Zoom- en prime-lenzen

  Lenzen kunnen worden geclassificeerd als zoom of prime. Bij de eerste is de brandpuntsafstand verstelbaar en bij de tweede is deze vast.

  Elk type heeft verschillende functies.

  Zoomlenzen

  Met een zoomlens kunt u de brandpuntsafstand wijzigen.
  Op een lens van 18 - 135 mm kan de brandpuntsafstand bijvoorbeeld worden ingesteld op een afstand tussen 18 mm en 135 mm. Terwijl u dezelfde afstand tot onderwerpen behoudt, kunt u opnamen maken met vele verschillende beeldhoeken.

  Foto
  18 mm
  Foto
  135 mm

  F-getallen

  Bij sommige lenzen varieert het F-getal per zoompositie en bij andere niet. U kunt het aan de naam van de lens zien, bijvoorbeeld F4.5 - 5.6 of F2.8.

  Bij de lens SEL70300G (FE 70 - 300 mm F4.5 - 5.6 G OSS) loopt het F-getal van 4.5 bij een brandpuntsafstand van 70 mm tot 5.6 bij 300 mm.

  Daarentegen geldt voor de lens SEL1655G (E 16 - 55 mm F2.8 G) dat het F-getal 2.8 is bij alle brandpuntsafstanden.

  Zoom met sterke vergroting

  Groothoekzoomlenzen hebben een groothoekbereik, standaardzoomlenzen hebben een standaard hoekbereik en telezoomlenzen hebben een telefotobereik.
  Zoomlenzen met een breed bereik van groothoek tot telefoto, zoals de SEL18135 (E 18 - 135 mm F3.5 - 5.6 OSS), worden aangeduid als zoomlenzen met een sterke vergroting. Deze zijn handig omdat u met één lens opnamen kunt maken met veel beeldhoeken.

  Powerzoomlenzen

  Powerzoomlenzen onderscheiden zich door modelnummers die beginnen met SELP, zoals SELP18105G (E PZ 18 - 105 mm F4 G OSS). Deze lenzen zijn uitgerust met een zoomhendel voor een vloeiende zoom.

  Scènes en onderwerpen om lenzen te proberen

  Als u weinig mee wilt nemen op reis, is het handig om met één lens vanuit verschillende beeldhoeken opnamen te kunnen maken. Deze lenzen worden ook aanbevolen in situaties waarin het moeilijk is om te bewegen tijdens het fotograferen, zoals bij het vastleggen van vuurwerk of sportevenementen.

  Reizen
  Foto
  Vuurwerk
  Foto
  Kersenbloesems
  Foto
  Sport
  Foto
  Treinen
  Foto

  Prime-lenzen

  Prime-lenzen hebben een vaste brandpuntsafstand. Een voorbeeld hiervan is een macrolens.
  Er zijn veel snelle lenzen (klein F-getal) beschikbaar en u kunt genieten van het fotograferen met de prachtige bokeh ervan. Omdat snelle lenzen meer licht kunnen binnenlaten, kunt u binnenshuis of bij omstandigheden met weinig licht opnamen maken met minder camerabewegingen en beeldruis.

  In tegenstelling tot zoomlenzen moet u bij prime-lenzen onderwerpen benaderen of de afstand juist vergroten om de compositie te veranderen. Daarom zijn ze een goede keuze voor beginners die een betere fotograaf willen worden. Zo krijgt u de basisbeginselen te pakken, zoals het vinden van de juiste afstand tot onderwerpen of het routinematig afwegen hoe u opnamen het beste in een frame kunt plaatsen en samenstellen.

  Foto

  Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 2.0 / sluitertijd: 1/1250 sec

  Gemaakt met een prime-lens. Kleine F-getallen kunnen worden ingesteld om achtergronden sterk te vervagen en onderwerpen te laten opvallen.

  Scènes en onderwerpen om lenzen te proberen

  Aanbevolen voor foto's die zijn verbeterd met bokeh, zoals bloemen of verlichte evenementen, en voor het maken van opnamen van voedsel of andere onderwerpen binnenshuis.

  Verlichte evenementen
  Foto
  Portretten
  Foto
  Bloemen
  Foto
  Voedsel
  Foto
  Huisdieren
  Foto