Artikel-ID : 00225471 / Laatst gewijzigd : 10-04-2019

DV- of Digital8-video vastleggen op computers met Windows 7 of 8 met behulp van Windows Live Movie Maker

Als u graag DV/D8-video wilt overzetten op Windows 7-computers, kunt u dit doen met behulp van Windows Live Photo Gallery. Nadat de video's zijn vastgelegd op de computer, kunt u ze bewerken in Windows Live Movie Maker om nieuwe films te maken en op te slaan die u kunt delen met vrienden en familie.

Belangrijke opmerkingen

1. Windows Movie Maker wordt niet standaard bij Windows 7 geleverd, maar u kunt het programma gratis downloaden via de website van Windows Live Essentials.
    2. Video kan niet rechtstreeks worden geïmporteerd vanaf een analoge camcorder (zoals Video8 / Hi8) wanneer u Windows Live Photo Gallery gebruikt. Om dit te kunnen doen, moet een analoog opnamestation op uw computer zijn geïnstalleerd. Een analoog opnamestation is hardware die analoge audio- en video-inhoud van een externe bron converteert naar een digitale indeling die door een computer kan worden geïmporteerd. Houd er rekening mee dat Sony een dergelijke kaart voor het vastleggen van analoge gegevens niet aanbiedt. Probeer deze hardware daarom bij een andere fabrikant te verkrijgen.

Wat u nodig hebt

Voordat u aan de slag gaat, vindt u hier een lijst met dingen die u nodig hebt:
    • Een computer die op Windows 7 of Windows Vista draait
    • Windows Live Photo Gallery en Windows Live Movie Maker
    • Windows Live Movie Maker en Windows Live Photo Gallery maken deel uit van Windows Live Essentials, die u gratis kunt downloaden via de website van Windows Live Essentials.
    • Een DV- of D8-camcorder.
    • Een FireWire-kabel (FireWire wordt ook wel IEEE 1394 of i.LINK genoemd).
    • Een FireWire-poort op uw computer.

Indien de computer niet standaard is uitgerust met een IEEE 1394-poort, zijn er verschillende oplossingen in de handel verkrijgbaar om een poort aan de computer toe te voegen in de vorm van PCI-uitbreidingskaarten (bij desktop-pc's) of PCMCIA-kaarten (voor laptops die zijn uitgerust met een PCMCIA-uitbreidingssleuf).

Stap 1: sluit de DV-/D8-camcorder aan op uw computer

Om uw DV-/D8-camcorder aan te sluiten op de computer, hebt u een FireWire-kabel nodig.
    FireWire-kabels worden ook wel IEEE 1394- of i.LINK-kabels genoemd

OPMERKING: Er bestaan twee verschillende FireWire-aansluitingen: 6-pins en 4-pins. Op camcorders wordt altijd de 4-pins versie gebruikt, maar op computers kunnen beide typen worden gebruikt. Controleer daarom welk type aansluiting op de computer zit en schaf de juiste FireWire-kabel aan (4-pins naar 4-pins of 4-pins naar 6-pins, al naargelang de aansluiting op de computer).

Een DV-/D8-camcorder aansluiten op een computer met behulp van een FireWire-verbinding
    1. Zet uw DV-/D8-camcorder uit.
    2. Stop de FireWire-aansluiting aan het ene uiteinde van de FireWire-kabel in de bijbehorende poort op uw DV-/D8-camcorder.
    3. Stop de FireWire-aansluiting aan het andere uiteinde in de FireWire-poort op uw computer.

Stap 2: stuurprogramma voor IEEE 1394 (FireWire) wisselen

Nu de camcorder is aangesloten, dient u te controleren of Windows 7 de juiste driver heeft geselecteerd als stuurprogramma voor IEEE 1394.
    Windows 7 kent twee stuurprogramma's voor IEEE 1394: een nieuwe en een oude. Voor het vastleggen van video moet het oude stuurprogramma worden gebruikt. Daarom dient u waarschijnlijk het nieuwe 1394-stuurprogramma te vervangen door het oude stuurprogramma dat bij Windows 7 wordt geleverd.

