Basiskennis→ Brandpuntsafstand

  Brandpuntsafstand

  Brandpuntsafstand is de afstand van het midden van de lens tot de beeldsensor (het brandpuntsvlak). Elke lens heeft een andere brandpuntsafstand.
  De brandpuntsafstand is belangrijk omdat deze bepaalt welk deel van een scène u kunt vastleggen (de beeldhoek). Zoals u op de volgende foto's ziet: hoe korter de brandpuntsafstand is, hoe groter het bereikt dat u kunt vastleggen. Hoe langer de brandpuntsafstand is, hoe groter objecten in de verte worden weergegeven.

  • Opmerkingen: De relatie tussen brandpuntsafstand en beeldhoek verschilt per camera. De informatie in deze fotografiegids is gebaseerd op camera's met een APS-C-formaat, tenzij anders aangegeven.
  Foto

  11 mm

  Foto

  16 mm

  Foto

  23 mm

  Foto

  33 mm

  Foto

  57 mm

  Foto

  90 mm

  Foto

  200 mm

  Foto

  330 mm

  Lenzen met een brandpuntsafstand van ongeveer 35 mm worden vaak standaardlenzen genoemd, omdat ze een beeldhoek hebben die lijkt op het gezichtsveld van een mens. Lenzen met een kortere brandpuntsafstand heten groothoeklenzen en lenzen met een langere brandpuntsafstand noemen we telelenzen. Er zijn echter geen strikte standaarden voor deze begrippen. Gebruik verschillende lenzen, afhankelijk van de onderwerpen of beelden die u wilt fotograferen.

  Foto's

  Gemaakt met een groothoeklens
  Brandpuntsafstand: 11 mm
  Gemaakt met een telelens
  Brandpuntsafstand: 250 mm

  Laten we de brandpuntsafstand van uw lens eens bekijken. Het bereik van de voor de lens beschikbare brandpuntsafstand is staat op de lens vermeld. Voor de SAL55200-2 in de onderstaande afbeelding zijn bijvoorbeeld brandpuntsafstanden van 55 mm tot 200 mm beschikbaar.
  Aan de bevestigingszijde van de lenscilinder (bij de camerabehuizing) ziet u ook de markering voor de ingestelde brandpuntsafstand. In de onderstaande afbeelding is de huidige brandpuntsafstand 55 mm.

  SAL55200-2-lens

  In deze afbeelding ziet u links 55-200, het bereik van brandpuntsafstanden die beschikbaar zijn voor de lens. De witte lijn aan de rechterkant geeft de huidige brandpuntsafstand aan.

  Zoomlenzen en lenzen met een vaste brandpuntsafstand

  Lenzen zijn onderverdeeld in twee typen: zoomlenzen, die een variabele brandpuntsafstand hebben, en lenzen met een vaste brandpuntsafstand, die dus een vaste brandpuntsafstand hebben. Sommige zoomlenzen zijn veelzijdig genoeg en kunnen zowel als groothoek- en als telelens gebruikt worden. Deze lenzen zijn niet alleen handig voor alledaagse opnamen, maar vooral ook handig wanneer u op reis zo weinig mogelijk bagage wilt meenemen.

  Foto's

  Brandpuntsafstand: 20 mm Brandpuntsafstand: 250 mm

  Aan de andere kant moet u met een lens met een vaste brandpuntsafstand, zonder zoomfunctie, zelf bewegen om de compositie te veranderen. Lenzen met een vaste brandpuntsafstand zijn echter meestal sneller en hebben een groter diafragma. Met deze lenzen heeft u meer mogelijkheden bij foto's met onscherpe achtergronden en kunt u hoge sluitertijden gebruiken in situaties met weinig licht, waardoor er minder ruis is. Bovendien levert de rendering die een betere beeldkwaliteit die met een zoomlens niet mogelijk is.

  Deze foto is gemaakt met een lens met vaste brandpuntsafstand. Door het diafragma in te stellen op een klein F-getal, wordt de achtergrond flink vervaagd.
  Ook macrolenzen, waarmee u close-ups kunt maken door dichter bij een onderwerp te komen, hebben een vaste brandpuntsafstand. Hoewel veel nieuwe zoomlenzen een macrofunctie hebben met een vrij korte scherpstelafstand, presteren ze minder goed dan speciale macrolenzen.

  Foto

  Lens: SAL50F18 / brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 2.0

  Op deze foto zijn de details van een zonnebloem vastgelegd met een macrolens. Met een macrolens kunt zo dicht bij uw onderwerp komen.

  Foto

  Lens: SAL100M28 / brandpuntsafstand: 100 mm / F-getal: 3,5