Maak geweldige foto's met uw Xperia-camera

  Uw Xperia-apparaat wordt geleverd met de nieuwste cameratechnologie van Sony, waarmee u die magische alledaagse momenten in heldere, levendige details kunt vastleggen. Maar met een beetje vakmanschap en kennis wordt het nog beter! Hieronder vindt u enkele tips en trucs om meer uit uw Xperia-camera te halen en uw techniek te verbeteren.

  De technologie staat centraal

  Uw Xperia-camera wordt geleverd met een indrukwekkende hoeveelheid technologie, waaronder een systeem met dubbele camera's en Hybrid Autofocus (Hybride automatische scherpstelling). De dubbele camera werkt gelijktijdig om het zeer gewilde bokeh-effect te creëren, waarbij het onderwerp scherp en de achtergrond onscherp is.

  In de ultrasnelle Hybrid Autofocus (Hybride automatische scherpstelling) zijn twee technologieën gecombineerd: contrastdetectie voor nauwkeurigheid en fasedetectie voor snelheid. Dankzij het brede bereik van automatisch scherpstellen kan uw Xperia-camera in minder dan één seconde nauwkeurig scherpstellen op uw onderwerp, waar dan ook op het scherm. En met de modus Superior Auto (Automatisch superieur), waarbij de instellingen automatisch worden aangepast, hoeft u alleen de camera te starten en te beginnen met opnemen.


  Tip: Wanneer de instelling voor Touch Capture (Vastleggen met aanraken) is ingeschakeld, hoeft u alleen maar het scherm aan te raken waar u de camera wilt laten scherpstellen. De opname wordt dan onmiddellijk gemaakt.

  De artistieke touch

  U hebt wel eens zo'n perfecte foto gezien met de zachte, wazige achtergrond. Dit is het bokeh-effect, een effect dat vaak wordt gebruikt door professionele en enthousiaste fotografen. U kunt nu eenvoudig prachtige foto's maken met het bokeh-effect met het dubbele camerasysteem op uw Xperia.

  Stel bij het maken van een foto de modus in op Bokeh en maak de opname. Het is echt heel eenvoudig! De hoofdcamera en de tweede camera worden tegelijkertijd gebruikt om direct een onscherpe achtergrond te creëren. U zult versteld staan van hoe mooi de foto eruit zal zien met een beetje bokeh. Het voegt echt een artistiek tintje toe!

  Handmatige modus

  De Manual mode (Handmatige modus) biedt verschillende instellingen waarmee u betere foto's kunt maken, afhankelijk van uw omgeving.

  De handmatige modus werkt het beste in situaties waarin u meer creatieve controle wilt hebben over de uiteindelijke foto en u de tijd hebt om alles tot in de puntjes voor te bereiden. U kunt experimenteren met de instellingen, variërend van sluitertijd tot belichtingswaarde (EV), om de perfecte opname te maken!


  Tip: Als u problemen ondervindt bij het bijhouden van een bewegend object, kunt u Object tracking (Object bijhouden) inschakelen. Met deze functie kunt u een object selecteren door het op het scherm aan te raken. De camera volgt dit vervolgens voor u.

  Keer op keer prachtige video's

  Of u nu video's maakt van een gezellig moment met vrienden en familie of van kinderen die de ultieme skateboardtruc doen, de Xperia-camera kan het allemaal!

  Door de resolutie in te stellen op 4K maakt u adembenemende video's met hoge resolutie terwijl de SteadyShot™-functie zorgt voor prachtige vloeiende video's. Voor die geweldige stunt die uw vrienden gaan proberen, stelt u de modus in op Slow motion. De video wordt opgenomen in 120 frames per seconde en u kunt de video achteraf bewerken en de gewenste delen vertragen.

  Tips en trucs

  Nu we u iets meer hebben verteld over de technologie in uw Xperia-camera, is het tijd om u de praktische tips en trucs te geven die we hebben beloofd.

  Meer scherpstelling en minder vervaging

  • Zorg ervoor dat de lens schoon is - u zult versteld staan hoeveel een vingerafdruk of een beetje vuil de kwaliteit van uw foto's kan verminderen.
  • Als u problemen ondervindt bij onscherpe opnamen, controleer dan of de hoes van uw smartphone de flitser of de lens blokkeert. U kunt zelfs proberen de hoes te verwijderen om ongewenste reflecties te voorkomen.
  • Als uw Xperia een speciale cameratoets heeft, kunt u de cameratoets gebruiken in plaats van op de cameraknop op het scherm te tikken. Met de cameratoets houdt u uw vingers op natuurlijke wijze uit de buurt van het scherm en rond het frame van de telefoon. Dit helpt om uw apparaat stabiel te houden voordat u foto's maakt.
  • Gebruik de zelfontspanner om te voorkomen dat u de camera beweegt tijdens het maken van foto's. U kunt ook een statief gebruiken voor optimale beeld- en videostabiliteit.
  • Beweeg uw smartphone met de cameratoets half ingedrukt en zoek naar een plek waarop de foto wordt scherpgesteld. Zodra de scherpstelling is ingesteld, wordt het ronde kader blauw.
  • U kunt de scherpstelling ook instellen door het scherm aan te raken op het punt waarop u wilt scherpstellen.

