Artikel-ID : 00109315 / Laatst gewijzigd : 12-07-2018Afdrukken

Hoe voorkom ik dat foto's onscherp zijn?

  Basistechnieken voor betere beelden.


  Succesvol scherpstellen op een onderwerp

  Wanneer u de sluiterknop half indrukt, past de camera de scherpstelling automatisch aan (Auto Focus, automatische scherpstelling).
  OPMERKING: Druk de sluiterknop niet verder dan halverwege in, zodat de automatische scherpstelling kan worden geactiveerd.

  Druk de sluiterknop niet meteen helemaal in. Druk de sluiterknop half in. De AE/A-vergrendeling knippert en piept. Druk vervolgens de sluiterknop helemaal in.
   Druk niet op de sluiter  Druk de sluiter half in  AE/A-vergrendelingslampje  Druk op de sluiter

  Wanneer u probeert om een onderwerp vast te leggen waarop moeilijk kan worden vastgesteld, gaat het AE/AF-vergrendelingslampje langzamer knipperen. Daarnaast is er geen pieptoon te horen die aangeeft dat AE is vergrendeld.

  De functie Auto Focus (automatische scherpstelling) werkt mogelijk niet optimaal onder de volgende omstandigheden. Laat in dergelijke gevallen de sluiterknop los, breng het onderwerp in beeld en stel nogmaals scherp.

  • Wanneer het onderwerp zich ver van de camera en in een donkere omgeving bevindt.
  • Er is weinig contrast tussen het onderwerp en de achtergrond.
  • Het onderwerp wordt gezien door glas, zoals een venster.
  • Een snel bewegend onderwerp.
  • Het onderwerp weerkaatst of heeft een glanzende afwerking, zoals een spiegel of een glimmende behuizing.
  • Een knipperend onderwerp.
  • Een onderwerp dat van achteren wordt belicht.


  Tips om waas te voorkomen

  De twee meest voorkomende redenen voor onscherpe foto's worden camerabeweging of wazige onderwerpen genoemd.

  Camerabeweging
  Als de camera per ongeluk wordt bewogen wanneer de foto wordt gemaakt, kan dit wazige beelden veroorzaken. Dit gebeurt vooral wanneer de foto wordt gemaakt in een situatie met weinig licht.
  In dit geval wordt aanbevolen om een statief te gebruiken of de camera op een vlakke ondergrond te plaatsen, om de camera stil te houden.

   Camerabeweging voor  Pijl  Camerabeweging na

   

  Wazig onderwerp
  De camera staat goed stil, maar het onderwerp beweegt tijdens de belichting. Daarom lijkt het onderwerp wazig wanneer de sluiterknop wordt ingedrukt.
  Selecteer een hogere ISO-gevoeligheid om de sluitertijd sneller te maken en druk op de sluiterknop voordat het onderwerp beweegt.

  Wazig onderwerp voor  Pijl Wazig onderwerp na 

  OPMERKING: Camerabewegingen en wazige onderwerpen doen zich vaak voor bij omstandigheden met weinig licht of lange sluitertijden, zoals in de standen Twilight (Schemering) of Twilight Portrait (Schemerportret). Maak in dat geval de opname met de bovenstaande tips in het achterhoofd.