Artikel-ID : S700024426 / Laatst gewijzigd : 12-07-2018

Mijn computer toont minder ruimte op de vaste schijf dan verwacht

  Dit artikel legt uit waarom het besturingssysteem meestal een kleinere omvang van de vaste schijf aangeeft dan de in de specificaties van de computer vermelde omvang.

  moeilijkheidsgraad Moeilijkheidsgraad:
  Zeer gemakkelijk
  benodigde tijd Benodigde tijd:
  niet van toepassing

  Elk verschil in capaciteit dat u waarneemt is het gevolg van verschillende factoren:

  1. Meetverschillen

   De fabrikanten van vaste schijven geven de opslagcapaciteit vaak op in decimale eenheden, zoals 1 terabyte (afgekort tot 1TB). Tera staat voor biljoen, zodat de schijf een capaciteit van 10^12 of 1.000.000,000.000 byte heeft.

   Besturingssystemen zoals Microsoft Windows gebruiken het binaire systeem maar hanteren nog altijd de wetenschappelijke decimale termen om de omvang te beschrijven. Volgens het besturingssysteem is 1 terabyte (afgekort als 1TB) gelijk aan 2^40 of 1.099.511.627.776 byte.

   De binaire opslagcapaciteit die het besturingssysteem opgeeft, is meestal ongeveer 10% kleiner dan de in de specificaties vermelde decimale capaciteit.

  2. Verborgen partities

   Afhankelijk van het tijdstip waarop uw VAIO werd geproduceerd en het besturingssysteem dat erop geïnstalleerd is, zal de vaste schijf een of twee verborgen partities bevatten:

   1. VAIO-herstelpartitie:
    Ze geeft u de mogelijkheid om uw VAIO te herstellen in de staat waarin hij werd geleverd. Meestal neemt ze 5 tot 15 GB schijfruimte in beslag. Als u deze partitie wilt verwijderen, moet u herstelschijven branden en ze vervolgens gebruiken om de VAIO weer in de oorspronkelijke staat te herstellen. Tijdens dit herstel kunt u ervoor kiezen om geen herstelpartitie aan te maken. Raadpleeg voor details de  Herstelgids bij de documentatie van uw VAIO.

   2. Door het systeem gereserveerde partitie
    Windows 7 maakt automatisch een verborgen partitie van 100 MB aan om opstartgegevens van Windows en informatie voor BitLocker te bewaren. U mag deze partitie niet verwijderen.

   Als u Schijfbeheer (Start - Uitvoeren - Diskmgmt.msc) uitvoert, ziet u meer details over de schijven en volumes van uw VAIO.