.
  4. Controleer het beeld. Als er donkere vlekjes te zien zijn, dient u uw sensor te reinigen.

  Houd er rekening mee dat stof minder zichtbaar is bij grotere diafragma's. Vanaf f/8 is het niet meer te zien. Als er vlekjes te zien zijn terwijl u grote diafragma's gebruikt, is de sensor mogelijk beschadigd en dient deze te worden gerepareerd.

  Hoe kunt u de sensor reinigen?

  1. Ingebouwd reinigingssysteem
  Uw digitale spiegelreflexcamera van Sony is uitgerust met een automatisch reinigingssysteem voor de sensor, dat wordt geactiveerd telkens wanneer de camera wordt uitgeschakeld. Bovendien is het oppervlak van de sensor bedekt met een low-pass filter van antistatisch materiaal dat zo veel mogelijk voorkomt dat stofdeeltjes zich hechten. Een stofpreventiepercentage van 100% is helaas niet mogelijk, vooral als u zich in een zeer stofrijke omgeving bevindt. Als er donkere vlekjes op uw foto's te zien zijn, kunt u een grondigere reiniging uitvoeren door in het cameramenu de reinigingsfunctie te selecteren.

  2. Handmatige reiniging
  Als u er met de bovenstaande methode niet in slaagt om hardnekkige, vettige stofdeeltjes (bijvoorbeeld stuifmeel) te verwijderen, kunt u een handmatige reiniging uitvoeren. Belangrijke mededeling: Sony kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die kan voortvloeien uit onjuist gebruik tijdens het reinigen van de sensor. Selecteer de reinigingsfunctie in het cameramenu. De camera wordt uitgeschakeld. Als u de lens verwijdert, ziet u dat de sensor zichtbaar is. Richt de camerabehuizing omlaag en gebruik een blaaspeertje om lucht te blazen op de sensor.

  Voer de handmatige reiniging uit in een schone en stofvrije omgeving.

  Het blaaspeertje mag in geen geval in aanraking komen met de sensor. Hierdoor zou de sensor permanent beschadigd kunnen raken.

  Blaas niet met uw mond. Niet alleen zou hierdoor vocht binnendringen in de camerabehuizing, de sensor zou bovendien beschadigd kunnen raken door speekseldeeltjes.

  Het is ook niet aan te raden spuitbusluchtblazers te gebruiken die ontworpen zijn voor het reinigen van computerapparatuur (toetsenbord, enzovoort). De kracht van de lucht zou de sensor kunnen beschadigen en vocht en andere deeltjes in de camerabehuizing kunnen verspreiden.

  Het gebruik van een penseel of andere verkrijgbare reinigingsoplossingen is ten zeerste af te raden. Deze verhogen het risico op beschadiging van de sensor en het low-pass filter. 

  Neem bij twijfel contact op met Sony voor meer informatie.

  Uw camerabehuizing en lenzen reinigen en onderhouden
  Het reinigen van uw camerabehuizing en lenzen is van essentieel belang om uw apparatuur in goede staat te houden, maar het is ook een delicate procedure. De beste manier om ze in goede staat te houden, is daarom ze met zorg te behandelen:

  • Plaats de lensdop altijd op de lens wanneer u de lens niet gebruikt.
  • Bewaar uw lenzen in een beschermhoes.
  • Vervoer uw camera-apparatuur in een geschikte draagtas. 

  /support/attachments/413743/howtoclean1.jpg  
  /support/attachments/413743/howtoclean1.jpg

  Er kan enige vorm van condensatie optreden als u zich in een zeer vochtige omgeving bevindt of als u zich verplaatst van een koude naar een warme omgeving. Door deze condensatie kunnen sommige metalen onderdelen in de camerabehuizing beginnen te roesten, wat storingen kan veroorzaken. Er kan op deze manier ook schimmel ontstaan, die uw apparatuur beschadigt. Om deze risico's te beperken, is het raadzaam zakjes silicagel te bewaren in uw draagtas. De silicagel zal het vocht helpen absorberen.

  Bij het gebruiken van uw apparatuur kunnen stof en andere vaste deeltjes vast komen te zitten in uw camerabehuizing en op uw lenzen. Er kunnen ook vingerafdrukken op komen. Hieronder vindt u meer informatie over hoe u deze kunt verwijderen zonder uw apparatuur te beschadigen.

