Artikel-ID : 00257867 / Laatst gewijzigd : 24-12-2021Afdrukken

Wat is het verschil tussen ongecomprimeerde RAW-, gecomprimeerde RAW zonder kwaliteitsverlies en gecomprimeerde RAW-opnamen

  BELANGRIJK: Dit artikel is alleen van toepassing op specifieke producten. Controleer de toepasselijke producten bovenaan dit artikel.

  Wat is compressie in foto's?

  Compressie heeft te maken met vermindering. Compressie in de fotografie is het proces van het verkleinen van de grootte en de kwaliteit van uw foto's. Er zijn verschillende redenen waarom fotografen kiezen voor compressie. De meest voorkomende reden is het optimaliseren van uw opslagruimte.

  Compressie verkleint de bestandsgrootte door de kleur, het contrast en de scherpte van uw beelden te verminderen.
   

  Ongecomprimeerde RAW:

  Een ongecomprimeerd RAW-bestand behoudt alle gegevens in een afbeelding zonder compressie. Omdat alle beeldgegevens worden opgeslagen zonder effect op de kwaliteit, hebt u de vrijheid om aspecten van de foto te manipuleren, zoals helderheid, kleur, scherpte en ruisonderdrukking, met minimaal kwaliteitsverlies.

  Het grootste nadeel van ongecomprimeerde RAW-bestanden is de aanzienlijke bestandsgrootte. Als u ervoor kiest om opnamen in dit formaat te maken, is het raadzaam een SD-kaart met een hoge opslagcapaciteit te gebruiken of om uw opnamen elders vast te leggen en op te slaan om ruimte vrij te maken. 

  Het is raadzaam om opnamen te maken in ongecomprimeerd RAW-formaat als er zowel een hoge beeldkwaliteit als een hoge ontwikkelsnelheid vereist zijn. Dit formaat maakt snellere verwerking mogelijk met behulp van ontwikkelingssoftware in vergelijking met gecomprimeerde RAW zonder kwaliteitsverlies.
   

  Gecomprimeerde RAW zonder kwaliteitsverlies:

  Compressie zonder kwaliteitsverlies is een indeling waarmee u het beeldformaat kunt verkleinen zonder in te leveren op de kwaliteit. Een foto met compressie zonder kwaliteitsverlies wordt verwerkt door nabewerkingssoftware en de gegevens worden gedecomprimeerd, net als een ZIP-bestand. Met decompressie kunt u het gecomprimeerde bestand weer vergroten tot de oorspronkelijke grootte.

  Dit is een populaire indeling die minder ruimte inneemt, met minimaal kwaliteitsverlies. 

  Gecomprimeerde RAW zonder kwaliteitsverlies wordt aanbevolen als u inhoud wilt opnemen in een hogere beeldkwaliteit, vergelijkbaar met ongecomprimeerde RAW in een kleinere bestandsindeling.
   

  Gecomprimeerde RAW:

  Gecomprimeerde RAW, ook wel bekend als een compressie met kwaliteitsverlies, is een indeling die de gegevens in een foto verkleint. Beeld dat is vastgelegd in gecomprimeerde RAW neemt minder opslagruimte in beslag. Als beeld eenmaal is opgeslagen in een gecomprimeerde RAW-indeling, kan het comprimeren niet ongedaan worden gemaakt. Hierbij zal het beeld een deel van zijn gegevens verliezen. Sommige

  fotografen gebruiken deze indeling om de opslagruimte te optimaliseren.

  Gecomprimeerde RAW wordt aanbevolen als u continu opnamen wilt maken met de maximale snelheid of als u de bestandsgrootte wilt beperken.