Hieronder vindt u stap voor stap instructies om het oude stuurprogramma te installeren:

1. Klik op Start
    2. Klik vervolgens op Configuratiescherm
    3. Klik op Apparaatbeheer
      OPMERKING: Als u Apparaatbeheer niet in de lijst ziet staan, klikt u op Weergeven op: Categorie rechtsboven in het venster van het Configuratiescherm. Klik vervolgens op Grote pictogrammen. U zou nu een lijst met items in het Configuratiescherm moeten zien. Klik op Apparaatbeheer.
    4. Zoek in de lijst in Apparaatbeheer naar IEEE 1394 Bus Host Controllers en dubbelklik erop.
      1394 OHCI Compliant Host Controller of iets vergelijkbaars zou moeten worden weergegeven
      OPMERKING: Als er (oude versie) achter staat, is het juiste stuurprogramma reeds geïnstalleerd en kunt u het scherm gewoon sluiten.
    5. Dubbelklik op de 1394 OHCI Compliant Host Controller
      Er wordt een pop-upscherm weergegeven met de eigenschappen voor de 1394 OHCI Compliant Host Controller
    6. Klik op het tabblad Stuurprogramma. Kijk onder in het venster en klik op Bijwerken
    7. Selecteer Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken en selecteer vervolgens Ik wil kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma's op mijn computer. Daarmee wordt een lijst met stuurprogramma's geopend.
    8. Klik op 1394 OHCI Compliant Host Controller (oude versie) en klik daarna op Volgende
      OPMERKING: Het is belangrijk dat u het stuurprogramma selecteert waar (oude versie) achter staat.
      Zodra de 1394 OHCI Compliant Host Controller (oude versie) is geïnstalleerd, meldt Windows dat het stuurprogramma is bijgewerkt.
    9. Klik op de knop Sluiten en sluit alle andere open vensters.
    10. Start uw computer opnieuw op.
    U kunt nu video importeren via de FireWire-poort op uw computer.

BELANGRIJK: Als u nog steeds problemen ondervindt bij het importeren van video nadat u het FireWire-stuurprogramma op (oude versie) hebt gezet, is dat mogelijk te wijten aan een hardwareprobleem. Het kan om een hardwareprobleem met de FireWire-poort zelf op de camcorder of op de computer gaan, of er is een defecte FireWire-kabel.

Stap 3: importeer de video naar uw computer

Nu alles is aangesloten, kunt u video beginnen importeren vanaf uw DV- of D8-camcorder.
    Video importeren naar uw computer
    1. Zet de camcorder AAN en plaats de videotape die u wilt opnemen.
    2. Selecteer de afspeelstand op uw camcorder.
    3. Voer een van de volgende handelingen uit:
      • Als het dialoogvenster Automatisch afspelen verschijnt nadat u de camcorder aanzet, klikt u op Video importeren met Windows Live Photo Gallery.
      • Als in plaats daarvan Video importeren wordt geopend, gaat u naar de volgende stap.
    4. Op de pagina Video importeren doet u als volgt en daarna klikt u op Volgende:
      • Typ in het vak Naam een naam voor het nieuwe videobestand.
      • Klik op Gedeelten van de video selecteren voor importeren.
    5. Gebruik de bedieningselementen op de camcorder (of de afstandsbediening van de camcorder) om de tape naar het gedeelte te spoelen waar u het importeren van de video wilt starten. Druk vervolgens op PLAY (Afspelen) om de tape af te spelen.
    6. Op de pagina Use the camcorder controls to find the scene you want, and click Import (Gebruik de besturingselementen van de camcorder om de gewenste scène te vinden en klik op Importeren) klikt u op Importeren.
    7. Wanneer u wilt stoppen met het importeren van video, klikt u op Stoppen.
    8. Herhaal stap 5 tot en met 7 voor elk gedeelte van de videotape dat u wilt importeren.
    9. Wanneer u klaar bent met het importeren van video, klikt u op Voltooien.
      De geïmporteerde video wordt opgeslagen als één videobestand op uw computer en verschijnt in Windows Live Photo Gallery.
    10. Om de video in Windows Live Movie Maker toe te voegen zodat u deze kunt gaan bewerken, klikt u in Windows Live Photo Gallery op het videobestand, klikt u op Maken en vervolgens op Film.
    OPMERKING: U kunt video ook rechtstreeks vanuit Windows Live Movie Maker importeren zonder Windows Live Photo Gallery. Zodra u alles hebt aangesloten, klikt u in Windows Live Movie Maker op de knop Movie Maker. Klik vervolgens op Importeren vanaf apparaat om te beginnen.

BELANGRIJK: Af en toe (bijvoorbeeld na de installatie van sommige updates) schakelt Windows 7 terug naar het oorspronkelijke stuurprogramma voor de 1394 OHCI Compliant Host Controller. Merkt u dat het FireWire-apparaat traag werkt en/of niet langer wordt herkend, herhaal dan gewoon bovenstaande stappen en installeer de oude versie van het stuurprogramma opnieuw.