  1. Camerabehuizing
  Tijdens een dag op het strand is het mogelijk dat er zandkorrels vast komen te zitten in de naden van uw camerabehuizing. Als ze niet onmiddellijk worden verwijderd, kunnen ze terechtkomen in de instelknoppen. Daardoor kan uw camera vroegtijdig verslijten en onbruikbaar worden. Zandkorrels kunnen ook slecht zijn voor de scherpstelringen van uw lens en deze ernstig beschadigen.

  De eenvoudigste oplossing om dergelijke deeltjes te verwijderen is om de buitenkant van de camerabehuizing af te borstelen met een zacht borsteltje. Let erop dat u niet te veel druk uitoefent op het penseel, aangezien dit krassen kan veroorzaken op de camerabehuizing of het lcd-scherm.

  Een wattenstaafje kan ook worden gebruikt als het vastgehechte stof niet met een borsteltje kan worden verwijderd. Een blaaspeertje werkt vaak goed voor plekken waar u moeilijk bij kunt.

  Moeilijk te verwijderen vuil (modder, enzovoort) op de camerabehuizing kunt u ten slotte perfect verwijderen met een microvezeldoekje (gemakkelijk verkrijgbaar in een brillenwinkel) dat u lichtjes hebt bevochtigd met water. Het is aan te raden een microvezeldoekje te gebruiken, omdat dit geen krassen veroorzaakt op het lcd-scherm.

  Gebruik geen chemische producten zoals verdunners, benzine, alcohol, wegwerpreinigingsdoekjes, enzovoort.

  2. Lenzen
  Lenzen moeten met veel zorg worden behandeld. Het glas van lenzen is uiterst fragiel en bijzonder gevoelig voor krassen. Een lens mag alleen worden gereinigd als er echt geen andere mogelijkheid is. Telkens als de lens wordt gereinigd, heeft dit een effect op het optische oppervlak. Elke reiniging laat altijd sporen na, zelfs als die niet direct met het blote oog zichtbaar zijn. Het is beter een lens te hebben die lichtjes met stof is bedekt, dan dat u het risico loopt dat er krassen op de lens komen.

  Reinigen is volgens ons wel essentieel als u vingerafdrukken vaststelt. Deze zijn vet en zuurhoudend en kunnen de antireflecterende coating van de lens beschadigen. Opgedroogde waterdruppels en nevel van zeewater bevatten kristallen van mineralen die het glas ook kunnen beschadigen. Deze moeten daarom worden verwijderd.

  Stof en microdeeltjes verwijderen
  Gebruik eerst een blaaspeertje om het grootste gedeelte van het stof te verwijderen. Blaas nooit met uw mond. Hierdoor kunnen speekseldeeltjes op de lens terechtkomen, die moeilijk te verwijderen sporen nalaten.

  Vervolgens gebruikt u een bijzonder zacht borsteltje om stof op de lens te verwijderen. Raak de haren van het borsteltje niet aan met uw vingers. Dit kan de haren vettig maken en zo vlekken veroorzaken. Oefen slechts een klein beetje druk uit. Na een dag op het strand is het mogelijk dat microscopische kwarts- of silicadeeltjes op het glas van uw lens aanwezig zijn. Een verkeerde reiniging kan het optische oppervlak beschadigen.

  Vetvlekken en vingerafdrukken verwijderen
  Als basisregel geldt: vermijd dat u het glas met uw vingers aanraakt. Als er vingerafdrukken zijn op het glas, mag u deze in geen geval verwijderen met een kledingstuk of zakdoek. De vezels daarvan zijn te ruw en kunnen krassen veroorzaken op het glas.

  • Gebruik een microvezeldoekje en bewaar dit in een afzonderlijk zakje in uw draagtas, zodat het beschermd wordt tegen stof.
  • Als u een vloeistof moet gebruiken om vetvlekken te verwijderen, mag u geen kraanwater gebruiken. Dit water bevat mineralen die het glas kunnen beschadigen.
   Bevochtig uw microvezeldoekje met gedemineraliseerd water en dep het glas voorzichtig schoon, zonder te wrijven.

  /support/attachments/413743/howtoclean1.jpg