Artikel-ID : 00204794 / Laatst gewijzigd : 27-06-2019

Dynamische landschappen vastleggen

  LES 3Dynamische landschappen vastleggen

  Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 11 / Sluitertijd: 1/100 sec

  Als u tijdens uw reizen een indrukwekkend landschap ziet, wilt u dit tafereel vereeuwigen in alle pracht en praal die u op dat moment ervaart.
  Om zulke foto's te maken, stelt u de camera in op de A-modus en probeert u de onderstaande technieken.

  Opnemen met een kleiner diafragma

  Allereerst kunt u een kleiner diafragma gebruiken om landschappen te fotograferen. Zet uw diafragma in op ongeveer F8 voor een scherpe afbeelding, hoewel de aanbevolen waarde afhankelijk is van de omstandigheden en gebruikte lens.
  Over het algemeen verhoogt u het F-getal om scherpe foto's te maken met een hoog contrast. Als u uw foto's echter een zachte uitstraling wilt geven, kunt u het F-getal verlagen.

  Het diafragma was voor deze foto ingesteld op F9.0. Het is daardoor een scherpe foto waarbij is scherpgesteld op zowel de naaldboom op de voorgrond als op de grijze lucht op de achtergrond. Als het F-getal te laag is, lijkt de foto vaak een beetje wazig, aangezien in dat geval alleen de boom of de lucht scherp kan zijn.

  Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 9.0 / Sluitertijd: 1/30 sec

  Het hele tafereel vastleggen met een groothoeklens

  Als u een zoomlens gebruikt om landschappen vast te leggen, kunt u het tafereel vereeuwigen door middel van de groothoekfunctie (met kortere brandpuntsafstanden) van de lens. U kunt ook foto's maken van landschappen en daarbij een groot deel van de lucht vastleggen, aangezien de lucht foto's extra krachtig maakt en indrukwekkende momenten beter weergeeft.

  Deze foto is gemaakt met de groothoekfunctie van de zoomlens. Hoewel de oceaan het belangrijkste onderwerp is, wordt de indrukwekkende sfeer benadrukt door een groot deel van de foto te vullen met de lucht en wolken, in plaats van dat de foto alleen uit oceaan bestaat.

  Brandpuntsafstand: 16 mm / F-getal: 11 / Sluitertijd: 1/800 sec

  De scherpte en levendigheid van een foto verbeteren

  Indien u het landschap of de wolken scherper en levendiger wilt maken, kunt u de instellingen voor Creative Style (Creatieve stijl) gebruiken. Door de instelling [Landscape] (Landschap) te gebruiken, zullen het contrast en de verzadiging worden verbeterd en zal de foto meer diepte krijgen. Als u extra contrast in kleuren of schaduwen zoekt voor een dramatisch effect, wijzigt u de 'Saturation' (Verzadiging) en het 'Contrast' in de opties. Elke parameter kan in ± 3 stappen worden verfijnd.

  [1] Creative Style: Standard (Creatieve stijl: Standaard)[2] Creative Style: Landscape
  (Creatieve stijl: Landschap) Saturation: (Verzadiging) +2 Contrast: +2

  Deze foto's zijn gemaakt met verschillende instellingen voor Creative Style (Creatieve stijl). Foto [1] is gemaakt in [Standard] (Standaard). Foto [ 2] is gemaakt in [Landscape] (Landschap), met de 'Saturation' (Verzadiging) en het 'Contrast' aangepast in de opties. Hierdoor zien de lucht en gekleurde bladeren er levendiger en krachtiger uit.
  Voorkom echter een te hoog contrast en te veel verzadiging. Dit kan namelijk resulteren in foto's die door de kleurverzadiging op een schilderij lijken.

  Groothoeklenzen proberen

  Om dynamische foto's met een grotere beeldhoek te maken, wordt het gebruik van groothoeklenzen aanbevolen.
  Groothoeklenzen hebben een groter bereik dan het menselijk oog. Hierdoor kunt u unieke beelden maken van dagelijkse momenten en straatopnamen, evenals landschapsfotografie.

  Brandpuntsafstand: 11 mm / F-getal: 10 / Sluitertijd: 1/80 sec

  Deze lens biedt een breed scala aan brandpuntsafstanden die onmisbaar zijn voor serieuze binnen- en architectuurfotografie, en voor andere situaties waarin het bereik van een groothoeklens is vereist.
  Het beschikt over asferische elementen en glazen ED-elementen die schittering en aberratie tot een minimum beperken voor scherpe en contrastrijke beelden, zelfs onder moeilijke omstandigheden.

  Brandpuntsafstand: 10 mm / F-getal: 11 / Sluitertijd: 2,5 sec

  Deze ultra-groothoeklens van 10-18 mm met zoom is ideaal voor uitgestrekte landschappen en benadrukt het perspectief, ongeacht het onderwerp.
  Asferische elementen en glazen ED-elementen in een nauwkeurig optisch design dragen bij aan een spectaculaire resolutie en geweldig contrast, tot aan de randen van het beeld.
  Met een constant maximaal diafragma van F4 in het volledige bereik van de brandpuntsafstand kunt u gebruik maken van het heldere diafragma voor korte sluitertijden, zelfs bij weinig licht.