Hoe kunt u uw camera en lenzen reinigen en onderhouden?

Ik zie vlekjes/stof op de beelden die ik met mijn camera heb genomen
Het meest voorkomende probleem bij digitale camera's is de aanwezigheid van stof op de sensor van de camera. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor uw foto's, omdat deze diffuse, donkere vlekjes zichtbaar kunnen zijn op de lichte delen van het beeld. In de meeste gevallen zijn ze zichtbaar in de blauwe lucht, zoals het onderstaande voorbeeld toont.Soms wordt ten onrechte gedacht dat de vlekjes op de foto's afkomstig zijn van stof op de transparante spiegel (Translucent Mirror), de elektronische zoeker of de lens. Stof op de spiegel of de zoeker heeft geen enkel effect op de kwaliteit van de uiteindelijke foto. Normale stofdeeltjes in de lens zijn te klein en te ver van het scherpstelpunt om zichtbaar te zijn op uw foto's.
Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen om stof op de sensor of de transparante spiegel te vermijden?

U kunt niet helemaal voorkomen dat stof de camera binnenkomt, maar er zijn veel kleine tips die het risico aanzienlijk verminderen.

 1. Schakel de camera uit voor u de lens vervangt. Dat vermindert de statische lading op de sensor en verlaagt het risico dat stof wordt aangetrokken.
 2. Zorg dat de buitenkant van het achterste lenselement schoon en stofvrij is voor u het aan de camera bevestigt. Gebruik een blaasbalgje om stof en vooral andere deeltjes die krassen op het glas kunnen veroorzaken weg te blazen. Daarna kunt u, indien nodig, een droge doek van microvezel gebruiken.
 3. Laat de camera geen lange periode met de lensvatting open liggen. Wanneer u een lens verwijdert, plaatst u de lensvattingdop op de camera of vervangt u de lens onmiddellijk.
 4. Vervang lenzen, indien mogelijk, enkel in een droge omgeving zonder stof of zand.
 5. Wanneer u de lens vervangt, houdt u de lensvatting omlaag gericht om te voorkomen dat stof neerdwarrelt in de camera.
 6. Zorg dat de achterste lensdop en de dop van de camerabehuizing schoon en stofvrij zijn. Wanneer een lens aan de camera is bevestigd, kunt u de achterste lensdop bevestigen aan de dop van de camerabehuizing. Zo voorkomt u dat de doppen stof of vuil verzamelen, vooral wanneer u de dop in een cameratas bijhoudt.
 7. Houd uw cameratas schoon. Het zal u verbazen hoeveel vuil en stof zich na een tijdje in uw tas verzamelen. Maak uw tas helemaal leeg en gebruik een stofzuiger om stof en vuil te verwijderen. Zorg dat u alle kleine onderdelen zoals geheugenkaarten, de hoes van de accessoireschoen enz. uit uw tas neemt voor u de stofzuiger gebruikt.
Wat kan ik doen wanneer ik stof op mijn beelden zie?

SLT-camera's zijn uitgerust met een twee-staps stofpreventiefunctie.

 1. Antistatische coating op het optische low-pass filter
 2. Sensortrilfunctie om lichte stofdeeltjes die zich los op het low-pass filter hebben gevestigd af te schudden. (De SLT-modellen die vanaf zomer 2011 uitgebracht zijn (SLT-A77 en latere modellen) zijn uitgerust met een effectievere ultrasound trilfunctie om stof af te schudden dan de oudere modellen.)

Telkens wanneer de camera wordt uitgeschakeld vibreert de sensor. U kunt de sensortrilfunctie ook activeren in het menu, indien nodig. Aangezien de ingebouwde stofpreventiefunctie automatisch wordt geactiveerd telkens wanneer u de camera uitschakelt, is stof dat zichtbaar was op eerder gemaakte beelden mogelijk al verdwenen. Bovendien zijn normale stofdeeltjes erg klein en moeilijk zichtbaar met het blote oog wanneer u naar de sensor kijkt.

De camerasensor reinigen (meer bepaald het optische low-pass filter voor de sensor)

Sony kan slechts één reinigingsmethode door de klanten goedkeuren, namelijk het gebruik van een handmatige, rubberen luchtblazer (blaasbalgje)*. Andere methoden kunnen de sensor beschadigen, met name het optische low-pass filter voor de sensor, en de garantie van de camera doen vervallen.

Om het optische low-pass filter voor de camera te reinigen, gaat u als volgt te werk:

 1. Schakel de camera uit, zodat de sensortrilfunctie automatisch wordt geactiveerd om los stof af te schudden.
 2. Verwijder de lens. Nu kunt u de "Translucent Mirror" zien, die de beeldsensor blokkeert. Gebruik de rubberen luchtblazer om stof dat zich op de transparante spiegel heeft gevestigd voorzichtig weg te blazen, maar zorg dat u hem nooit aanraakt.
 3. Om de sensor te bereiken, moet de spiegel opengeklapt zijn. Druk voorzichtig met uw vingers op het grendeltje van de spiegel om de spiegel omhoog te klappen.

