Maak kennis met Android 10

Hij is hier! Android heeft zijn grote jaarlijkse update gekregen en deze mijlpaalversie heet Android 10. Het heeft misschien geen hele speciale naam, maar het bevat nog steeds geweldige nieuwe functies en instellingen om uw Xperia-apparaat intuïtiever en gebruiksvriendelijker te maken.

Er zijn grote wijzigingen aangebracht om u meer controle te geven over privacy. Er zijn functies die u helpen de tijd die u online doorbrengt in evenwicht te brengen. Er zijn ook veel handige nieuwe functies, zoals knoploze gebarennavigatie en het langverwachte donkere thema.

Scrol dus naar beneden en bekijk de coole nieuwe functies van Android 10!

Zet de lichten uit

Als u op een donkere plek naar een helder verlicht scherm kijkt, worden uw ogen overbelast. Daarom is het nieuwe donkere thema voor het hele systeem een van de meest welkome functies van Android 10. Met het donkere thema wordt de achtergrond ingesteld op zwart in plaats van wit, waardoor het prettiger wordt voor uw ogen. Als uw apparaat een OLED-scherm heeft, verbruikt het inschakelen van het donkere thema ook minder stroom en kan de levensduur van de batterij worden verlengd. En laten we eerlijk zijn, het ziet er cool uit!

Onthoud wel dat het donkere thema op helder verlichte plaatsen moeilijker te zien is. Probeer het onder verschillende lichtomstandigheden en kijk wat het beste bij u past.

De eenvoudigste manier om over te schakelen op het donkere thema is door het pictogram donker thema toe te voegen aan snelle instellingen. Veeg vervolgens naar beneden en tik op het pictogram donker thema om snel naar het donkere thema te schakelen.

Volledige gebarennavigatie

De grootste verandering in Android 10 is misschien wel de introductie van de volledige gebarennavigatie. U kunt uw apparaat nu bedienen met slechts een paar eenvoudige, intuïtieve bewegingen. De nieuwe gebarennavigatie maakt ook ruimte vrij op het scherm waar eerst de knoppen zaten, waardoor u een nog intensere smartphone-ervaring hebt.

Als u naar het beginscherm wilt navigeren, veegt u vanaf de onderkant omhoog. Als u van toepassing wilt wisselen, veegt u vanaf de onderkant omhoog en houdt u deze een seconde vast voordat u loslaat. Veeg vanaf beide zijden naar binnen om terug te gaan. Als u de assistent wilt activeren, veegt u diagonaal vanaf de onderste hoeken omhoog. Zodra u eraan gewend bent, is het een veel eenvoudigere, natuurlijkere manier om uw apparaat te bedienen.

Ga naar Settings (Instellingen) en zoek naar System navigation (Systeemnavigatie) om over te schakelen naar de modus voor volledige gebarennavigatie. Daar kiest u Gesture navigation (Gebarennavigatie) en u kunt ermee beginnen! Als u de klassieke drie knoppen mist, geen zorgen! U kunt altijd terugkeren naar de knoppen.

De functie voor gebarennavigatie is op sommige modellen mogelijk niet beschikbaar.

Houd dingen privé

De privacy van de gebruikers van onze apparaten is voor ons van het grootste belang en met Android 10 zijn er grote verbeteringen op dit gebied. Er is bijvoorbeeld een gedeelte Privacy onder Settings (Instellingen), waar menu's met betrekking tot privacy allemaal op één plek worden verzameld.

Hier kunt u in detail zien welke informatie u wel of niet wilt delen met apps die op uw apparaat zijn geïnstalleerd. U kunt zien en kiezen welke apps de camera of microfoon gebruiken, welke apps uw locatiegegevens, uw agendagegevens kunnen gebruiken, enzovoort.

En over locatiegegevens gesproken: wanneer u kiest hoe apps uw locatiegegevens gebruiken, kunt u nu kiezen uit drie statussen, altijd toestaan, alleen toegestaan tijdens gebruik en nooit.

Een gezonde digitale levensstijl

In dit digitale tijdperk vertrouwen we steeds meer op onze mobiele apparaten, wat onvermijdelijk meer en meer schermtijd oplevert. Toen Android 9 Pie op de markt kwam, werden er menu's voor Digital wellbeing (Digitaal welzijn) geïntroduceerd om u te helpen de tijd die u op uw apparaat doorbrengt te beheren.

Deze menu's zijn nu vooraf geïnstalleerd voor Xperia-apparaten met Android 10. Met App Timers stelt u een timer in om te bepalen hoeveel tijd u aan een bepaalde app kunt besteden. Met Wind Down (Verminderen) kunt u een timer instellen om het scherm zwart-wit te maken om u eraan te herinneren dat het tijd is om even te rusten.

Uw mobiele apparaten zijn nuttig, maar u wilt ze niet te vaak gebruiken. Deze functies voor digitaal welzijn kunnen u helpen een balans te vinden tussen uw echte leven en uw digitale leven.

Wi-Fi delen is een fluitje van een cent

Stel dat u uw vrienden hebt uitgenodigd en dat u ze meteen thuis wilt laten voelen. U wilt ze uw Wi-Fi laten gebruiken, maar wacht, waar is het wachtwoord? Klinkt bekend, toch?

Met Android 10 kunt u uw Wi-Fi-verbinding delen met QR Codes. U hoeft alleen maar naar Settings (Instellingen) te gaan, het Wi-Fi-netwerk te zoeken en erop te tikken. Wanneer u op het pictogram QR Code tikt, verschijnt er een QR Code met alle informatie, inclusief het wachtwoord, op uw scherm. Uw vrienden hoeven alleen maar de QR Code met hun smartphone-camera te scannen en ze zijn verbonden met uw Wi-Fi! U hoeft niet te zoeken naar het juiste Wi-Fi-netwerk en u hoeft geen frustrerende lange wachtwoorden in te voeren. Slim en eenvoudig!

Stille melding

Hebt u last van meldingen die voortdurend overgaan of zoemen op uw apparaat? In Android 10 is er een nieuwe functie met de naam Silent notifications (Stille meldingen) waarmee u belangrijke meldingen kunt filteren uit de niet zo belangrijke meldingen.

Stille meldingen worden niet weergegeven op uw vergrendelingsscherm, er klinkt geen geluid en er verschijnt geen pop-up boven andere apps. Als u deze meldingen wilt controleren, kunt u naar de meldingsbalk gaan, waar ze allemaal staan gegroepeerd onder Silent notifications (Stille meldingen). Sommige meldingen worden automatisch vanaf het begin zo ingesteld en andere kunt u handmatig instellen door de melding op de meldingsbalk lang in te drukken.

Dit artikel is niet productspecifiek. De beschreven functies en functies kunnen daarom verschillen afhankelijk van uw apparaat en/of softwareversie.