Basiskennis→ ISO Sensitivity (ISO-gevoeligheid)

  ISO Sensitivity (ISO-gevoeligheid)

  Bij digitale camera's geeft de ISO-gevoeligheid aan in hoeverre het licht dat via de lens komt in de camera wordt versterkt.
  De hoeveelheid licht die in de camera komt, wordt bepaald door het diafragma en de sluitertijd. Deze hoeveelheid licht wordt versterkt om een goed belichte opname te maken. De ISO-gevoeligheid geeft met een getal de versterking aan. ISO200 is bijvoorbeeld twee keer zo gevoelig als ISO100. Dit betekent dat als u de camera instelt op ISO200, u zelfs met de helft van het licht toch beelden kunt vastleggen die net zo helder zijn als bij ISO100.
  In de meeste modi wordt de ISO-gevoeligheid automatisch door de camera bepaald op basis van de opnameomstandigheden. In de modi P/A/S/M kunt deze afhankelijk van uw behoeften ook handmatig instellen.
  Naarmate de gevoeligheid hoger wordt, kunt u zelfs bij weinig licht kortere sluitertijden gebruiken om ruis te verminderen die wordt veroorzaakt door camerabewegingen bij weinig licht of beweging van het onderwerp bij sportopnamen. Omdat het licht echter elektronisch wordt versterkt, leidt fotografie met een hoge ISO-gevoeligheid tot meer ruis (korrel) of scherpteverlies in de foto.

  Foto's

  [1] ISO: 3200 [2] ISO: 800

  De bovenstaande nachtweergaven zijn met de camera in de hand gemaakt met ISO3200 voor [1] en ISO800 voor [2].
  Door een hoge gevoeligheid in te stellen, werd ruis voorkomen, maar ziet het gebouw er in de linkerfoto korrelig uit.