Bescherming tegen water en stof – alles wat u moet weten

Voordat u uw apparaat van Sony gaat gebruiken, moet u de mogelijkheden en beperkingen onderzoeken. Of u het nu buiten wilt gebruiken of tijdens een weekendje weg, er zijn enkele basisrichtlijnen die u kunt volgen om te zorgen dat uw apparaat alles kan doorstaan wat er onderweg kan gebeuren.

Laten we eens wat meer in detail kijken naar de IP-classificaties en hoe deze invloed kunnen hebben op wat u wel en niet kunt doen.

Wat is een IP-classificatie?

De IP-classificatie (Ingress Protection) is een internationale norm voor het meten van de beschermingsniveaus van een apparaat tegen stof en zoet water. Het eerste cijfer van de tweecijferige IP-code geeft het beschermingsniveau aan tegen vaste voorwerpen, waaronder stof. Het tweede cijfer geeft aan in welke mate het apparaat beschermd is tegen zoet water.

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

IP0X

Geen speciale bescherming

IP1X

Bescherming tegen vaste voorwerpen van > 50 mm in diameter.

IP2X

Bescherming tegen vaste voorwerpen van > 12,5 mm in diameter.

IP3X

Bescherming tegen vaste voorwerpen van > 2,5 mm in diameter.

IP4X

Bescherming tegen vaste voorwerpen van > 1 mm in diameter.

IP5X

Bescherming tegen stof; gedeeltelijk beschermd (geen schadelijke afzetting).

IP6X

Stofdicht.

Bescherming tegen zoet water

IPX0

Geen speciale bescherming

IPX1

Bescherming tegen waterdruppels.

IPX2

Bescherming tegen waterdruppels wanneer het product 15 graden is gekanteld.

IPX3

Bescherming tegen gesproeid water.

IPX4

Bescherming tegen spatwater.

IPX5

Bescherming tegen een waterstraal met lage druk, voor ten minste 3 minuten.

IPX6

Bescherming tegen een waterstraal met hoge druk, voor ten minste 3 minuten.

IPX7

Bescherming tegen onderdompeling in water tot 1 m diep, voor 30 minuten.

IPX8

Bescherming tegen aanhoudende onderdompeling in water dieper dan 1 m. De precieze omstandigheden worden per apparaat bepaald door de fabrikant.

Wat betekent dit voor mijn apparaat

Uw apparaat heeft een IP-classificatie. Dit betekent dat de hardware in strikt gecontroleerde laboratoriumomstandigheden werkt zoals deze is ontworpen, zelfs na blootstelling aan specifieke omstandigheden.

Apparaten van Sony die worden getest op hun waterafstotendheid, worden voorzichtig in een vat met kraanwater geplaatst en op een diepte van 1,5 meter gebracht. Na 30 minuten wordt het apparaat voorzichtig uit het vat gehaald en worden alle functies en eigenschappen gecontroleerd.

Laat de regen maar komen

Bij de bushalte overvallen door regen? Geen probleem. De Xperia kan net zo goed tegen regendruppels buitenshuis als tegen waterdruppels binnen.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u aan tafel per ongeluk wat water over het apparaat morst. Laat het apparaat gewoon helemaal droog worden.

Of misschien vindt u het fijn om een video te kijken op de Xperia terwijl u afwast. (Een geweldig idee trouwens, dan beheerst u echt de kunst van multitasking!) Zorg ervoor dat u uw apparaat niet per ongeluk in het water laat vallen en veeg eventuele druppels water weg wanneer u klaar bent.

Andere manieren om uw apparaat te gebruiken

Er zijn andere manieren om te profiteren van de bescherming van uw Sony-apparaat tegen water en stof. U kunt het apparaat in de volgende scenario's gebruiken:

• Als uw vingers nat zijn.
    • In stoffige omgevingen, zoals een winderig strand of wanneer u over een stoffig pad wandelt. Zorg ervoor dat u daarna al het stof met kraanwater van uw apparaat afspoelt.
    • Foto's en films maken in een vochtige omgeving. Gebruik het apparaat niet onder water. Als het apparaat per ongeluk nat wordt door water dat niet zoet is, spoel het dan af met kraanwater.

Maar vergeet de beschermkapjes niet...

Niet alleen moet u bekend zijn met het apparaat, maar ook moet u er aan denken alle afdekkingen stevig te sluiten voordat u het apparaat blootstelt aan water of stof. Hierbij horen ook de afdekkingen van de-USB-poort, van de simkaartsleuf en van de geheugenkaart. Een aantal van onze apparaten beschikt over een niet-afgedekte, waterbestendige USB-poort. Mocht zo'n apparaat worden blootgesteld aan water, dan is het belangrijk te wachten tot de USB-poort helemaal droog is voordat u een USB-kabel aansluit. Om vocht te verwijderen uit de USB-poort, schudt u het apparaat meerdere keren met de USB-poort naar beneden gericht en gebruikt u een microvezeldoekje om het apparaat droog te vegen. Herhaal de procedure totdat er geen vocht meer zichtbaar is in de USB-poort.

Zorg er ook voor dat er geen plukken haar of andere kleine voorwerpen vast kunnen raken tussen de beschermkapjes wanneer u deze sluit. Als u hier niet op let, kan het apparaat ernstig beschadigd raken.

Basisverzorging

Hier zijn enkele tips om u te helpen optimaal gebruik te maken van uw apparaat:

• Nadat u uw smartphone, tablet of accessoire in vochtige omstandigheden hebt gebruikt, vergeet dan niet alle beschermkapjes en andere zones waar zich water kan verzamelen af te drogen.
    • Stel het apparaat niet bloot aan zeewater, zout water, gechloreerd water of vloeistoffen zoals vruchtendranken, vloeibaar reinigingsmiddel en azijn.
    • Als het apparaat per ongeluk wordt blootgesteld aan niet-zoet water, zoals gechloreerd water uit een zwembad, spoel het apparaat dan altijd af met schoon water.
    • Als de luidspreker of microfoon nat wordt, kan de werking ervan worden beïnvloed totdat al het vocht volledig is opgedroogd.
    • De IP-classificatie van uw apparaat is bereikt in de stand-bymodus onder laboratoriumomstandigheden. Gebruik het apparaat daarom niet onder water, bijvoorbeeld voor het maken van foto's. Gebruik het apparaat niet om onder water foto's te maken, bijvoorbeeld tijdens het duiken of snorkelen.
    • De droogtijd is afhankelijk van de omgeving, maar het proces kan maximaal drie uur duren. Gedurende deze tijd kunt u nog steeds alle functies gebruiken die niet afhankelijk zijn van de luidspreker of microfoon. U kunt moeiteloos foto's maken, uw e-mail checken of SMS-berichten verzenden.
    • Gebruik geen föhn om de vochtige onderdelen te drogen.
    • Normale slijtage, evenals schade aan uw apparaat, kan het vermogen om bescherming te bieden tegen stof en vocht aantasten.

Garantie, reparaties en klantenservice

Het is belangrijk om te weten dat de garantie geen schade of defecten dekt als gevolg van misbruik of onjuist gebruik van het apparaat. Let er ook op dat compatibele accessoires, zoals batterijen, laders, handsfree-apparaten, toetsenborden en USB-kabels op zichzelf niet stof- en waterbestendig zijn.