Artikel-ID : 00067868 / Laatst gewijzigd : 30-03-2021Afdrukken

Wat is de scherptediepte?

  De scherptediepte (Dept of Field, DOF) is het gebied van een foto dat scherp is. Als het onderwerp scherp is maar de voor- of achtergrond onscherp, zeggen we dat de foto een kleine scherptediepte heeft. Als de hele foto scherp is, inclusief de voor- en achtergrond, zeggen we dat de foto een grote scherptediepte heeft. De scherptediepte wordt bepaald door de afstand tussen de camera en het onderwerp en door het diafragma (f-stop) en de brandpuntsafstand van de lens.

  Afstand:Als u de camera dichter bij het onderwerp brengt, kunnen de achtergrond en de voorgrond van de foto onscherp worden en hebt u een kleine scherptediepte. Als u de camera verder van het onderwerp verwijdert, krijgt u het omgekeerde effect en wordt de volledige foto scherp. Dit is een grote scherptediepte.

  Diafragma:Verschillende f-stop instellingen van het diafragma geven verschillende gradaties van onscherpte. Een groot diafragma (aangegeven door een laag f-stop nummer) geeft een kleine scherptediepte, zodat het onderwerp scherp is en de voorgrond/achtergrond onscherp zijn. Dat is handig als u portretten schiet of een macrolens gebruikt en de aandacht op uw onderwerp wilt vestigen. Een klein diafragma (een hoog f-stop nummer) geeft een grote scherptediepte, zodat de volledige foto scherp is. Dat is handig als u landschappen fotografeert of met een groothoeklens werkt.

  Brandpuntsafstand:De brandpuntsafstand van de lens is een andere belangrijke factor voor de scherptediepte. Een grotere brandpuntsafstand geeft een kleine scherptediepte. Omgekeerd geeft een kleinere brandpuntsafstand een grote scherptediepte. Zelfs met dezelfde instelling van het diafragma zal met een brandpuntsafstand van 70 mm gemaakte foto er heel anders uitzien dan een met een brandpuntsafstand van 300 mm gemaakte foto.

  Voorbeeld van een kleine scherptediepte  Voorbeeld van een grote scherptediepte

  BELANGRIJK De scherptediepte kan sterk variëren volgens de grootte van de sensor van de camera. De meeste eenvoudige compacte camera's hebben een zeer kleine sensor en kunnen geen kleine scherptediepte bereiken.

  OPMERKING:  De onscherpte die in deze oplossing wordt bedoeld, houdt geen verband met wazigheid door een beweging van het onderwerp.