  Hoge kwaliteit bij weinig licht

  • Het belangrijkste is om de camera stabiel te houden. Plaats uw smartphone op een harde ondergrond of gebruik een statief en de zelfontspanner.
  • Bij opnamen in de Manual mode (Handmatige modus) kan het ISO- of lichtgevoeligheidsniveau handmatig worden ingesteld tussen 50 en 3200.
  • Maak voor meer controle opnamen in de Manual mode (Handmatige modus) en pas de sluitertijd (SS), de belichtingswaarde (EV) of de witbalans (WB) aan. U kunt er ook voor kiezen om de scherpstelling handmatig te wijzigen.
  • In alle drie de opnamemodi zijn verschillende flitserinstellingen beschikbaar. Deze zijn vooral handig bij slechte lichtomstandigheden of bij tegenlicht.

  Haal uw innerlijke fotograaf tevoorschijn

  • Leer uw camera kennen. Bekijk de belangrijkste instellingen en modi voordat u deze gebruikt en raadpleeg de gebruikershandleiding. Oefening baart kunst!
  • Leer hoe u licht kunt zoeken met richting en kleur om zo een scène vorm en diepte te geven. Dit soort licht komt op natuurlijke wijze vlak voor zonsopgang en bij zonsondergang. Raamverlichting kan ook goed zijn.
  • Probeer het object niet te volgen wanneer u foto's maakt van bewegende objecten. De truc is om een positie te vinden waar het object voor u langs moet komen.
  • Als u het onderwerp dat u wilt fotograferen niet volledig in één frame kunt weergeven, kunt u de camera-app 'Sweep Panorama' gebruiken om een bredere hoek te krijgen.
  • Activeer de rasterlijnen in uw camera-instellingen zodat u opnamen kunt maken met de 'regel van derden'. Plaats uw onderwerpen langs de rasterlijnen of op de punten waar ze elkaar snijden. Door het onderwerp niet altijd in het midden van het kader te hebben, kunt u uw foto's interessanter maken.
  • Wees creatief en probeer verschillende hoeken. U zult versteld staan hoe uw foto kan veranderen door gewoon op uw knieën te zitten of op uw buik te liggen. Maar zorg altijd voor uw eigen veiligheid!

  Geweldige prestaties, altijd

  • Als uw Xperia een cameratoets heeft, kunt u de camera onmiddellijk activeren, zelfs wanneer het scherm van het apparaat is vergrendeld. Druk kort op de cameratoets en u bent klaar voor actie. U kunt ook een instelling voor Launch with camera key (Starten met cameratoets) selecteren, zodat de camera direct foto's gaat maken wanneer u de camera start met de cameratoets. Zo mist u nooit meer een geweldig moment.
  • Gebruik de app 'Creative effect' (Creatief effect) op uw camera om foto's te verbeteren voordat u ze maakt. U kunt bijvoorbeeld filters toevoegen, foto's pixeleren of een spiegeleffect creëren.
  • U kunt ook foto's maken terwijl u een video opneemt. Druk gewoon op de cameratoets of de cameratoets op het scherm terwijl de video wordt opgenomen.
  • Schakel de functie 'Save location (Locatie opslaan) in om geotags aan uw foto's toe te voegen door de geografische locatie bij benadering op te slaan terwijl u opnamen maakt.
  • Werk uw smartphonesoftware regelmatig bij voor de nieuwste camerafunctionaliteit en verbeteringen.

  De selfieschool is weer begonnen

  • Gebruik de zelfontspanner zodat u een paar seconden de tijd hebt om de camera stil te zetten voordat u de opname maakt.
  • Gebruik de functie Smile Shutter (Lachsluiter) om uw selfies automatisch te laten beginnen wanneer u lacht. Dit is een andere goede manier om te voorkomen dat u het scherm aanraakt en eventueel schudt.
  • Gebruik de AR-effect-app om te experimenteren en effecten toe te voegen terwijl u selfies maakt.
  • Zorg ervoor dat SteadyShot is ingeschakeld om trillingen te voorkomen bij het maken van video's met de camera aan de voorzijde.

  Goed om te weten

  • Sommige camerafuncties gebruiken meer batterijvermogen dan andere. Als uw camera bijvoorbeeld ondersteuning biedt voor het maken van 4K-video's en de batterij bijna leeg is, kunt u een resolutie van 1080p aanhouden. Op deze manier krijgt u nog steeds video's van hoge kwaliteit, maar blijft uw apparaat langer van stroom voorzien.
  • Houd er rekening mee dat 4K-video's en 23MP-foto's (hoge resolutie) veel ruimte in beslag nemen op het interne geheugen of de geheugenkaart, waardoor het een goed idee is om de geheugenstatus van tijd tot tijd te controleren. En vergeet niet dat u nog steeds foto's van hoge kwaliteit kunt maken met een resolutie van 8 MP.
  • Houd er rekening mee dat uw smartphone soms heet kan worden wanneer de camera gedurende langere tijd wordt gebruikt. In sommige gevallen wordt de camera-app mogelijk tijdelijk gesloten.

  Dit artikel is niet productspecifiek. De beschreven functies en functies kunnen daarom verschillen afhankelijk van uw apparaat en/of softwareversie.