Artikel-ID : 00109298 / Laatst gewijzigd : 13-11-2017Afdrukken

Wat voor invloed heeft sluitertijd op waas door beweging?

Hoe sluitertijd invloed kan hebben op waas door beweging.

  Een snellere sluitertijd zoals 1/250 seconde of korter gebruiken, is erg goed om snel bewegende onderwerpen vast te leggen met geen of zo weinig mogelijk waas. Dit kan een foto opleveren waarin de tijd lijkt te zijn stilgezet, zonder een van de wazige effecten die vaak bij bewegende onderwerpen optreden.

  Sluitertijden zoals 1/60 seconde en langer zorgen voor een wazig effect. Als u een foto wilt maken met een lange sluitertijd, kunt u het beste de camera op een statief plaatsen en beeldstabilisatie gebruiken (zoals SteadyShot-technologie) om de kans op onbedoelde camerabeweging te beperken. In een aantal situaties is bewegingswaas juist gewenst en kan dit zorgen voor bijzonder artistieke foto's.

    /support/attachments/386740/png61200.png

  • De foto links is genomen met een korte sluitertijd.
  • De foto rechts is genomen met een lange sluitertijd.

  BELANGRIJK: Er moet voldoende licht aanwezig zijn wanneer u korte sluitertijden gebruikt. Omdat de sluiter minder lang openstaat, wordt de hoeveelheid licht die in de camera terechtkomt, beperkt. Lange sluitertijden hebben minder licht nodig. Doordat de sluiter van de camera langer openstaat, kan er namelijk meer licht in de camera komen.

  OPMERKING:  Sluitertijd, diafragma en ISO werken allemaal samen om de belichting te beïnvloeden, door te regelen hoeveel licht de camera binnendringt.