  Zorg dat u het oppervlak van de transparante spiegel niet aanraakt! De spiegel van deze camera is gemaakt van transparante folie. Door de spiegel aan te raken, kunt u hem vuil maken of vervormen, wat de beeldkwaliteit of de cameraprestaties aantast.
 4. Houd de camera met de lens naar beneden gericht, plaats de tip van de blazer net in de lensvatting van de camera en blaas een paar keer. Dit zal de typische stofdeeltjes op uw sensor losmaken en uit de camera blazen.
 5. Als u klaar bent duwt u de spiegel voorzichtig terug in zijn normale positie met uw vingers, tot u een "klikgeluid" hoort. Nogmaals, zorg dat u enkel de rand van de spiegel aanraakt, niet het spiegeloppervlak zelf.

*Handmatige rubberen luchtblazer/blaasbalgje: Er zijn veel fabrikanten die handmatige blazers aanbieden. Deze kunnen sterk verschillen in prijs en kwaliteit. Goede rubberen blazers zijn uitgerust met vervangbare luchtfilters die voorkomen dat er meer stof in de camerabehuizing wordt geblazen. Een rubberen luchtblazer is een essentieel onderdeel van de fotografische apparatuur en zal in de meeste gevallen snel goede resultaten opleveren.

Opmerking: Gebruik nooit luchtspray om de sensor te reinigen! De druk kan te hoog zijn en schade veroorzaken. Kleine druppeltjes agressieve vloeistof kunnen de low-pass filter of de transparante spiegel per ongeluk bereiken en ernstige schade veroorzaken.

Stof op de transparante spiegel

De transparante spiegel is een erg gevoelig onderdeel van de camera.

De spiegel van deze camera is gemaakt van transparante folie. Door de spiegel aan te raken kunt u hem vuil maken of vervormen, wat de beeldkwaliteit of de cameraprestaties aantast. De doorzichtige folie is ook zeer gevoelig voor krassen.

Probeer nooit vuil, stof of vet van de SLT-spiegel te wrijven en gebruik nooit reinigingsvloeistoffen. Dit zal de transparante spiegel beschadigen. Schade veroorzaakt door direct contact met de transparante folie wordt niet door de garantie gedekt.

Om de SLT-spiegel schoon te houden en de optimale werking van de camera te garanderen, moet u regelmatig een rubberen luchtblazer* gebruiken om te vermijden dat het stof zich opstapelt. Reinig de buitenkant van het achterste lenselement voor u de lens vervangt. Dit is vooral belangrijk voor u de camera gebruikt in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid of condensatiegevaar. De combinatie van stof op de SLT-spiegel en vochtigheid/condensatie kan ervoor zorgen dat het stof zich aan de spiegel hecht.

*Handmatige rubberen luchtblazer/blaasbalgje: Er zijn veel fabrikanten die handmatige blazers aanbieden. Deze kunnen sterk verschillen in prijs en kwaliteit. Goede rubberen blazers zijn uitgerust met vervangbare luchtfilters die voorkomen dat er meer stof in de camerabehuizing wordt geblazen. Een rubberen luchtblazer is een essentieel onderdeel van de fotografische apparatuur en zal in de meeste gevallen snel goede resultaten opleveren.

Opmerking: Gebruik nooit luchtsprays! De druk kan te hoog zijn en schade veroorzaken. Kleine druppeltjes agressieve vloeistof kunnen de transparante spiegel per ongeluk bereiken en ernstige schade veroorzaken.

Stof in de lens

Stof in de lens is een normaal verschijnsel, en niets om u zorgen over te maken. In vergelijking met stof op de sensor, is stof in de lens niet zichtbaar op uw beelden. Dus als u stof in uw lens ziet (beter zichtbaar met het blote oog dan stof op de sensor) kunt u foto's blijven maken!

In lenzen moet een bepaalde luchtstroom mogelijk zijn, omdat de lenselementen bij het focussen en/of zoomen voortdurend bewegen. Als de lenzen volledig afgesloten zouden zijn, zouden de lenselementen slechts een beetje kunnen bewegen en vervolgens teruggeduwd worden door de luchtdruk.

Zelfs wanneer een lens volledig nieuw is, kan er al een kleine hoeveelheid stof in de lens zitten. Dit is geen defect. Lenzen worden zorgvuldig vervaardigd in een zeer schone omgeving, maar ze kunnen niet 100% stofvrij zijn.

Hoe kunt u uw camerabehuizing en lenzen reinigen?

Het reinigen van uw camerabehuizing en lenzen is van essentieel belang om uw apparatuur in goede staat te houden, maar het is ook een delicate procedure. De beste manier om ze in goede staat te houden, is daarom ze met zorg te behandelen:

Plaats de lensdop altijd op de lens wanneer u ze niet gebruikt.
Bewaar uw lenzen in een beschermende draagtas voor lenzen.
Transporteer uw camera-apparatuur in een geschikte draagtas.

U kunt hier accessoires vinden.

