Basiskennis→ White Balance (Witbalans)

  White Balance (Witbalans)

  Witbalans is de functie die ervoor zorgt dat witte dingen er wit uitzien op een foto. De functie compenseert de invloed van de kleur van het licht in de omgeving van de foto.
  Verschillende lichtbronnen hebben verschillende kleuren en kenmerken. Gloeilampen hebben bijvoorbeeld een geelachtige kleur en het zonlicht op een bewolkte dag heeft een blauwe gloed. Menselijke ogen compenseren deze invloed automatisch via het concept dat 'witte dingen er wit moeten uitzien'. In fotografie geeft een camera echter kleuren precies zo weer als ze in werkelijkheid zijn. Hierdoor kan wit er, afhankelijk van het omgevingslicht, gelig of blauwig uitzien op een foto, vergeleken met het werkelijke beeld dat u met het blote oog ziet.

  In foto [1] zien witte borden er gelig uit door het licht van gloeilampen. Aan de andere kant heeft foto [2] een blauwige gloed door het zonlicht.
  Witbalans is eigenlijk bedoeld om de standaard van witheid in de camera aan te passen en kleurgloeden zoals deze te corrigeren, die door gekleurd licht worden veroorzaakt. Naast deze functie voor de weergave van witheid wordt de functie Witbalans in digitale camera's steeds vaker gebruikt als kleurenfilter om ook de kleurtonen aan te passen.

  Foto's

  [1] [2]

  Automatische witbalans (AWB)

  De camera heeft een functie auto white balance (automatische witbalans - AWB) die de witbalans automatisch aanpast aan herkende scènes. Omdat de witbalansfunctie van de camera standaard is ingesteld op AWB, past de functie de kleur van foto's automatisch aan zodat die er in verschillende scènes natuurlijk uitziet. Als u niet weet welke witbalansinstelling geschikt is voor snelle opnamen of omgevingen met verschillende lichtbronnen, raden we u aan te beginnen met AWB.

  De instelling voor witbalans wijzigen

  Naast AWB heeft de camera verschillende voorinstellingen voor witbalans die geschikt zijn voor verschillende scènes. Als u niet de verwachte kleuren krijgt met AWB, of als u de kleurtonen wilt aanpassen aan uw voorkeuren, kunt u handmatig de gewenste instelling voor witbalans selecteren.

  Afbeelding

  Zoals u in de bovenstaande afbeelding ziet, heeft de camera 10 voorinstellingen voor witbalans, waaronder AWB. In volgende foto's ziet u het verschil in kleur van de verschillende instellingen voor witbalans.

  Foto's

  AWB Daylight (Daglicht) Shade (Schaduw) Cloudy (Bewolkt)

  De kat is op een bewolkte dag gefotografeerd. Met AWB en Cloudy (Bewolkt) worden de kleuren op natuurlijke wijze weergegeven zodat ze op de echte kleuren lijken. In vergelijking hiermee ziet de foto er blauwer uit met Daylight (Daglicht) en geler met Shade (Schaduw).

  Foto's

  AWB Fluorescent (TL-licht): Warm White (Warm wit) (-1) Fluorescent (TL-licht): Cool White (Koel wit) (0)

  Foto's

  Fluorescent (TL-licht): Day White (Dagwit) (+1) Fluorescent (TL-licht): Daylight (Daglicht) (+2)

  Laten we nu de bovenstaande nachtweergaven vergelijken. Hier worden de werkelijke kleuren redelijk goed weergegeven met AWB, maar heeft de hele foto een groene gloed. Door de modus Fluorescent (TL-licht) te gebruiken, is de groene gloed verdwenen. In de instellingen van Fluorescent (TL-licht) ziet u dat de kleuren warmer worden als de instelling wordt gewijzigd van - in +. Selecteer de instelling op basis van uw voorkeuren of de afbeelding die u wilt vastleggen.

  Afstemming

  U kunt elke instelling voor witbalans verder verfijnen (*). Als u de voorinstellingen voor witbalans afstemt, voegt u uw eigen stijl aan de foto toe.

  (*) Verfijnbare instellingen voor witbalans en het bedieningsscherm verschillen per model.

  De foto rechts is gemaakt door een zweempje blauw toe te voegen aan de AWB -instelling.
  Met de afstemmingsfunctie kunt u kleuren krijgen die u niet kunt bereiken met de voorinstellingen voor witbalans.

  Foto's

  Witbalans: AWB Na afstemming

  Witbalans gebruiken voor fotografische expressie

  Oorspronkelijke moest de witbalansfunctie de witheid aanpassen. Deze aanpassing is echter niet altijd voldoende. Afhankelijk van uw thema en uw persoonlijke voorkeuren, wilt u misschien een warmere of koelere uitstraling voor uw afbeelding. Met de witbalans kunt u dit soort expressie vastleggen. Probeer de verschillende instellingen voor witbalans voor verschillende kleurweergaven.