De nieuwe camera

  Uw Xperia-apparaat zit boordevol technologie van de spiegelloze α-camera's van Sony, zodat u steeds weer heldere en levendige foto's en video's kunt maken. De nieuwe apps en functies die zijn gebaseerd op de professionele CineAlta-camera's zullen zeker de manier veranderen waarop u kijkt naar wat een smartphone-camera kan doen. Lees verder en ontdek waar het allemaal om draait!

  Technologische krachtpatser

  De kleine camera van uw Xperia-apparaat zit boordevol geavanceerde technologie. De kern van het systeem is de BIONZ X™ als mobiele beeldverwerkingsprocessor. Deze nieuwste generatie BIONZ-beeldverwerkingsprocessor maakt van vastgelegde gegevens superscherpe beelden met een natuurlijke kleurweergave bij bliksemsnelheden.

  Het nieuwe systeem met drie lenzen bestaat uit een supergroothoeklens van 16 mm, een veelzijdig objectief van 26 mm en een 2x-telelens van 52 mm, waarmee u in elke situatie professionele foto's kunt maken.

  De belangrijkste Exmor RS™ sensor voor mobiel heeft een PDAF met twee pixels, wat betekent dat elke pixel zowel afstand als licht kan detecteren, zodat u supersnel kunt scherpstellen, zelfs bij weinig licht. En over weinig licht gesproken: de heldere F1.6-lens en de algoritmen voor RAW-ruisreductie van de α-camera's van Sony maken foto's met een uitzonderlijk hoge resolutie bij weinig licht mogelijk.

  Het zit 'm in de ogen

  Wanneer u professionals vraagt om advies over portretfoto's, vertellen ze allemaal hetzelfde. U moet op de ogen scherpstellen. Eenvoudiger gezegd dan gedaan, toch? Nu niet meer! Uw Xperia-camera wordt nu geleverd met de revolutionaire Eye AF, dankzij de α-cameratechnologie van Sony. De camera herkent en volgt het oog onmiddellijk, dus als u het groene vierkant rond de ogen ziet, kunt u direct opnamen maken! Uw volgende portretfoto gaat er indrukwekkend en krachtig uitzien.

  Over α-technologie gesproken: de burst-modus van 10 frames per seconde is nu gekoppeld aan automatische sluitertijd en automatisch scherpstellen. Hierdoor kunt u continu opnamen maken van snel bewegende onderwerpen met een scherpe focus en een juist helderheidsniveau.

  Een andere nieuwe functie is de lange belichtingstijd in de Manual mode (Handmatige modus). Met een maximale instelling van 30 seconden kunt u uw creativiteit de vrije loop laten en magische foto's maken met lichtsporen. Veel plezier met fotograferen en vergeet uw statief niet!

  Weinig licht? Geen zorgen!

  We hebben de grootsheid van foto's bij weinig licht besproken, maar hoe zit het met video's? Geen zorgen, de hybride beeldstabilisatie biedt uitkomst! De hybride technologie maakt gebruik van zowel elektronische als optische beeldstabilisatie voor fantastische trillingsvrije video's. Dit is vooral merkbaar bij weinig licht, omdat video's bij minder licht meer ruis vertonen. Schakel de videostabilisatie in en u bent klaar voor de start. Video's van uw avondje zien er vanaf nu fantastisch uit!

  Kies uw lens

  Degenen die een camera met een verwisselbare lens hebben, kennen dit waarschijnlijk wel. U kunt lenzen verwisselen voor verschillende situaties, voor betere resultaten. Dit is het idee achter het nieuwe systeem met drie lenzen van de Xperia-camera. Op het camerascherm ziet u een pictogram met een x1, x2 of W. Als het pictogram x1 is, betekent dit dat u de prime-lens van 26 mm gebruikt. Dit is de meest veelzijdige van de drie en wordt uw standaardlens. Vervolgens is er de x2- of 52 mm-telelens voor close-ups en portretten. De W is geschikt voor de supergroothoeklens van 16 mm voor epische foto's van landschappen of uitgebreide familiefoto's.

  • image01
  • image02
  • image03

  Cinema Pro

  In de wereld van professionele bioscoopproductie zijn Sony CineAlta-camera's legendarisch. Deze camera's worden overal door professionele makers gekozen en worden gebruikt om kaskrakers te filmen. Met de Cinema Pro-app kunt u de filmervaring van professionals opnieuw beleven. Onder supervisie van het professionele camerateam van Sony zijn kleuren, handmatige instellingen en de gebruikersinterface van de CineAlta Venice-camera aangepast aan Cinema Pro. U kunt alles handmatig instellen, van sluitertijd tot lenstype voor elke scène. Dus als u serieus uw eigen films wilt maken of video's van topkwaliteit wilt maken om indruk te maken op uw volgers op SNS, is een Xperia-apparaat met Cinema Pro misschien wel het enige apparaat dat u nodig hebt.

