Android is nog beter geworden.
    Maak kennis met Android™ 12

Android heeft onlangs zijn jaarlijkse update gelanceerd met een nieuwe versie genaamd Android 12. Een nieuwe Android-versie is altijd groot nieuws. U gaat de nieuwe functies en verbeteringen van Android 12 geweldig vinden.

Met Android 12 kunt u nu scrollende screenshots maken. Bedien uw Xperia-apparaat met slechts één hand in de nieuwe éénhandige modus. Gebruik de functie om het scherm te dimmen en prettiger te kunnen kijken in een donkere omgeving. Gebruik Nearby Share (Delen in de buurt) voor eenvoudig delen van Wi-Fi. Wat nog meer?

Android 12 beschermt uw privacy meer dan ooit tevoren met nieuwe functies genaamd Mic/Camera Indicator (Microfoon-/camera-indicator) en Approximate Location (Locatie bij benadering).

We laten u hier enkele interessante nieuwe functies van Android 12 zien. Neem dus een korte pauze en bekijk de onderstaande artikelen.

Alles op de pagina vastleggen

Een van de grootste verbeteringen in Android 12 is zeker de functie Scrolling Screenshots (Scrollende screenshots). Hier hebt u lang op moeten wachten. Hiermee kunt u schermafbeeldingen van pagina's maken terwijl u scrolt op uw Xperia-apparaat. Nadat u een schermafbeelding hebt gemaakt, verschijnt 'Capture more' (Meer vastleggen) op het scherm. U kunt ervoor kiezen om zoveel inhoud op de pagina vast te leggen als u wilt en op te slaan als één afbeelding.

Probeert u wel eens meerdere schermafbeeldingen te maken van een pagina waar u doorheen kunt scrollen? Van verschillende delen van de pagina, sectie per sectie? Met Android 12 is dat voorgoed verleden tijd.

Bediening met één hand

Stel dat u een kopje koffie in de ene hand hebt en uw Xperia-apparaat met de andere wilt gebruiken. De éénhandige modus van Android 12 kan u daarbij helpen.

In deze modus schuift Android 12 het hele scherm naar beneden zodat alles binnen het bereik van uw duim komt en u uw hand niet hoeft uit te strekken. Gebruik uw Xperia-apparaat eenvoudig met één hand. U hoeft dus niet meer te wachten tot u bijvoorbeeld klaar bent met het drinken van uw koffie.

Met deze modus gaat uw Xperia-apparaat nog beter samen met uw dagelijkse activiteiten.

Gedimd licht om uw ogen te beschermen

Zelfs als u uw Xperia-apparaat instelt op de laagste helderheidsinstelling, kunt u het gevoel hebben dat het nog steeds te helder is voor bepaalde situaties in uw dagelijks leven. Android 12 heeft een nieuwe functie met de naam Extra Dim (Extra dimmen) ontwikkeld, waarmee u het scherm kunt instellen op een helderheidsniveau dat nog meer gedimd is dan de laagste helderheidsinstelling op uw apparaat.

Ligt u bijvoorbeeld wel eens 's avonds in bed terwijl u met een vriend wilt chatten op uw Xperia-apparaat zonder het licht aan te doen? Dan is dit perfect voor u.

U kunt ook een sneltoets voor deze functie aan uw scherm toevoegen of een Extra Dim-pictogram aan het menu Quick Settings (Snelle instellingen).

Welke apps hebben toegang tot uw microfoon en camera?

Vraagt u zich wel eens af welke soorten apps toegang hebben tot de microfoon of de camera op uw Xperia-apparaat? En of uw persoonlijke gegevens worden gestolen? Helaas kan er in deze digitale tijden van alles gebeuren. Natuurlijk zijn dit dingen die we willen voorkomen, toch?

Deze keer introduceert Android 12 een nieuwe functie genaamd Mic/Camera Indicator (Microfoon-/camera-indicator) om uw privacy te beschermen. Er is een microfoon- of camerapictogram zichtbaar in de rechterbovenhoek van het scherm wanneer een app toegang heeft tot uw microfoon of camera. U kunt deze indicatoren altijd controleren in de lijst met meldingen. Als de aan de app verleende toegangsrechten niet zijn wat u wilde, kunt u die rechten altijd intrekken.

Dankzij deze nieuwe functie is uw persoonlijke informatie nu veiliger dan ooit.

Locatie bij benadering

U wilt een onbekende waarschijnlijk niet vertellen waar u zich precies bevindt. Maar wat als u een app opent en deze toestemming vraagt om toegang te krijgen tot uw locatiegegevens? Hoe vaak hebt u zich ongemakkelijk gevoeld door deze vraag?

Om uw privacy nog beter te beschermen heeft Android 12 de functie Approximate Location (Locatie bij benadering) geïmplementeerd. Dit geeft u de keuze om uw exacte locatie of een locatie bij benadering te geven aan een app die om uw locatie vraagt.

U hoeft zich dus nergens zorgen over te maken, zelfs niet als u apps gebruikt die om uw locatie vragen!

Wi-Fi delen via Nearby Share (Delen in de buurt)

We zijn altijd op zoek naar meer opties voor de functies van uw Xperia-apparaat. Dit geldt zelfs voor het delen van Wi-Fi-netwerken.

Android 10 introduceerde het gebruik van een QR-code om een Wi-Fi-netwerk te delen. Nu voegt Android 12 een andere optie toe om een Wi-Fi-netwerk te delen met de functie Nearby Share (Delen in de buurt).

Uw Xperia-apparaat gaat bijvoorbeeld op zoek naar het apparaat van uw vriend. Zodra uw vriend het verzoek om informatie te delen accepteert, zijn jullie klaar.

U hoeft dus geen tergend lange wachtwoorden meer in te typen. Makkelijk, toch?

Let op dat die artikel geen specifieke productinformatie bevat. De beschreven functies en kenmerken kunnen afwijken, afhankelijk van uw apparaat en/of softwareversie.

*Android en Google Play zijn handelsmerken van Google LLC.