Er kan enige vorm van condensatie optreden als u zich in zeer vochtige omgeving bevindt of als u zich verplaatst van een koude naar een warme omgeving. Door deze condensatie kunnen sommige metalen onderdelen in de camerabehuizing beginnen te roesten, wat storingen kan veroorzaken. Er kan op deze manier ook schimmel ontstaan, die uw apparatuur beschadigt. Om deze risico's te beperken, is het raadzaam zakjes silicagel te bewaren in uw draagtas. De silicagel zal helpen het vocht te absorberen.

Bij het gebruiken van uw apparatuur kunnen er stof- en andere vaste deeltjes vast komen te zitten in uw camerabehuizing en op uw lenzen. Er kunnen ook vingerafdrukken op komen. Hieronder vindt u meer informatie over hoe u beide kunt verwijderen zonder uw apparatuur te beschadigen.

 1. Camerabehuizing

  Een voorbeeld: Tijdens een dag op het strand is het mogelijk dat er zandkorrels vast komen te zitten in de groeven van uw camerabehuizing. Als ze 's avonds niet onmiddellijk worden verwijderd, kunnen ze terechtkomen in het mechanisme van de instelwielen, waardoor uw camera vroegtijdig kan verslijten. Het uiteindelijke gevolg hiervan zal zijn dat u uw camera niet meer zal kunnen gebruiken. Zandkorrels kunnen ook schade berokkenen aan de scherpstelringen van uw lens en deze ernstig beschadigen.
  De eenvoudigste oplossing om dergelijke deeltjes te verwijderen bestaat erin de buitenkant van de camerabehuzing af te borstelen met een zacht penseel. Let erop dat u niet te veel druk uitoefent op het penseel, aangezien de camerabehuizing of het lcd-display hierdoor beschadigd zou kunnen raken.
  Een katoenstaafje kan ook worden gebruikt, wanneer het vastgehechte stof niet met een penseel kan worden verwijderd. Een blaaspeertje is dan weer vaak efficiënt voor moeilijk bereikbare plaatsen.
  Moeilijk te verwijderen vuil (modder enz.) kunt u perfect verwijderen met een microvezeldoekje (gemakkelijk verkrijgbaar in een brillenwinkel) dat u lichtjes hebt bevochtigd met water. Het is aan te raden een microvezeldoekje te gebruiken, omdat dit geen krassen veroorzaakt op het lcd-display.
  Gebruik geen chemische producten zoals verdunners, benzine, alcohol, wegwerpreinigingsdoekjes enz.

 2. Lenzen

  Lenzen moeten met grote zorg worden behandeld. Het glas van lenzen is immers uiterst fragiel en heel gevoelig voor krassen. Een lens mag alleen worden gereinigd als er echt geen andere mogelijkheid is. Telkens als de lens wordt gereinigd, heeft dit een effect op het optische oppervlak. Elke reiniging laat altijd sporen na, zelfs als die niet onmiddellijk met het blote oog zichtbaar zijn. Het is beter een lens te hebben die lichtjes met stof bedekt is in plaats van het risico te lopen dat er krassen op komen.
  Reinigen is volgens ons wel essentieel als u vingerafdrukken vaststelt. Die zijn vet en zuurhoudend en kunnen de antireflecterende coating van de lens beschadigen. Opgedroogde waterdruppels en stuifwater bevatten dan weer kristallen van mineralen die het glas kunnen beschadigen. Daarom moeten die ook worden verwijderd.
Stof en microdeeltjes verwijderen

Gebruik eerst een rubberen luchtblazer om het grootste gedeelte van het stof te verwijderen. Blaas nooit met uw mond. Hierdoor kunnen er speekseldeeltjes op de lens terechtkomen, die moeilijk te verwijderen sporen nalaten.

Vervolgens gebruikt u een heel zacht penseel om het stof op de lens te verwijderen. Raak de haren van het penseel niet aan met uw vingers. U zou de haren vetg maken en zo vlekken veroorzaken. Oefen slechts een klein beetje druk uit. Na een dag op het strand is het mogelijk dat er zich microscopische kwarts- of silicadeeltjes bevinden op het glas van uw lens. Een verkeerde reiniging kan het optische oppervlak beschadigen.

Vetvlekken en vingerafdrukken verwijderen

Als basisregel geldt: vermijd het glas met uw vingers aan te raken. Als er vingerafdrukken zijn op het glas, mag u ze in geen geval verwijderen met een kledingstuk of zakdoek. De vezels daarvan zijn te ruw en kunnen krassen veroorzaken op het glas.

Gebruik een microvezeldoekje en bewaar dit in een afzonderlijk zakje in uw draagtas, zodat het beschermd is tegen stof.
Als u een vloeistof moet gebruiken om vetvlekken te verwijderen, mag u geen kraanwater gebruiken. Dit water bevat mineralen die het glas kunnen beschadigen.
Bevochtig uw microvezeldoekje met gedemineraliseerd water en dep het glas voorzichtig schoon, zonder te wrijven.