  Tips en trucs

  Hieronder vindt u enkele tips en trucs om meer uit uw Xperia-camera te halen en uw fotografietechniek te verbeteren.

  Meer scherpstelling en minder vervaging

  • Wanneer u close-ups of liggende foto's maakt, tikt u op het scherm om de scherpstelling op een bepaald gebied in te stellen of om een specifieke scherpstellingsafstand in te stellen.
  • Gebruik de speciale cameratoets in plaats van op de sluiterknop op het scherm te tikken. Dit helpt om uw apparaat stabiel te houden voordat u een foto maakt.
  • Gebruik de zelfontspanner om te voorkomen dat u de camera beweegt tijdens het maken van foto's.
  • Gebruik ook eens een statief voor optimale beeld- en videostabiliteit.

  Hoge kwaliteit bij weinig licht

  • Houd de camera stil. Plaats uw smartphone op een harde ondergrond of gebruik een statief en de zelfontspanner.
  • Maak opnamen in de handmatige modus en stel het ISO- of lichtgevoeligheidsniveau in tussen 64 en 3200.
  • Maak opnamen in de handmatige modus en wijzig de instellingen voor de sluitertijd (SS), de belichtingswaarde (EV) of de witbalans (WB).
  • Gebruik de verschillende flitserinstellingen. Deze zijn vooral handig bij slechte lichtomstandigheden of bij tegenlicht.

  Leer uw camera kennen

  • Bekijk de belangrijkste instellingen en modi voordat u deze gebruikt en raadpleeg de gebruikershandleiding. Oefening baart kunst!
  • Activeer de camera direct, zelfs als het scherm van het apparaat is vergrendeld. Druk gewoon lang op de cameratoets en u bent klaar om foto's te nemen.
  • Als Smart Launch (Slim starten) is ingeschakeld, wordt de camera geactiveerd door uw telefoon omhoog te tillen en de camera in liggende positie te richten.
  • Selecteer een instelling Smart Launch (Slim starten) of Launch with camera key (Starten met cameratoets), zodat de camera direct een foto maakt wanneer u deze start, bijvoorbeeld door de cameratoets lang in te drukken.
  • Activeer de rasterlijnen in uw camera-instellingen zodat u opnamen kunt maken met de 'regel van derden'. Door het onderwerp niet altijd in het midden van het kader te hebben, kunt u uw foto's interessanter maken.
  • Schakel 'Object tracking' (Object bijhouden) in. Wanneer u een object selecteert door het op het scherm aan te raken, volgt de camera het object voor u.
  • Zorg ervoor dat de videostabilisatie is ingeschakeld om trillingen tijdens het opnemen van video's te verminderen.
  • Werk uw smartphonesoftware regelmatig bij voor de nieuwste camerafunctionaliteit en verbeteringen.

  Meer informatie

  • Gebruik de app 'Creative effect' (Creatief effect) op uw camera om foto's te verbeteren voordat u ze maakt. U kunt bijvoorbeeld filters toevoegen, foto's pixeleren of een spiegeleffect creëren.
  • Wees creatief en probeer verschillende hoeken. U zult versteld staan hoe uw foto kan veranderen door gewoon op uw knieën te zitten of op uw buik te liggen. Maar zorg altijd voor uw eigen veiligheid!
  • Maak een foto terwijl u een video opneemt. Tik op de sluiterknop op het scherm om de foto te maken terwijl de video wordt opgenomen.
  • Leer hoe u licht kunt zoeken met richting en kleur om zo een scène vorm en diepte te geven. Dit soort licht komt op natuurlijke wijze vlak voor zonsopgang en bij zonsondergang. Raamverlichting kan ook goed zijn.
  • Probeer het object niet te volgen wanneer u foto's maakt van bewegende objecten. De truc is om een positie te vinden waar het object voor u langs moet komen.
  • Als u niet het hele onderwerp dat u wilt fotograferen in één kader kunt weergeven, kunt u de camera-app 'Panorama' gebruiken om een grotere hoek te krijgen.

  Goed om te weten

  • Het aantal foto's en video's dat u kunt opslaan, is afhankelijk van de gebruikte resolutie of MP-waarde (megapixels) en hoe lang uw video's zijn.
  • Video's en foto's die zijn gemaakt met de hoogste resolutie nemen veel ruimte in beslag op het interne geheugen of de geheugenkaart. Een lagere resolutie biedt normaal gesproken goede kwaliteit voor dagelijks gebruik.
  • Houd er rekening mee dat uw smartphone soms heet kan worden wanneer de camera gedurende langere tijd wordt gebruikt. In sommige gevallen wordt de camera-app mogelijk tijdelijk gesloten. Laat het apparaat afkoelen en start de app opnieuw.

  Dit artikel is niet productspecifiek. De beschreven functies en functies kunnen daarom verschillen afhankelijk van uw apparaat en/of softwareversie.