Basiskennis → Autofocusmodus (AF)

  Autofocusmodus (AF)

  Autofocus (AF) is de camerafunctie die automatisch scherpstelt op een onderwerp. De meeste digitale camera's hebben deze functie. Er zijn verschillende AF-methoden en de beschikbare methoden hangen af van het model van uw camera. Gebruik verschillende instellingen afhankelijk van de scène of het onderwerp dat u wilt fotograferen. In de automatische opnamemodi zoals Intelligent AUTO (Intelligente AUTO) of Scene Selection (Scèneselectie) staat de AF-modus vast en kunt u deze niet aanpassen.

  Autofocusmethoden

  In deze sectie leggen we de mogelijke AF-methoden van de α-serie uit.
  De twee belangrijkste AF-methoden zijn AF-S en AF-C die op verschillende manieren scherpstellen als u de sluiterknop half indrukt.

  AF-S (AF voor één opname)

  Als u de sluiterknop half indrukt, wordt autofocus geactiveerd. Zodra het onderwerp scherp in beeld is, wordt de scherpstelling vergrendeld.
  Deze methode is geschikt als u stilstaande onderwerpen zoals landschappen fotografeert of snel iets wilt vastleggen.

  AF-C (continue AF)

  Als u de sluiterknop half ingedrukt houdt, blijft de autofocus actief en stelt continu opnieuw scherp.
  Deze methode is geschikt als u bewegende onderwerpen wilt fotograferen, zoals sporten of treinen.

  AF-A (automatische AF)

  Deze AF-modus is alleen beschikbaar bij camera's met A-bevestiging. Wanneer u de sluiterknop half indrukt, herkent de camera automatisch of het onderwerp beweegt of niet en bepaalt op basis hiervan de juiste AF-modus: AF-S of AF-C.
  Gebruik deze modus om verschillende onderwerpen op hetzelfde moment te fotograferen of om te voorkomen dat de AF-modus handmatig wordt gewijzigd.

  Handmatige scherpstelling (MF)

  Met de functie Handmatige scherpstelling (MF) past de fotograaf zelf, en niet de camera, handmatig de scherpstelling aan.
  Hoewel fotograferen met autofocus (AF) gebruikelijker is bij digitale camera's, is MF effectief wanneer het moeilijk is om scherp te stellen met autofocus, zoals bij macrofotografie.
  In MF kunt u de scherpstelpositie aanpassen door de scherpstelring op de lens te draaien. Raadpleeg de handleiding of het handboek van uw camera voor informatie over hoe u overschakelt naar de MF-modus en voor details over de bediening.

  SEL1855-lens

  Hierboven ziet u de SEL1855-lens die wordt meegeleverd met de NEX-F3. Het rode onderdeel is de scherpstelring. Wanneer u de camera instelt op de MF-modus, stelt u handmatig scherp door aan deze scherpstelring te draaien.

  Foto

  Lens: SAL50M28 / brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 4,0

  De bovenstaande foto is gemaakt met macrolens SAL50M28. De waterdruppel linksvoor is scherp, maar de voor- en achtergrond zijn erg onscherp. Als u nauwkeurig op een klein gebied moet scherpstellen, zoals in dit voorbeeld, raden we MF aan. MF is ook handig als de camera de gewenste scherpstelpositie niet kan vinden met autofocus.

  Focus Magnifier (Vergrootglas voor scherpstelling) en MF Assist (Ondersteuning bij MF)

  Wanneer u met handmatige scherpstelling (MF) fotografeert, kunt u met de functies Focus Magnifier (Vergrootglas voor scherpstelling) en MF Assist (Ondersteuning bij MF) controleren of het onderwerp scherp is. De beschikbaarheid en gedetailleerde werking van deze functies verschilt per cameramodel. Sommige modellen hebben slechts één van deze functies, maar u kunt met die functie het deel van het onderwerp vergroten waarop u wilt scherpstellen zodat u de scherpstelling handmatig kunt afstemmen.
  Raadpleeg de gebruikershandleiding en het handboek van uw model voor meer informatie over de beschikbare functies en details over de instellingen.

  Display

  Kies een vergroting van 4,8× of 9,5×.

  Als u zowel Focus Magnifier (Vergrootglas voor scherpstelling) als MF Assist (Ondersteuning bij MF) toewijst aan knoppen of aanpasbare toetsen, kunt u de tijd van de scherpstelvergroting instellen op [Infinite] (Oneindig). Dit is handig voor macrofotografie en als u een sterrenhemel met een statief wilt fotograferen.

  Display

  Bij macrofotografie de scherpstelling aanpassen met MF Assist (Ondersteuning bij MF) (NEX-7-camera)